Capital Economics: Η ΕΚΤ θα αυξήσει το PEPP στα 2 τρισ., με διάρκεια έως τα μέσα του 2022

Το έκτακτο πρόγραμμα πανδημίας της ΕΚΤ, το γνωστό PEPP, αναμένεται ευρέως να επεκταθεί τόσο σε μέγεθος όσο και χρονικά, όπως άλλωστε έχει διαμηνύσει πρόσφατα η Κριστίν Λαγκάρντ καθώς και άλλοι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας.

Κατά την Capital Economics, κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ σε δύο περίπου εβδομάδες, θα ανακοινωθεί η αύξηση του PEPP στα 2 τρισ. ευρώ (από 1,35 τρισ. σήμερα) και η χρονική του παράταση έως τα τέλη του 2021 τουλάχιστον, ή το πιθανότερο έως τον Ιούνιο του 2022.

Όπως έχουμε επισημάνει στο Capital.gr, είναι προφανές πως μία τέτοια εξέλιξη αναμφισβήτητα αποτελεί θετικό νέο για την Ελλάδα καθώς η ΕΚΤ θα αγοράζει περισσότερο ελληνικά ομόλογα για μεγαλύτερο διάστημα, διατηρώντας έτσι το δίχτυ ασφαλείας και άρα τις χαμηλές ελληνικές αποδόσεις, καλύπτοντας το έδαφος μέχρι η Ελλάδα να επανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, κάτι που τοποθετείται στο 2023.

Επίσης, διευκολύνει ακόμη περισσότερο τη στρατηγική διαχείρισης χρέους του ΟΔΔΗΧ και τις κινήσεις βελτίωσης της ελληνικής καμπύλης, καθώς με την ύπαρξη του μεγάλου αγοραστή των ελληνικών ομολόγων που ονομάζεται ΕΚΤ, η εκδοτική δραστηριότητα των επόμενων 20 περίπου μηνών έχει απόλυτη στήριξη, ενώ στήριξη θα υπάρχει και μετά τη λήξη του PEPP και κατά την περίοδο των επαναγορών που θα πραγματοποιήσει η κεντρική τράπεζα.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ έχει αγοράσει έως τώρα ελληνικά ομόλογα ύψους 14 δισ. ευρώ περίπου, υπερκαλύπτοντας την εκδοτική δραστηριότητα του Ελληνικού Δημοσίου (12 δισ. ευρώ), και αναμένεται έως τον Ιούνιο να αγοράσει συνολικά 23-24 δισ. ευρώ (ονομαστική αξία), καλύπτοντας έτσι και την εκδοτική δραστηριότητα του 2021 (περί τα 11 δισ. ευρώ).

Σε περίπτωση που το PEPP αυξηθεί και επεκταθεί, υπάρχει δυνατότητα αγοράς από την ΕΚΤ τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα περαιτέρω (ανάλογα με το ύψος της αύξησης).

“Ταβάνι” τα 2 τρισ.

Κατά την Capital Economics, τα 2 τρισ. ευρώ πιθανότατα να αποτελέσουν το “ταβάνι” για το PEPP και όχι τον στόχο, καθώς ανάλογα και με το πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο μακροοικονομικό μέτωπο και την πανδημία, ενδέχεται να μην “ξοδευτεί” ολόκληρο το ποσό.

Όταν η ΕΚΤ αύξησε τον φάκελο PEPP στις 4 Ιουνίου, είχε χρησιμοποιήσει μόνο το 31% των διαθέσιμων 750 δισ. ευρώ, ενώ τώρα έχει χρησιμοποιήσει σχεδόν το 50% των διαθέσιμων 1,350 τρισ. ευρώ.

Ωστόσο, τα επιπλέον 650 δισ. ευρώ δεν φαίνονται υπερβολικά καθώς είναι περίπου 5% του ΑΕΠ και, ακόμη και αν χρησιμοποιηθούν πλήρως, θα άφηναν τις σωρευτικές αγορές assets της ΕΚΤ όχι υψηλότερες από εκείνες της Τράπεζας της Αγγλίας και της Fed, και πολύ κάτω από αυτές της Τράπεζας της Ιαπωνίας.

