Tι φοβάται το ΥΠΟΙΚ για τον Τουρισμό

Του Τάσου Δασόπουλου 

Οι συνθήκες που διαμορφώνονται από την αρχή του χρόνου στο μέτωπο της πανδημίας ανησυχούν σοβαρά το οικονομικό επιτελείο σε ό,τι αφορά την πορεία του τουρισμού, καθώς η ανάκαμψη της αποκαλούμενης “βαριάς βιομηχανίας” της Ελλάδας, μαζί με τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, θα κρίνουν και την επαναφορά της οικονομίας στην ανάπτυξη.

Το 2019, το ποσοστό συμμετοχής του Τουρισμού στο ΑΕΠ έφτανε το 21% και ήταν μεγαλύτερο από κάθε άλλη οικονομική δραστηριότητα. Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 15% του ΑΕΠ και οι κατασκευές περίπου το 7-8 % του ΑΕΠ. Δεν είναι τυχαίο ότι πτώση του τουρισμού κατά περίπου κατά 70% το 2020 διόγκωσε σημαντικά την ύφεση της οικονομίας για το έτος, η οποία αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο κάτω από το 10% του ΑΕΠ.

Λόγω της ειδικής φύσης του, ο Τουρισμός έχει προϋποθέσεις για να πάει καλά. Συγκεκριμένα, με τις σημερινές συνθήκες, θα πρέπει να εξασφαλιστεί το αργότερο μέχρι και το τέλος Μαϊου η ανοσία της κοινότητας στην χώρα ώστε να μπορεί να υποδεχθεί εύκολα τουρίστες. Παράλληλα όμως, η ανοσία της κοινότητας θα πρέπει να έχει εξασφαλιστεί και σε χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία, η Ιταλία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ αλλά και η Κίνα και η Ρωσία, από τις οποίες παραδοσιακά δεχόμασταν μεγάλη τουριστική κίνηση τα προηγούμενα χρόνια.

Στην παρούσα φάση, αν δεν αλλάξει κάτι, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η προμήθεια των εμβολίων για όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ και τους χαμηλούς ρυθμούς ημερήσιους εμβολιασμούς, η ανοσία της κοινότητας φαίνεται δύσκολο να επιτευχθεί μέχρι και το τέλος της άνοιξης. Ωστόσο, το πιστοποιητικό εμβολιασμού που προωθεί η Ελλάδα μέσω του ίδιου του Πρωθυπουργού και υιοθετείται και από την ΕΕ θα βοηθήσει σημαντικά στους ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Απαισιόδοξες προβλέψεις

Στην πρώτη συνέντευξη που έδωσε για το 2021, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, στην ανάλυση για την πορεία της Ευρωζώνης, επεσήμανε το κίνδυνο για την πορεία του τομέα των υπηρεσιών (όπου υπάγεται και ο τουρισμός) από την συνέχεια της πανδημίας, εν αντιθέσει με την μεταποίηση που δείχνει πανευρωπαϊκά να έχει μια σχετική… ανοσία στον κορονοϊό.

Πιο συγκεκριμένος, ο Philip Lane, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σε συνέντευξη που έδωσε σε ελληνικό δίκτυο, τόνισε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα η ανάκαμψη της οικονομίας θα κριθεί από την πορεία του τουρισμού, για να προσθέσει αμέσως μετά ότι και αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας.

Χθες, κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία από τον ΙΟΒΕ, ο γενικός διευθυντής κ. Νίκος Βέττας παρουσίασε τρία σενάρια για την οικονομία. Το καλύτερο να προβλέπει ανάπτυξη 5,5% του ΑΕΠ το βασικό να προβλέπει ανάπτυξη 4-4,3% και το χειρότερο σχεδόν μηδενική ανάπτυξη. Στην ανάλυσή του και απαντώντας στο ποια είναι η βασική παραδοχή για την επίτευξη του κακού σεναρίου, απάντησε “να πάει ο τουρισμός όπως πήγε και το 2020”, ενώ σε άλλη αναφορά του στο θέμα τόνισε ότι ο στόχος για ανάκτηση φέτος του 60% του τζίρου του 2019 για τον τουρισμό είναι “αισιόδοξος”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.