Ρουμπινί: Η φρενίτιδα στις αγορές θα τελειώσει με πόνο

Tον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Νουριέλ Ρουμπινί, για τη φρενίτιδα που επικρατεί στα χρηματιστήρια, προβλέποντας πως αυτή η επενδυτική μανία δεν θα έχει καλή κατάληξη.

«Με τα χρηματιστήρια να αγγίζουν νέα υψηλά, σε μία εποχή αυξανόμενων ανισοτήτων στα εισοδήματα και στον πλούτο, θα έπρεπε να είναι προφανές ότι η σημερινή μανία των αγορών θα τελειώσει με πόνο, αναπαράγοντας τις οικονομικές αδικίες του κραχ του 2008», έγραψε ο γνωστός οικονομολόγος σε άρθρο του στην ιστοσελίδα Project Syndicate.

Κατά την παγκόσμια χρηματοοικονομική κρίση του 2008, εκατομμύρια άνθρωποι έχασαν τις δουλειές, τα σπίτια και τις οικονομίες τους.

Και τώρα, ο Ρουμπινί λέει ότι οι οικονομικές πιέσεις για την ίδια ομάδα εντείνονται και πάλι με τη μορφή αυτού που λέει ότι επενδύουν σε παγίδες όπως η εφαρμογή συναλλαγών Robinhood.

«Σε εργαζόμενους που στηρίζονται σε απασχόληση τύπου “gig”, part time και freelance, προσφέρεται τώρα ένα σχοινί για να κρεμαστούν στο όνομα του “χρηματοοικονομικού εκδημοκρατισμού”», έγραψε ο Ρουμπινί.

Και εξήγησε: «Εκατομμύρια έχουν ανοίξει λογαριασμούς στο Robinhood και άλλες επενδυτικές εφαρμογές, όπου μπορούν να μοχλεύσουν τις πενιχρές οικονομίες και εισοδήματά τους πολλές φορές, για να κερδοσκοπήσουν σε άχρηστες μετοχές».

Ο Ρουμπινί, μάλιστα, δεν δίστασε να αναφέρει πως η υπόθεση της GameStop είναι χαρακτηριστική, καθώς αναδεικνύει πώς μία ομάδα από «απελπισμένα, άνεργα, και καταχρεωμένα άτομα χωρίς δεξιότητες» γίνονται και πάλι θύματα εκμετάλλευσης.

«Πολλοί έχουν πειστεί ότι η οικονομική επιτυχία δεν βρίσκεται στις καλές δουλειές, τη σκληρή εργασία και την υπομονετική αποταμίευση και επένδυση, αλλά σε σχήματα γρήγορου κέρδους και στοιχήματα σε ουσιαστικά άχρηστα assets όπως τα κρυπτονομίσματα (ή σκ@@@νομίσματα, όπως προτιμώ να τα αποκαλώ)», κατέληξε.

Αυτή η ομάδα των «millennial Δαυίδ» που προσπαθούν να ρίξουν τους Γολιάθ της Wall Street είναι ένα ακόμα κόλπο για να «γδάρουν» αυτούς τους ανυποψίαστους ερασιτέχνες επενδυτές, σύμφωνα με τον Dr Doom, ενώ εκτιμά πως πρόκειται για μία ακόμα αναπόφευκτη επενδυτική φούσκα παρόμοια του 2008.

«Μην ξεγελαστείτε, μην αυταπατάσθε. Στη Wall Street ο Δαυίδ δεν μπορεί να νικήσει τον Γολιάθ», προειδοποιεί ο Ρουμπινί.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.