Ανεργία: Το σχέδιο για να μπει “φρένο” στη μετά – COVID εποχή – Στο επίκεντρο τα προγράμματα κατάρτισης

Τα μέσα που θα βάλουν “φρένο” στην ανεργία την επόμενη μέρα της πρωτόγνωρης αυτής υγειονομικής κρίσης αναζητούν υπουργείο Εργασίας και ΟΑΕΔ. Οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς έτσι ώστε να προετοιμάσουν το έδαφος πριν ολοκληρωθούν τα μέτρα προστασίας που υλοποιούνται (ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, αναστολές συμβάσεων κ.λπ). Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται σύμφωνα με πληροφορίες του enikonomia.gr, ένα πλάνο εργασιών που εστιάζει σε δύο βασικούς άξονες, στην αναμόρφωση τωνπρογραμμάτων κατάρτισης και επανακατάρτισης των εργαζομένων απορροφώντας με τον μέγιστο δυνατό τρόπο τους ευρωπαϊκούς πόρους, αλλά και την επιδοτούμενη εργασία. Εξάλλου, αυτές οι νέες δράσεις θα αντλήσουν πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφορούν, κατά κύριο λόγο, τους πλέον πληττόμενους λόγω της πανδημίας κλάδους, όπως είναι ο τουρισμός, η εστίαση και το λιανεμπόριο.

Η κατάρτιση θα αφορά σε δεξιότητες που ζητούν οι επιχειρήσεις- εργοδότες σε παραγωγικούς κλάδους που ζητούν επιπλέον προσωπικό. Μάλιστα, πρόσφατα ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου είχε προαναγγείλει πως μέσω στοχευμένων προγραμμάτων «θα δοθεί έμφαση σε πολιτικές βελτίωσης της παραγωγικότητας, όπως η κατάρτιση του εργατικού δυναμικού, ειδικά σε ψηφιακές και «πράσινες» δεξιότητες». Η πεμπτουσία των νέων δράσεων θα περιλαμβάνει επιδότηση μισθού και εισφορών και παράλληλη αναβάθμιση των ψηφιακών προσόντων των δικαιούχων.

Περίπου προς αυτή την κατεύθυνση κινείται και το πρόγραμμα κατάρτισης για την απόκτηση και αναβάθμιση των ψηφιακών δεξιοτήτων των νέων ανέργων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ με την Google Ελλάδας. Στην πραγματικότητα ο ΟΑΕΔ και η Google Ελλάδας , με την στήριξη του Υπουργείου Εργασίας, διευρύνουν το πεδίο των κοινών δράσεών τους, προσφέροντας σε 3.000 ανέργους έως 29 ετών τη δυνατότητα να αποκτήσουν δωρεάν τέσσερα νέα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης της Google σε τομείς υψηλής ζήτησης, που προσφέρονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, όπως ανάλυση δεδομένων (data analytics), διαχείριση έργου (project management), τεχνική υποστήριξη πληροφορικής (IT support) και σχεδιασμός εμπειρίας χρήστη (UX design).
Το πρόγραμμα – που αποτελεί μέρος της πρωτοβουλίας Grow Greece with Google – παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή εκδήλωση στην οποία μίλησαν ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης, ο Διοικητής του ΟΑΕΔ Σπύρος Πρωτοψάλτης, η Γενική Διευθύντρια της Google Νοτιοανατολικής Ευρώπης Πέγκυ Αντωνάκου και η Γενική Διευθύντρια Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης του ΟΑΕΔ Αθανασία Θεοδωρίδου. Τα πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης Google Career Certificates αποτελούν μια παγκόσμια καινοτομία και είναι διαθέσιμα σε όλους όσοι θέλουν να ξεκινήσουν ή να επιταχύνουν την καριέρα τους, σε τομείς που έχουν ιδιαίτερα αυξημένη επαγγελματική ζήτηση. Χαίρομαι ιδιαίτερα που, μέσω της συνεργασίας με τον ΟΑΕΔ και το Υπουργείο, τα πιστοποιητικά αυτά γίνονται σήμερα διαθέσιμα δωρεάν, σε νέους ανέργους. Με τα συγκεκριμένα προγράμματα πιστοποίησης και τις νέες συνεργασίες μας στην Ελλάδα, ελπίζουμε ότι ακόμη περισσότεροι άνθρωποι θα αναπτύξουν δεξιότητες που θα τους βοηθήσουν να αναπτυχθούν και να ευημερήσουν επαγγελματικά μέσω της τεχνολογίας».

Τι είναι και πώς λειτουργούν τα Google Career Certificates
Τα Πιστοποιητικά ολοκληρωμένης επαγγελματικής εκπαίδευσης Google Career Certificates που ήρθαν πρόσφατα στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμα σε όλους στην διαδικτυακή πλατφόρμα Coursera και προσφέρουν τη δυνατότητα στους κατόχους τους να αποκτήσουν την κατάλληλη κατάρτιση και προετοιμασία για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας σε τομείς υψηλής ζήτησης, όπως IT Support, Project Management, UX Design και Data Analytics.
Στόχος είναι να βοηθηθούν όσοι θέλουν να εκπαιδευτούν online στους ρυθμούς που επιθυμούν οι ίδιοι, ή και όσοι σκοπεύουν να αλλάξουν καριέρα, αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη δυνατότητα να ακολουθήσουν την παραδοσιακή εκπαίδευση. Μπορούν να ολοκληρωθούν σε ένα εξάμηνο, ενώ δεν προϋποθέτουν προηγούμενη εμπειρία ή πτυχίο και αναγνωρίζονται από εργοδότες των παραπάνω κλάδων. Από τα τουλάχιστον 500.000 άτομα παγκοσμίως που έχουν ήδη εγγραφεί στα προγράμματα αυτά, το 82% ανέφερε ότι είχαν θετική επίδραση στην καριέρα τους και ότι, μέσα σε ένα εξάμηνο, άλλαξαν επαγγελματικό προσανατολισμό, πήραν προαγωγή, ή έλαβαν αύξηση στον μισθό τους.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.