Μείωση εισφορών: Πώς θα επηρεαστούν οι μισθοί

Αυξάνονται από την 1η Ιανουαρίου του 2021 οι μισθοί των εργαζόμενων του ιδιωτικού τομέα πλήρους και μερικής απασχόλησης λόγω της μείωσης ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, όπως προκύπτει από σχετική διάταξη του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

 

Η εν λόγω διάταξη οδηγεί μεταξύ άλλων σε περίπου 8 ευρώ τον μήνα αύξηση στον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και φθάνει ή ξεπερνάει τα 23 ευρώ σε μισθωτούς σε μηνιαίο μισθό ίσο ή υψηλότερο των 2.000 ευρώ. Για τους εργοδότες, το αντίστοιχο κέρδος από το “ψαλίδι” των ασφαλιστικών εισφορών ξεκινάει από 12 ευρώ τον μήνα σε περίπτωση που αμείβει τον εργαζόμενο με τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ για πλήρη απασχόληση και ξεπερνάει τα 35 ευρώ ,εάν ο μισθός είναι άνω των 2.000 ευρώ.

Το αθροιστικό όφελος εργαζομένου –εργοδότη ξεκινάει από τα 20 ευρώ τον μήνα για τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ και φτάνει μέχρι τα 60 ευρώ τον μήνα για μεικτούς μισθούς της τάξεως των 2.000 ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι σήμερα οι ασφαλιστικές εισφορές ,σ το βασικό πακέτο κάλυψης μισθωτού ανέρχονται σε 39,66% μετά τη μείωση κατά 0, 90 ποσοστιαίες μονάδες που ισχύει από τον περασμένο Ιούνιο. Τα ασφάλιστρα επιμερίζονται κατά 15,33% στον εργαζόμενο και κατά 24,33% στον εργοδότη. Η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες διαμορφώνει το συνολικό ασφάλιστρο στα 36,66% και μεταφράζεται σε ψαλίδισμα 7,5% των εισφορών.

Με πληροφορίες από την εφημερίδα “Καθημερινή”

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.