Κατά την άποψη της Capital Economics, είναι λιγότερο πιθανό η ΕΚΤ να ανακοινώσει ότι θα αυξήσει τις εβδομαδιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ή ότι θα στοχεύσει ρητά τις χαμηλότερες αποδόσεις κρατικών ομολόγων.

Το PEPP είναι μια μορφή έμμεσου ελέγχου της καμπύλης απόδοσης, αλλά η ΕΚΤ δεν αποκαλύπτει τον yield-στόχο ή τον ρυθμό των αγορών της. Αντ’ αυτού, δημοσιεύει το μέγεθος των αγορών περιουσιακών στοιχείων κάθε εβδομάδα.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν επισημάνει τη μέση σταθμισμένη απόδοση των ομολόγων του ΑΕΠ ως βασικό μέτρο των χρηματοοικονομικών συνθηκών, αλλά δεν έχουν πει σε ποιο επίπεδο στοχεύουν.

Ωστόσο, η ΕΚΤ είναι πιθανό να αλλάξει το guidance της σχετικά με τη διάρκεια των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων, την οποία η Capital Economics εκτιμά ότι θα επεκτείνει είτε έως τον Δεκέμβριο του 2021 είτε, πιθανότατα, έως τον Ιούνιο του 2022.

Η ΕΚΤ μπορεί επίσης να αποσαφηνίσει τι σημαίνει η “φάση κρίσης” της πανδημίας.

Το αρχικό guidance υπονοούσε ότι οι καθαρές αγορές περιουσιακών στοιχείων θα τερματίσουν μόλις τελειώσει η κρίση, η οποία, τώρα που είναι ορατή η διάθεση εμβολίων, θα μπορούσε να είναι στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους.

Ωστόσο, η ΕΚΤ τονίζει όλο και περισσότερο ότι το PEPP θα συμβάλει στην αντιστάθμιση της πτωτικής πίεσης που προκαλείται από την πανδημία στον πληθωρισμό.

Έτσι, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πει, για παράδειγμα, ότι θα συνεχίσει τις καθαρές αγορές PEPP “για όσο διάστημα κρίνει ότι οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν τις προοπτικές για τον πληθωρισμό”, όπως εκτιμά η C.E.

Στρατηγική εξόδου

Σε κάποιο σημείο, η EKT θα πρέπει να πει περισσότερα για τα μακροπρόθεσμα σχέδιά της για συρρίκνωση του χαρτοφυλακίου PEPP.

Προς το παρόν έχει ανακοινωθεί, ότι το Διοικητικό Συμβούλιο “θα επανεπενδύσει τα κεφάλαια από τις λήξεις τίτλων που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του PEPP έως τουλάχιστον το τέλος του 2022”, και δεύτερον, ότι “θα διαχειρίζεται τη μελλοντική διάθεση του χαρτοφυλακίου PEPP”.

Η ΕΚΤ μπορεί τελικά να ανακοινώσει ότι δεν θα πουλήσει το χαρτοφυλάκιο PEPP της, αλλά θα αφήσει το χαρτοφυλάκιο να συρρικνωθεί καθώς τα ομόλογα ωριμάζουν.

Και θα μπορούσε να πει επίσης ότι τα ομόλογα που αγοράστηκαν βάσει του PEPP θα εξαιρούνται από οποιονδήποτε μελλοντικό υπολογισμό του ορίου του εκδότη: αυτό θα μετριάσει τις ανησυχίες ότι το όριο του εκδότη θα εμποδίσει την ΕΚΤ να οδηγήσει σε μελλοντικό sell-off την αγορά ομολόγων.

Μια τέτοια αλλαγή μπορεί να δικαιολογηθεί από την εξωγενή φύση του σοκ της πανδημίας, πράγμα που σημαίνει ότι δεν ισχύουν ανησυχίες για ηθικούς κινδύνους.

Ωστόσο, φαίνεται απίθανο ότι η στρατηγική εξόδου θα οριστικοποιηθεί έως ότου ολοκληρωθεί η αναθεώρηση της στρατηγικής, στα τέλη του επόμενου έτους.

Πηγή: capital.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.