Δεκάδες λουκέτα που έχουν ήδη μπει στις μεγάλες πόλεις αλλά και σε τουριστικούς προορισμούς, έρευνες που μιλούν για κλείσιμο του 40% των επιχειρήσεων και χρέη που σωρεύονται μέσα στην πανδημία, είναι η εικόνα που δίνει μιλώντας στο tvxs.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς.
Απαντώντας στα σενάρια που διακινούνται για σχετικά σύντομο άνοιγμα του κλάδου αλλά μόνο στους εξωτερικούς χώρους, ο κ. Καββαθάς απαντά «δεν υπάρχει περίπτωση».
«Εμείς είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι πρέπει να ανοίξει η εστίαση, όμως δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει αυτό με κόσμο μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Η πρόταση αυτή είναι μη βιώσιμη. Αντιθέτως, μαζί με τους κανόνες ασφάλειας για τη μη εξάπλωση του ιού, πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι το κάθε κατάστημα θα μπορεί να εξυπηρετεί τουλάχιστον το 50% της δυναμικότητας του εσωτερικού χώρου που προβλέπεται από την άδεια λειτουργίας», λέει ο κ. Καββαθάς. Οι επιχειρηματίες του κλάδου εξηγούν πως τα θερμαντικά σώματα δεν αρκούν τις ημέρες που υπάρχει βροχή ή αέρας.
4 στις 10 επιχειρήσεις στο κίνδυνο του λουκέτου, λένε οι έρευνες
Στο ερώτημα πόσες επιχειρήσεις δε θα καταφέρουν να μείνουν όρθιες μετά από τόσους μήνες υποχρεωτικής αναστολής λειτουργίας, ο κ. Καββαθάς σημειώνει: «Τόσο η έρευνα του Ινστιτούτου της ΓΣΕΒΕΕ όσο και αυτή που διεξήγαγε πρόσφατα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών καταλήγουν στο ότι το 40% των επιχειρήσεων του κλάδου θα κινδυνεύσουν με λουκέτο το επόμενο διάστημα. Προσωπική μου άποψη είναι ότι ακόμα και το 20% των επιχειρήσεων να κλείσουν, το πρόβλημα θα είναι μεγάλο».
Ωστόσο, όπως μας μεταφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΕ, λουκέτα έχουν μπει ήδη και μάλιστα κατά δεκάδες σε ορισμένες περιοχές. «Στην πραγματικότητα ήδη έχουμε λουκέτα. 40 με 50 επιχειρήσεις στο Κολωνάκι έχουν κλείσει οριστικά. Στο Γκάζι 1 στις 4 έχει βάλει λουκέτο. Ανάλογο είναι το νούμερο και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Αντίστοιχη εικόνα παίρνουμε και από άλλα σημεία της χώρας, ακόμα και σε τουριστικούς προορισμούς, όπως στα Χανιά και το Ηράκλειο αλλά και στην Παλιά Πόλη της Ρόδου».
Στην επανεκκίνηση του κλάδου αλλά και μετά από ένα χρονικό διάστημα θα μπορούμε να εκτιμήσουμε την ζημιά που θα έχει συντελεστεί. Διότι κάποιοι θα ανοίξουν σε μια απέλπιδα προσπάθεια να επιβιώσουν αλλά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, τα χρέη που έχουν δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας σε συνδυασμό με παλαιότερες υποχρεώσεις, είναι πιθανό να τους οδηγήσουν στο λουκέτο δύο ή τρεις μήνες μετά», σημειώνει ο κ. Καββαθάς.
Σχεδόν 200 ημέρες κλειστοί στον ένα χρόνο από τα lockdown
«Σήμερα (Παρασκευή) είναι η 148η ημέρα κλειστής εστίασης. Στη συμπλήρωση ενός έτους από το πρώτο κλείσιμο θα είμαστε κοντά στις 200. Μιλάμε για πλήρη καταστροφή του κλάδου. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ υπάρχει μείωση του κύκλου εργασιών 57% μεσοσταθμικά το δεύτερο τρίμη του 2020 και 51% το τρίτο. Στο τέταρτο τρίμηνο, με τα ⅔ του να είμαστε σε lockdown, είναι σίγουρο ότι έχει χαθεί τουλάχιστον το 50 με 60% του κύκλου εργασιών. Ο κλάδος είναι ήδη στο κόκκινο και στην εξίσωση πρέπει να βάλουμε και τις θέσεις εργασίας που κινδυνεύουν. Η πιο μικρή επιχείρηση του κλάδου απασχολεί τουλάχιστον πέντε άτομα προσωπικό» τονίζει ο κ. Καββαθάς.
Συμπληρώνει μάλιστα μία ακόμη παράμετρο: «Στην εστίαση δεν υπάρχει δυνατότητα αναπλήρωση τζίρου. Στο λιανεμπόριο ενδεχομένως με το άνοιγμα των καταστημάτων να πωληθούν προϊόντα με πιο γρήγορο ρυθμό, πιο μαζικά. Όταν ανοίξει η εστίαση, κανείς δε θα παραγγείλει όσα πιάτα δεν μπόρεσε να φάει τις ημέρες που ένα εστιατόριο ήταν κλειστό».
Η ΠΟΕΣΕ συναντήθηκε την περασμένη Τρίτη με τον υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη και η συνάντηση θα επαναληφθεί μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου. Εκεί οι επιχειρηματίες θα καταθέσουν πλήρη πρόταση με τους όρους και τις προϋποθέσεις που όπως λέει ο κ. Καββαθάς «θα δημιουργούν την ικανή και αναγκαία συνθήκη για βιώσιμη αλλά ταυτόχρονα ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων εστίασης».