Ρίχνει το «ψηφιακό ευρώ» στη μάχη για την ανασυγκρότηση η Ευρώπη – Πότε λαμβάνονται οι αποφάσεις

Ακόμη και… ψηφιακό ευρώ έριξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στο τραπέζι στην κουβέντα που έκαναν για την οικονομική ανασυγκρότηση της Ευρώπης αμέσως μόλις η πανδημία αρχίσει να υποχωρεί: Επιπλέον άναψαν και το πράσινο φως ώστε να προχωρήσει με γοργά βήματα η τραπεζική ένωση. Δεσμεύτηκαν πάντως πέρα από τα μέτρα στήριξης για την Ευρώπη και για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του ευρώ και της Ευρωζώνης στο σύνολό της.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης
Ο όρος ανθεκτικότητα που χρησιμοποιούν οι ξένοι ηγέτες συνοδεύεται και από συγκεκριμένους όρους όπως για παράδειγμα η βιωσιμότητα, οι μεταρρυθμίσεις και η ανάπτυξη. Σε δήλωσή τους, μετά την άτυπη βιντεοδιάσκεψη της 25ης Μαρτίου 2021, τα μέλη της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης, συνερχόμενα σε διευρυμένη σύνθεση και από τις 27 χώρες, εξέδωσαν δήλωση για τον διεθνή ρόλο του ευρώ.

Πώς θα «δυναμώσει» το ευρώ
Εκεί περιγράφουν τα «όπλα» που συμφώνησαν να χρησιμοποιήσουν, με τη δέσμευση να εξετάζουν την πρόοδο τακτικά. Ανάμεσα σε αυτά είναι και το «ψηφιακό» ευρώ μαζί με την «πράσινη» μετάβαση. Και στην επόμενη μόλις συνεδρίασή της, τον Ιούνιο του 2021, η σύνοδος κορυφής για το ευρώ θα συζητήσει τις οικονομικές προκλήσεις για μετά την κρίση του COVID-19, ενώ θα συζητήσει την πρόοδο όσον αφορά στην Τραπεζική Ένωση και στην Ένωση Κεφαλαιαγορών. Συγκεκριμένα, στο προοίμιο, η κοινή δήλωση των 27 ηγετών αναφέρει τα εξής:
· Το ευρώ είναι το νόμισμα της Ένωσης. Αποτελεί τόσο σύμβολο όσο και μοχλό της ευρωπαϊκής οικονομικής ολοκλήρωσης.
· Απαιτείται ενδυνάμωση του διεθνούς ρόλου του ευρώ, με παράλληλη διατήρηση ανοικτής οικονομίας, συμβολή στη σταθερότητα του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων και νοικοκυριών.

Ανάκαμψη… χωρίς αποκλεισμούς
Για τον σκοπό αυτόν, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν:
1. στην ανάγκη για ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη «χωρίς αποκλεισμούς» και για ενισχυμένη οικονομική ανθεκτικότητα ως προϋποθέσεις.
2. ο Μηχανισμός Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας συνδυάζεται «με φιλόδοξες μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις» με σκοπό τη χρηματοδότηση της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης και την ενίσχυση των δυνατοτήτων μεγέθυνσης των οικονομιών μας·
3. ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης, ολοκλήρωση της Τραπεζικής Ένωσης και πραγματοποίηση προόδου προς μια πραγματική Ένωση Κεφαλαιαγορών
4. η ΕΕ χρειάζεται έναν ισχυρότερο και πιο καινοτόμο τομέα ψηφιακών χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και πιο αποδοτικά και ανθεκτικά συστήματα πληρωμών. Στο πλαίσιο αυτό, θα πρέπει να δοθεί ώθηση σε διερευνητικές εργασίες για την πιθανή εισαγωγή ψηφιακού ευρώ
5. μεγέθυνση της πράσινης χρηματοπιστωτικής αγοράς της ΕΕ, κάτι που θα βοηθήσει να προαχθεί ο ηγετικός ρόλος της Ευρώπης στον τομέα της πράσινης χρηματοδότησης.
Όπως τονίζουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην κατακλείδα της ανακοίνωσης, «θα εξετάζουμε την πρόοδο τακτικά. Στην επόμενη συνεδρίασή της, τον Ιούνιο του 2021, η Σύνοδος Κορυφής για το ευρώ θα συζητήσει τις οικονομικές προκλήσεις για τη ζώνη του ευρώ μετά την κρίση της COVID-19 και θα εξετάσει την πρόοδο όσον αφορά την Τραπεζική Ένωση και την Ένωση Κεφαλαιαγορών».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.