Παρά το “δειλό” άνοιγμα της αγοράς, μία στις δυο επιχειρήσεις βρίσκεται στο φάσμα του “λουκέτου” και πιθανότατα θα κλείσει, τόνισε σε δραματικούς τόνους ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας Σταύρος Καφούνης, μιλώντας σήμερα Σάββατο στον Realfm και στην εκπομπή των Σεραφείμ Κοτρώτσου και Πάνου Αμυρά.
Εμπορικοί Σύλλογοι, ΕΒΕΑ, Εστίαση και Επιμελητήρια θεωρούν αναγκαία συνθήκη για την αποφυγή ενός τσουνάμι χρεοκοπιών στην αγορά να υπάρξει εκ μέρους της κυβέρνησης όχι μόνο μία ακόμα ρύθμιση 120 δόσεων, όπως έχει προεξοφληθεί, αλλά και διαγραφή σημαντικού μέρους των οφειλών που δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία. Κι αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης καθώς με την καθυστέρηση των εμβολιασμών και ένα πιθανό τρίτο κύμα λόγω των μεταλλάξεων του ιού, οι παρενέργειες στην πραγματική οικονομία αποδεικνύονται “θανατηφόρες” για πολλές επιχειρήσεις.
Οι δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών για ύφεση που μπορεί να ξεπεράσει το 12% δημιουργούν εφιαλτικές συνθήκες και η κυβέρνηση καλείται το επόμενο διάστημα να διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους γενναίες ελαφρύνσεις και ρυθμίσεις πέραν των γνωστών. Η ελπίδα του οικονομικού επιτελείου μετατοπίζεται στην πιθανότητα να παραταθεί και για το 2022 η δημοσιονομική χαλάρωση διότι εάν δεν συμβεί κάτι τέτοιο (υπό την πίεση της Γερμανίας και άλλων βορειοευρωπαϊκών χωρών) το φάσμα μιας κρυφής χρεοκοπίας είναι κοντά και εκ των πραγμάτων θα προκύψει η ανάγκη σκληρών πολιτικών που θα παραπέμπουν σε εποχή μνημονίων.
Η αύξηση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία προβληματίζει την κυβέρνηση που σκέφτεται πλέον τη θέσπιση νέας ρύθμιση οφειλών σε 120 δόσεις για να αποφύγει τη διόγκωσή τους, όπως έγινε τα χρόνια των μνημονίων.
“Τρόμος” από τα στοιχεία της ΑΑΔΕ
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, μετά τον Οκτώβριο που δημιουργήθηκαν 1 δισ. ευρώ νέα χρέη, τον Νοέμβριο χιλιάδες φορολογούμενοι και επιχειρήσεις άφησαν απλήρωτους φόρους 847 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου τα νέα ληξιπρόθεσμα χρέη (αυτά που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του έτους) ανέρχονται στα 5,78 δισ. έναντι 4,939 δισ. ευρώ στο 10μηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου.
Παράλληλα, ο αριθμός των φορολογουμένων με χρέη στην εφορία αυξήθηκε και ανέρχεται σε 4,278 εκατ. από 3,8 εκατ. τον περασμένο Σεπτέμβριο. Από την ανάλυση των στοιχείων της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων προκύπτει ότι οι συσσωρευμένες οφειλές των προηγούμενων ετών έχουν ξεπεράσει τα 107,58 δισ. ευρώ και ακόμα και μετά την αφαίρεση 24 δισ. ευρώ που έχουν χαρακτηριστεί ως «ανεπίδεκτα είσπραξης», το ποσό που οφείλουν τα 4,27 εκατ. επιχειρήσεων και φορολογουμένων ανέρχεται στα 83,6 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα:
- Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών (παλαιών και νέων) ανέρχεται στα 107,58 δισ. ευρώ.
- Χρέη στο Δημόσιο έχουν 4,27 εκ φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, με τους οφειλέτες στους οποίους δύναται να ληφθούν αναγκαστικά μέτρα είσπραξης να φθάνουν στο 1,79 εκατ.
- Σε 1,27 εκατ. οφειλέτες έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα, δηλαδή κατασχέσεις μισθών και τραπεζικών λογαριασμών.
- Τα φρέσκα ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν στο πρώτο πεντάμηνο στα 5,786 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 5,020 δισ. αφορούν φόρους.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ, ο αριθμός των οποίων σημείωσε μικρή αύξηση κατά 151 πρόσωπα. Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 691,4 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους άγγιξε κατά το ίδιο διάστημα τα 62 δισ. ευρώ. Αντίστοιχα, το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στις 5.047.
Πόσα χρωστούν
• Το 49,3% των οφειλετών χρωστάει ποσά έως 500 ευρώ.
• Από 500 έως 10.000 ευρώ χρωστούν 1.418.680.
• Από 10.000 έως 100.000 ευρώ οφείλουν 255.986 φορολογούμενοι.
• Από 100.000 έως 1.000.000 ευρώ χρωστούν 36.792 φορολογούμενοι.
• Πάνω από 1.000.000 οφείλουν 8.283 φορολογούμενοι.
Πηγή: kathimerini.gr