Γεράσιμος Σαπουντζόγλου: Ύφεση 12% θα καταγραφεί για το 2020 στην Ελλάδα

Οι τράπεζες σύντομα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση επειδή η αποδοτικότητα των χαμηλών ήδη κεφαλαίων τους είναι απειροελάχιστη.

Ύφεση 12% θα καταγραφεί για το 2020 στην Ελλάδα σύμφωνα με τα μοντέλα που «τρέχουν» στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο, είπε ο καθηγητής Χρηματοοικονομικών Γεράσιμος Σαπουντζόγλου μιλώντας στην Οικονομία στο Κόκκινο και τον Στάθη Σχινά.

Αναφερόμενος στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και σχολιάζοντας τη μεγάλη άνοδο στο Χρηματιστήριο με αφορμή την ανακοίνωση της Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ο Γ. Σαπουντζόγλου επεσήμανε ότι το γεγονός συνέπεσε και με τη νίκη Μπάιντεν στις ΗΠΑ, ενώ σημείωσε ότι σήμερα υπάρχει υποχώρηση στο Χρηματιστήριο που χρειάζεται άνοδο σχεδόν 50% για να προσεγγίσει το υψηλότερο σημείο του της τελευταίας διετίας. Υπογράμμισε επιπλέον ότι ακόμη και σε σενάρια του ΙΟΒΕ αναφέρονται ενδεχόμενα νέας ύφεσης της ελληνικής οικονομίας κατά το 2021.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στον ρόλο και την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών ο καθηγητής Σαπουντζόγλου επεσήμανε ότι με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας κατά την περίοδο Ιούλιος 2019-Αύγουστος 2020 τα δάνεια των τραπεζών προς τον ιδιωτικό τομέα συρρικνώθηκαν κατά 15 δισεκατομμύρια ευρώ. Και προέβλεψε ότι με το τέλος της πανδημίας θα έχουμε νέα έκρηξη των κόκκινων δανείων που θα φτάσουν πάλι τα 85 δις ευρώ περίπου.

Αναφερόμενος στην κεφαλαιακή κατάσταση των συστημικών τραπεζών ο κ.Σαπουντζόγλου επεσήμανε ότι σύντομα θα χρειαστούν νέα ανακεφαλαιοποίηση όχι μόνο λόγω της νέας γενιάς κόκκινων δανείων αλλά και επειδή η αποδοτικότητα των χαμηλών ήδη κεφαλαίων τους είναι απειροελάχιστη.

avgi.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.