ΠΑΖΑΡΙ ΓΙΑ «ΚΟΥΡΕΜΑ» στα στεγαστικά δάνεια

Στο https://www.documentonews.gr διαβάσαμε:

Το νέο πλαίσιο θα αφορά συνολικά την προστασία της πρώτης κατοικίας που έχει αποκτηθεί μέσω δανεισμού είτε ο δανειολήπτης έχει καταφύγει στον νόμο Κατσέλη είτε όχι. Επίσης με το νέο πλαίσιο θα δοθεί λύση και για τις κατοικίες των ελεύθερων επαγγελματιών που έχουν μπει ως εγγύηση στις τράπεζες για τη σύναψη επιχειρηματικού ή επαγγελματι- κού δανείου και για όλους όσοι είχαν αποκλειστεί από τον νόμο Κατσέλη επειδή είχαν εμπορική δραστηριότητα.

Με δέκα σενάρια

Μέχρι τις 15 Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει υποβάλει τις προτάσεις της στους θεσμούς, τις οποίες θα επεξεργαστούν και σε συνεργασία με τις τράπεζες. Το θέμα θα συζητηθεί στις 29 Ιανουαρίου, όταν δηλαδή οι θεσμοί θα επισκεφτούν την Αθήνα.

Κυβερνητικές πηγές τονίζουν στο Documento ότι υπάρχουν δέκα διαφορετικά σενάρια, τα οποία βρίσκονται προς επεξεργασία την περίοδο αυτή. Ο στόχος είναι, όπως τονίστηκε επί λέξει στο Documento, «να καταλήξουμε σε λύση-κονσέρβα η οποία θα περιλαμβάνει και κούρεμα δανείου». Ειδικά για το τελευταίο οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι «ενδεχομένως να είχαμε τελειώσει νωρίτερα αν οι τράπεζες δεν εξέφραζαν τόσο έντονα τη διαφωνία τους στο κούρεμα», όταν είναι γνωστό ότι μια σειρά από δάνεια πωλούνται στα funds στο 20% και το 30% της αξίας τους. Και όχι μόνο αυτό, αλλά την ίδια στιγμή οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, ο SSM (ο ευρωπαϊκός τραπεζικός μηχανισμός για τη σταθερότητα) και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συναινούν στη δημιουργία μιας πλατφόρμας ειδικού σκοπού στην οποία θα μεταφερθούν όλα τα «κόκκινα» δάνεια.

Επίδομα στεγαστικού

Σε ό,τι αφορά εκείνους που έχουν λάβει στεγαστικό δάνειο αλλά αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή της δόσης, σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επιδότησή τους ανεξαρτήτως εάν έχουν κάνει αίτηση για να ενταχθούν στον νόμο Κατσέλη ή έχουν απορριφθεί από το δικαστήριο για τυπικούς λόγους. Στην περίπτωση αυτή εξετάζεται να θεσμοθετηθεί ένα επίδομα στεγαστικού δανείου, το οποίο θα χορηγείται μέσω του υπουργείου Εργασίας όπως και το επίδομα ενοικίου, με βάση δηλαδή συγκεκριμένα κριτήρια εισοδήματος και περιουσίας.

Σημειωτέον ότι ο χρόνος πιέζει τόσο την κυβέρνηση όσο και τις τράπεζες. Αφενός η κυβέρνηση καλείται να βρει λύση σε ένα πρόβλημα που αγγίζει τουλάχιστον 250.000 δανειολήπτες στεγαστικών, αφετέρου οι τράπεζες βλέπουν τον χρόνο να κυλάει αντίστροφα αφού την ερχόμενη διετία θα πρέπει να έχουν μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο σύνολό τους στο 40% ως αξία του ενεργητικού τους.

Να σημειωθεί ότι από τη θέσπισή του μέχρι και σήμερα στον νόμο Κατσέλη έχουν κάνει αίτηση υπαγωγής περίπου 200.000 δανειολήπτες και οι εκκρεμείς υποθέσεις με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (στις 30/9/2018) ανέρχονται στις 135.639. Από τις εκδικασθείσες υποθέσεις το 65% έχει ρυθμιστεί και το 35% έχει απορριφθεί.

(Πηγή)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.