Η κυβέρνηση επεκτείνει τη χρήση αιγιαλού και παραλίας προς όφελος των τουριστικών υποδομών

Έκτακτες αλλαγές στη χρήση των αιγιαλών φέρνει η κυβέρνηση, με φόντο τη σταδιακή επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και το επερχόμενο άνοιγμα του τουρισμού.

Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στο νομοσχέδιο για το Ελληνικό προβλέπεται πως οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους κλάδους της εστίασης, της αναψυχής και των καταλυμάτων θα λειτουργήσουν φέτος με περισσότερους χώρους, αλλά με αποστάσεις και συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Δικαίωμα για τη χρήση του αιγιαλού αποκτούν εκτάκτως φέτος και τα ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα που λειτουργούν κοντά σε παραλίες, αιγιαλούς, λίμνες και ποτάμια. Η διαδικασία παραχώρησης θα πραγματοποιηθεί χωρίς δημοπρασία, ενώ η χρήση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2021. Σύμφωνα με την τροπολογία που κατατέθηκε, η απλή χρήση αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης μπορεί να παραχωρείται με αντάλλαγμα, χωρίς δημοπρασία, για χρονικό διάστημα μέχρι τρία έτη.

Το πλαίσιο περιλαμβάνει τα όμορα προς τον αιγιαλό, την παραλία, τη λιμνοθάλασσα, τη λίμνη ή το πλεύσιμο ποταμό κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping), κέντρα αναψυχής, ναυταθλητικά σωματεία αναγνωρισμένα από τη γενική γραμματεία Αθλητισμού, καθώς και επιχειρήσεις θαλάσσιων μέσων αναψυχής, που δραστηριοποιούνται σε χώρο όμορο του κοινοχρήστου και λειτουργούν νόμιμα.

Οι επιχειρήσεις που είχαν κατασκευάσει έργα μέχρι τις 27 Ιουλίου 2011 στον αιγιαλό, στην παραλία, στην όχθη, στην παρόχθια ζώνη, στο υδάτινο στοιχείο, στον πυθμένα και το υπέδαφος του βυθού της θάλασσας, λιμνοθάλασσας, λίμνης και κοίτης πλεύσιμου ποταμού μπορεί να λάβουν παραχώρηση χρήσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πλαίσιο αφορά καταστήματα εστίασης, beach bar και επιχειρήσεις αναψυχής. Η προθεσμία παρατείνεται κατά έναν χρόνο και συγκεκριμένα από τα δύο αυξάνεται στα τρία χρόνια.

Αυξάνεται το αντάλλαγμα

Μόνο για φέτος αυξάνεται το αντάλλαγμα για τις παραχωρήσεις που αποδίδεται στον οικείο δήμο από το 60% στο 70%, ενώ μειώνεται το ποσοστό που αποδίδεται στο Δημόσιο από 40% σε 30%. Επίσης, το ύψος του καταβαλλόμενου ανταλλάγματος καθορίζεται σε ποσοστό 60% του υπολογισθέντος ανταλλάγματος.

Ο περιορισμός του εμβαδού κάθε παραχώρησης της απλής χρήσης αιγιαλού, παραλίας, όχθης ή παρόχθιας ζώνης σε 500 τετραγωνικά μέτρα δεν ισχύει για τις παραχωρήσεις σε όμορα του κοινόχρηστου χώρου ξενοδοχεία, οργανωμένες τουριστικές κατασκηνώσεις (camping) και σύνθετα τουριστικά καταλύματα που λειτουργούν νόμιμα.

Σε περίπτωση ύπαρξης συνεχόμενων όμορων επιχειρήσεων θα πρέπει να υπάρχει μια «ελεύθερη ζώνη» τουλάχιστον δύο μέτρων εκατέρωθεν των ορίων τους. Αν η πρόσοψη της επιχείρησης είναι μικρότερη των έξι μέτρων, η ελεύθερη ζώνη μειώνεται κατά 50% από την κάθε πλευρά.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.