Σοβαρές κατηγορίες του οίκου Fitch κατά της κυβέρνησης

Πώς και γιατί ο οίκος αξιολόγησης Fitch «ξεμπροστιάζει» την Κυβέρνηση Μητσοτάκη για «χαμένο όφελος» από τα κορωνοδάνεια του ΕSM

Τεράστιο ζήτημα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη εγείρει η αποκάλυψη του οίκου αξιολόγησης Fitchότι η Ελλάδα χάνει τεράστια ποσά επειδή δεν αξιοποιεί τα κορωνοδάνεια του ΕSM.

Συγκεκριμένα ο οίκος αξιολόγησης Fitchαποκαλύπτει  ότι η Ελλάδα δεν έχει ποτέ προσφύγει στην πιστωτική γραμμή στήριξης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕSM) ύψους 68 δις ευρώ για επτά χώρες της Ευρωζώνης-μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- για δάνεια που χορηγούνται με αποκλειστικό στόχο την αντιμετώπιση του αντικτύπου του κορωνοϊού.

Πού είναι ακριβώς το πρόβλημα για την Ελλάδα,  το οποίο αποκαλύπτει ο οίκος αξιολόγησης Fitch; Είναι το ότι βεβαίως η Ελλάδα δανείζεται σήμερα, μέσω, δεκαετών ομολόγων, με χαμηλό επιτόκιο, κοντά στο 0,68%, που όμως και πάλι είναι το υψηλότερο της Ευρωζώνης! Πλην όμως δεν δανείζεται τα προαναφερόμενα ποσά από το «πακέτο» των 68 δις του ΕSM, όταν το επιτόκιο είναι μόλις 0,1% !!

Τι κρύβεται λοιπόν πίσω από την «περίεργη» -το λιγότερο- τακτική αυτή της Κυβέρνησης Μητσοτάκη; Γιατί χάνονται τόσα χρήματα, την ώρα που η οικονομία μας ασφυκτικά από τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του Covid-19;

Μήπως -λέμε μήπως- οι προμήθειες διαφόρων για το δανεισμό εκτός ΕSM «πάνε κι έρχονται» πίσω από την πλάτη των οικονομικά ασθενέστερων;Μήπως τα δανεικά πάνε όπου θέλει η Κυβέρνηση Μητσοτάκη, δίχως τον έλεγχο του ΕSM που, φυσικά, θα εγγυάτο ότι τα χρήματα πάνε μόνο για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας και όχι για «λίστες Πέτσα»; Ή μήπως συμβαίνουν και ταδύο;

Ό,τι και να είναι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να δώσει εξηγήσεις, εδώ και τώρα, για το πώς τόσα χρήματα  πάνε «στο βρόντο». Και κάτι ακόμη: Είναι τυχαίο ότι η μόνη που επισήμανε το θέμα από τα γνωστά ΜΜΕ είναι η «Καθημερινή» στην ιστοσελίδα της; Μάλλον όχι. Όπως έχει αποδείξει η «Καθημερινή» και ο  έγκριτος Αλέξης Παπαχελάςξέρουν να φυλάνε «πισινή» για τα ολισθήματα της Κυβέρνησης Μητσοτάκη που ήδη «βγάζουν μάτια».

Πηγή

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.