Τρύπα 10 δισεκατομμύρια ευρώ στο εννιάμηνο

Τρύπα ύψους σχεδόν 10 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά της χώρας αποκαλύπτεται από τα αποτελέσματα της εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2020 για το εννεάμηνο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, σε τροποποιημένη ταμειακή βάση, για την περίοδο του Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου 2020, παρουσιάζεται έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ύψους 11,3 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ που έχει περιληφθεί για το αντίστοιχο διάστημα του 2020 στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020 και ελλείμματος 119 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019.

Επιπλέον αντί των 2,6 δισ. ευρώ πρωτογενούς πλεονάσματος που προέβλεπε η κυβέρνηση διαμορφώθηκε τελικά πρωτογενές έλλειμα 7 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο διάστημα Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου του 2019 είχε επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 4,5 δισ. ευρώ.

Στην Ελλάδα οι “νεοφιλελεύθεροι” χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς… από εσάς ! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Το ύψος των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε  33.497  εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 4.722 εκατ. ευρώ ή 12,4% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Επιπρόσθετα, εκκρεμεί η καταχώριση ποσού 8 εκατ. ευρώ περίπου στους Αναλυτικούς Λογαριασμούς Εσόδων (ΑΛΕ) και συγκεκριμένα στην κατηγορία «Φόροι» κατά τον μήνα Ιούλιο 2020. Το ανωτέρω ποσό θα εμφανιστεί στους ορθούς ΑΛΕ μετά την επίλυση του υφιστάμενου τεχνικού προβλήματος.

Το υπουργείο Οικονομικών αποδίδει τη σημαντική αυτή υστέρηση εσόδων, παρά τα αυξημένα έσοδα Προϋπολογισμού Δημοσίων Επενδύσεων  (ΠΔΕ), στη μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της, καθώς και στις αυξημένες επιστροφές φορολογικών εσόδων.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.