Μειωμένα ενοίκια: Τι πρέπει να κάνουν οι ιδιοκτήτες για να μην χάσουν την πληρωμή για τον Νοέμβριο

Καλή… άνοιξη θα εξοφληθούν τις αποζημιώσεις για τα ενοίκια που δεν εισπράττουν Ιανουάριο και Φεβρουάριο οι εκμισθωτές ακινήτων: Αν μη τι άλλο έστω και με δύο μήνες καθυστέρηση η διαδικασία καταβολής της αποζημίωσης για τον Νοέμβριο ενεργοποιήθηκε. Όσοι όμως θέλουν να δουν τα χρήματα αυτά στον τραπεζικό λογαριασμό τους, θα πρέπει να σπεύσουν τις επόμενες ώρες να δηλώσουν ΙΒΑΝ.

Γράφει ο Βαγγέλης Δουράκης

Θα έπρεπε να έχουν δηλώσει το ΙΒΑΝ του τραπεζικού λογαριασμού τους στο myTAXISNET για να κατατεθούν εκεί τα χρήματα της αποζημίωσης που τους αναλογεί από τα μειωμένα ενοίκια του περασμένου Νοεμβρίου: Όμως χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων… ξεχάστηκαν, δεν το δήλωσαν και έτσι κινδυνεύουν να χάσουν τη σημερινή πληρωμή. Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχει στείλει στους δικαιούχους mail υπενθύμισης, ώστε να συμπεριληφθούν στις επικείμενες πληρωμές ενισχύσεων: Τι πρέπει να κάνουν όμως για να προλάβουν; Θα πρέπει να δηλώσουν το ΙΒΑΝ έως τις 12 το μεσημέρι… Και αν το κάνουν θα δουν το απόγευμα κιόλας στα ATM τα χρήματα που τους αναλογούν.

Καλή… άνοιξη οι αποζημιώσεις
Και εάν οι πληρωμές για τον Νοέμβριο «κλείνουν», η αποζημίωση για τα μειωμένα ενοίκια του Δεκεμβρίου θα καθυστερήσει και άλλο: Η εξόφλησή της αναμένεται να γίνει μετά τις 15 Φεβρουαρίου, όταν ο Γενάρης θα πληρωθεί τον Μάρτιο. Με αυτή τη ροή των πραγμάτων η αποζημίωση για τα χαμένα ενοίκια του Φεβρουαρίου θα εξοφληθεί Απρίλιο και εάν υιοθετηθεί τελικά το μοντέλο των «κουρεμένων» ενοικίων και τον Μάρτιο, τότε η σχετική αποζημίωση θα καταβληθεί καλό… Μάιο!
Αυτό που δεν αλλάζει πάντως ότι μετά από 11 μήνες που υποχρεώνονται να εισπράττουν «κουρεμένα» ενοίκια οι εκμισθωτές ακινήτων βλέπουν για πρώτη φορά το χρώμα του χρήματος.. από το Κράτος: Από τον Μάρτιο οπότε και ξέσπασε η πανδημία και υιοθετήθηκαν έκτακτα μέτρα στήριξης, το «μοντέλο» αποζημιώσεων για τις απώλειες ενοικίου των «εισοδηματιών» δεν προέβλεπε οικονομική ενίσχυση τοις μετρητοίς μέχρι τον Νοέμβριο. Για τα «χαμένα» ενοίκια Μαρτίου – Οκτωβρίου, οι εκμισθωτές είχαν δικαίωμα σε φοροαπαλλαγές, καθώς ποσοστό 30% της απώλειας που υπέστησαν συμψηφίστηκε με υποχρεώσεις του φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.

Τι ποσά θα πάρουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Τα ποσά των αποζημιώσεων για τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο αντιστοιχούν στο 50% των απωλειών που προκύπτουν από το «κούρεμα» ενοικίων κατά 40%: Δηλαδή ουσιαστικά η αποζημίωση αντιστοιχεί στο 20% των συμφωνημένων στη σύμβαση ενοικίων. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό;
· Σε μηνιαίο ενοίκιο 500 ευρώ -για παράδειγμα- για το οποίο τον Νοέμβριο υπήρξε κατά 40%, η αποζημίωση του ιδιοκτήτη, ισοδυναμεί με το μισό της απώλειας των 200 ευρώ ή το 20% του αρχικού ενοικίου: Έτσι, θα επιστραφεί στον ιδιοκτήτη το ποσό των 100 ευρώ.
· Μισθωτής και εκμισθωτής είχαν συμφωνήσει σε μηνιαίο ενοίκιο 700 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης θα πάρει ως αποζημίωση από το Κράτος το 20% του συμφωνηθέντος ενοικίου, δηλαδή 140 ευρώ.
· Ένας ιδιοκτήτης έπαιρνε μηνιαία ενοίκια 1.000 ευρώ. Η αποζημίωση που θα λάβει -εφόσον ο ενοικιαστής του είχε δικαίωμα να καταβάλλει «κουρεμένο» το μίσθωμα- διαμορφώνεται στα 200 ευρώ, ποσό που θα του καταβληθεί στον τραπεζικό λογαριασμό.

Αλλάζει το ποσό της αποζημίωσης
Ιανουάριο και Φεβρουάριο άλλαξε και πάλι το «μοντέλο» των αποζημιώσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων: Όσες επιχειρήσεις ήταν κλειστές με κρατική εντολή στις 15 Ιανουαρίου δεν θα πληρώσουν ενοίκιο στον ιδιοκτήτη του ακινήτου. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις λοιπόν αποφασίστηκε η αποζημίωση στον εκμισθωτή από το Κράτος να διαμορφώνεται στο 80% του αρχικά συμφωνηθέντος ενοικίου. Εδώ πάντως πρέπει να επισημάνουμε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα πληρώσουν ενοίκιο μόνον όσες εταιρείες ήταν κλειστές με κρατική εντολή και ανήκουν και σε συγκεκριμένους ΚΑΔ: Εταιρείες που δεν ανήκουν στους συγκεκριμένους κλάδους, αναλόγως της περίπτωσης, είτε πληρώνουν κανονικά το ενοίκιο ή το 60%. «Κουρεμένο» κατά 40% ενοίκιο καταβάλουν και οι εργαζόμενοι σε αναστολή, όπως και οι φοιτητές τέκνα αυτών.

Διαβάστε περισσότερα στο enikonomia.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.