Μέτρα για τις τιμές: Πλαφόν για τα είδη πρώτης ανάγκης

Τροπολογία που θα προβλέπει πλαφόν στις τιμές πώλησης βασικών ειδών για το καλάθι των νοικοκυριών, όπως των τροφίμων, των καθαριστικών προϊόντων αλλά και των προϊόντων και υπηρεσιών υγείας ακόμη και τηλεπικοινωνιών αναμένεται να καταθέσει σήμερα η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο αισχροκέρδειας εν μέσω δεύτερου lockdown. Η ρύθμιση αυτή θα προβλέπει μεταξύ άλλων και αυστηρά πρόστιμα σε όσους βρεθούν αδικαιολόγητα να έχουν προχωρήσει σε ανατιμήσεις.

Η τροπολογία

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, η τροπολογία θα θέτει πλαφόν στο περιθώριο κέρδους κάτι που είχε επιβληθεί με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και τον περασμένο Μάρτη, με ημερομηνία αναφοράς για τη σύγκριση των τιμών την 1η Σεπτεμβρίου και το ποσοστό κέρδους δεν θα επιτρέπεται να είναι ανώτερο από αυτό των συναλλαγών κατά την ημερομηνία αυτή. Η διάταξη θα προβλέπει ανώτατο όριο στο ποσοστό κέρδους με το οποίο δουλεύουν οι επιχειρήσεις. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια λιανική αλυσίδα έχει τιμολόγια αγοράς που να δικαιολογούν τις αυξήσεις και το ποσοστό κέρδους είναι το ίδιο με την 1η Σεπτεμβρίου, αυτό δεν θα δικαιολογεί κερδοσκοπία. Όμως εφόσον δεν υπάρχουν τιμολόγια ανατιμήσεων από τη βιομηχανία ή εάν πάνω στα τιμολόγια υπολογιστεί υψηλότερο ποσοστό κέρδους από αυτό που εφάρμοζε η επιχείρηση τον περασμένο Σεπτέμβριο, τότε θα στοιχειοθετείται κερδοσκοπία και θα επιβάλλονται τα ανάλογα πρόστιμα, τα οποία ανέρχονται έως και το 1 εκατ. ευρώ.

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που είχε θέσει σε ισχύ η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown στις 21 Μαρτίου όριζε ότι αν το μεικτό περιθώριο κέρδους των φαρμακευτικών προϊόντων, των μέσων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής,όπως χειρουργικών μασκών, αντισηπτικών υγρών και άλλων υλικών απολύμανσης ήταν μεγαλύτερο από αυτό της προ της 1ης Φεβρουαρίου 2020 τότε με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη μπορούσε να επιβληθεί πρόστιμο από 1.000 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ ανάλογα με τη βαρύτητα της παράβασης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.