Πώς θα δοθούν οι νέες “προσωρινές” συντάξεις

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Aντίστροφη μέτρηση  δυο μηνών για το επιχειρούμενο  ξεμπλοκάρισμα της πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων ξεκίνησε μετά τις εξαγγελίες του υπουργού Εργασίας, Κωστή Χατζηδάκη περί άμεσης καταβολής προσωρινής σύνταξης στο ύψος της εθνικής σύνταξης (345 ευρώ -384 ευρώ).

Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από διευκρινίσεις κύκλων του Υπουργείου Εργασίας, η νέα αυτή “προσωρινή” σύνταξη  (η οποια θα θεσπιστεί με ειδική διάταξη και θα αρχίσει να δίδεται σε δύο μήνες) δεν καταργεί το υφιστάμενο “καθεστώς” υπολογισμού  προσωρινής σύνταξης, αλλά εισάγει ένα στάδιο πριν την καταβολή της (σ.σ. της προσωρινής σύνταξης), προκειμένου να επισπεύσει τη διαδικασία καταβολής μίας σύνταξης “έναντι” της προσωρινής και όχι μόνο της οριστικής σύνταξης.

Πρόκειται, δηλαδή, για μία “προ-προσωρινή” σύνταξη, όπως τη χαρακτήρισαν στο Capital.gr στελέχη των ταμείων,  η οποία θα ανέλθει στο επίπεδο της “κατώτατης”, δηλαδή της εθνικής σύνταξης, την οποία δικαιούνται όσοι συνταξιούχοι έχουν κλείσει τουλάχιστον από 15 έως 20 χρονια ασφάλιση και ανέρχεται από τα 345 έως τα 384 ευρώ (ανάλογα με τα χρόνια ασφάλισης).

Μ΄άλλα λόγια, η  λήψη της “προ-προσωρινής” σύνταξης όχι μόνο δεν  αποκλείει τη λήψη προσωρινής σύνταξης, αλλά, αποτελεί ένα πρώτο σκαλοπάτι προς αυτήν και, φυσικά, προς τη λήψη της οριστικής σύνταξης.

Πρέπει να σημειωθεί πως η  προσωρινή σύνταξη θα συνεχίσει να υπολογίζεται με βάση τον υφιστάμενο τρόπο  (δηλ. στο 70%-  80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου πριν τη συνταξιοδότησης) , ενώ παραμένει, φυσικά, ίδιος και ο τρόπος υπολογισμού της οριστικής σύνταξης (δηλ. βάση του ασφαλιστικού νόμου Βρούτση).

Τα στάδια προς την οριστική σύνταξη

Έτσι, κάθε συνταξιούχος θα παίρνει τρεις διαδοχικές συντάξεις:

· Κατά πρώτον, μετά από σχετική αίτησή του,  θα παίρνει άμεσα την “προ-προσωρινή” σύνταξη των 345-384 ευρώ.

· Κατά δεύτερον, θα παίρνει  την προσωρινή που θα αντιστοιχεί στο 70% -80% των αποδοχών του τελευταίου 12μηνου του ασφαλιστικού βίου (δηλ. ουσιαστική τη διαφορά μεταξύ της “προ-προσωρινής” και της προσωρινής) και μαζί τα αναδρομικά που αντιστοιχούν στο διάστημα που ανέμενε την προσωρινή σύναξη του. Σύμφωνα με υπηρεσιακά στελέχη των ταμείων, με τα οποία ήλθε σε επαφή το Capital.gr το σημερινό ύψος των προσωρινών συντάξεων φτάνει στα 780 ευρώ. Συνεπώς, η “προ-προσωρινή” σύνταξη (345 ευρώ-384 ευρώ) αντιστοιχεί σχεδόν στο ½ της εκτιμούμενης  προσωρινής σύνταξης.

· Κατά τρίτον, θα παίρνει την  οριστική σύνταξη, μαζί με τα αναδρομικά που θα αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ οριστικής και προσωρινής για το διάστημα για το οποίο μεσολαβεί μεταξύ της έκδοσης της προσωρινής και της οριστικής σύνταξης.

Δικαιούχοι και κόστος

Όσον αφορά  τους συνταξιούχους που έχουν ήδη αιτηθεί προσωρινή σύνταξη, εφόσον θεσπισθεί και τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα καταβολής σύνταξης, θα λάβουν αναδρομικά τις “προ-προσωρινές” συντάξεις που αντιστοιχούν στο διάστημα από την αίτηση προσωρινής έως και τη λήψη της “προ-προσωρινής” σύνταξης.

Κύκλοι του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν στο Capital.gr πως το πλήθος των συνταξιούχων που δικαιούνται άμεσα “προ-προσωρινή” σύνταξη των 345-384 ευρώ ανέρχονται στους 70.000.

Δεδομένου ότι ο μέσος χρόνος αναμονής για την οριστική σύνταξη  ανέρχεται με βάση όσα προκύπτουν από τα τελευταία στοιχεία του συστήματος “Ήλιος” (Ιανουάριος 2021) ανέρχεται στους 10 μήνες, το κόστος των αναδρομικών  (“προ-προσωρινών” συντάξεων) για 70.000 συνταξιούχους θα μπορούσε να αγγίξει τα 270 εκατ. ευρώ, όπως παραδέχονται στο Capital.gr αρμόδια στελέχη των ταμείων.

Η καταβολή της “προ-προσωρινής” σύνταξης σε 70.000 συνταξιούχους, κάθε μήνα,  από τον Απρίλιο του 2021 (οπότε αναμένεται η καταβολή της) έως το Δεκέμβριο του ίδιου έτους θα μπορούσε να κοστίσει γύρω στα 215 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Έτσι, όπως προκύπτει από τις προαναφερθείσες πρώτες εκτιμήσεων αρμοδίων στελεχών,  το συνολικό δημοσιονομικό κόστος όλου αυτού του σχεδιασμού θα μπορούσε να φτάσει τα 485 εκατ. ευρώ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.