ΟΛΘ: ακριβά γραφεία και εκκρεμείς επενδύσεις

Ερωτήματα προκαλεί η απόφαση της διοίκησης του Οργανισμού για την ενοικίαση κτιρίου στην Αθήνα, το οποίο ανήκει στον Ομιλο Σαββίδη, πληρώνοντας 716.000 ευρώ σε 9 χρόνια!

Η είδηση ότι ο ΟΛΘ αποφάσισε να νοικιάσει γραφεία, ιδιοκτησίας εταιρείας του Ομίλου Σαββίδη (Dimera Land and Property Investments LTD), στο κέντρο της Αθήνας για εννιά χρόνια και με μηνιαίο μίσθωμα 6.630 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) προκάλεσε απορίες -που εκφράστηκαν με την πρόδηλη αμηχανία αντιμετώπισης της είδησης στη Θεσσαλονίκη- και μπόλικα ερωτήματα ως προς τη σκοπιμότητα της κίνησης αυτής. Να καλείται δηλαδή ο ΟΛΘ να πληρώσει 716.000 ευρώ σε 9 χρόνια σε μια ιδιοκτησία της Dimera, που είναι βασικός μέτοχος της κοινοπραξίας που κατέχει το λιμάνι.

Κι όμως υπάρχουν απαντήσεις… Διότι, προσπαθώντας να αιτιολογήσει την απόφαση, η ειδική έκθεση αξιολόγησης ανεξάρτητου ορκωτού λογιστή της εταιρείας Grant Thornton επικαλείται την ανάγκη παρουσίας «της ΟΛΘ Α.Ε. πλησίον στα κέντρα εξουσίας και στην έδρα των φορέων και θεσμών, που έχουν άμεση σχέση με το λιμάνι και τον ναυτιλιακό κλάδο εν γένει» και επισημαίνει ότι «επιπλέον ολόκληρος ο ναυτιλιακός κλάδος, οι πράκτορες, οι μεταφορικές εταιρείες και οι ναυτιλιακοί οργανισμοί ως επί το πλείστον δραστηριοποιούνται στην πρωτεύουσα, οπότε οι συναλλαγές και δραστηριότητες της εταιρείας μέσω επαφών και συναλλαγών θα εμπλουτιστούν».

Με βάση την ανωτέρω επιχειρηματολογία, εύλογα γεννάται το ερώτημα γιατί δεν επιλέχθηκε ο Πειραιάς (έδρα του υπουργείου Ναυτιλίας, της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων και των περισσότερων ναυτιλιακών εταιρειών) ως έδρα των γραφείων του ΟΛΘ, αλλά μάλλον το σχετικό ερώτημα θα μείνει αναπάντητο, όπως και το ερώτημα γιατί με το ποσό που προϋπολογίστηκε δεν αποφασίστηκε αγορά και όχι ενοικίαση γραφείων. Οσον αφορά δε την ανάγκη προβολής του έργου του ΟΛΘ, μάλλον ο συντάκτης της έκθεσης υποτιμά τους αναγνώστες της με το επιχείρημα ότι το 2020 μ.Χ. η προβολή του έργου μιας επιχείρησης απαιτεί σώνει και καλά την επιτόπια παρουσία της.

Εξάλλου αν -ας- υλοποιηθούν οι υποχρεωτικές επενδύσεις και ιδιαίτερα η επέκταση της έκτης προβλήτας, αν -ας- γίνει η ανανέωση του εξοπλισμού και οι εργασίες στο κτίριο του επιβατικού σταθμού -που παρουσιάζουν σημαντική καθυστέρηση-, και η προβολή του έργου του ΟΛΘ μάλλον θα έρθει από μόνη της.

Οι προμήθειες

Ας θυμηθούμε στο σημείο αυτό ότι στην ετήσια οικονομική έκθεση της ΟΛΘ Α.Ε. για τη χρήση 2019 (σελ. 94) αναφέρεται ότι: «Με βάση την σύμβαση παραχώρησης που υπογράφηκε την 2η Φεβρουαρίου 2018 μεταξύ της ΟΛΘ Α.Ε. και του Ελληνικού Δημοσίου απορρέει η υποχρέωση για επενδύσεις σε έργα υποδομής και εξοπλισμού ύψους ποσού € 180 εκατ. έως το 2025.

Κατά την 31η Δεκεμβρίου 2019 η Εταιρεία είχε υπογράψει συμβάσεις που αφορούσαν προμήθεια νέου μηχανολογικού εξοπλισμού (ενός LIEBHERR Mobile Harbour Crane, δύο Over Height Frame, ενός orange peel grab), συνολικής αξίας € 4.204.000,00. Εναντι των συμβάσεων αυτών έχει δοθεί προκαταβολή ύψους € 653.474,80, η οποία απεικονίζεται στις Ενσώματες Ακινητοποιήσεις, στην κατηγορία «Ακινητοποιήσεις υπό εκτέλεση και προκαταβολές». Η παραλαβή και η τιμολόγησή τους αναμένεται να πραγματοποιηθεί εντός του 2020.

Επιπλέον, έχει υπογραφεί σύμβαση για εκπόνηση μελέτης (Development Study for the “NON-CORE port activities”) αξίας 777.000,00€, για την οποία δόθηκε προκαταβολή ύψους 77.700,00 € εντός του 2019, η οποία περιλαμβάνεται στις σχετικές προσθήκες στα «Αϋλα Περιουσιακά Στοιχεία».

Συνάγεται λοιπόν ότι ο ΟΛΘ, δύο χρόνια μετά την ιδιωτικοποίησή του, δεν έχει υλοποιήσει ούτε το 5% των υποχρεωτικών επενδύσεων παρότι παρέλαβε ταμείο ύψους 100 εκατ. ευρώ και παρά τις δηλώσεις που έγιναν τον Απρίλιο του 2018 για την άμεση έναρξη των υποχρεωτικών επενδύσεων.

Το μίσθωμα

Ερωτήματα, παράλληλα, γεννώνται και για το γεγονός ότι, ενώ στην έκθεση της Grant Thornton αναφέρεται ότι «στα πλαίσια της έρευνας για τον προσδιορισμό του εύλογου μισθώματος της συναλλαγής, η εταιρεία έλαβε δύο (2) εκτιμήσεις της αξίας μίσθωσης ανά τ.μ. για το συγκεκριμένο ακίνητο», δεν δημοσιοποιούνται οι συγκεκριμένες εκτιμήσεις. Εξάλλου η μελέτη απευθυνόταν στα μέλη του Δ.Σ. του ΟΛΘ, που μάλλον θα ήθελαν (;) να γνωρίζουν περισσότερα…

Ομως η είδηση από τη μελέτη της Grant Thornton προκύπτει από την «περιγραφή της σύνδεσης των εμπλεκομένων μερών», από όπου φαίνεται ότι το 67% της «South Europe Gateway Thessaloniki Ltd» (SEGT), που είναι ο βασικός μέτοχος του ΟΛΘ, ανήκει στην εταιρεία «Melbery Investments Ltd», της οποίας η μετοχική σύνθεση έχει ως εξής: 30% ανήκει στην εταιρεία «Belterra Investments Limited», ενώ το υπόλοιπο 70%, σύμφωνα με πηγές της αγοράς, στο γερμανικό fund «Deutsche Invest Equity Partners GmbH».

Πρόκειται για απόδειξη όσων από την αρχή υποστήριζαν ότι η πλειοψηφία της κοινοπραξίας ελέγχεται ουσιαστικά από τον Ιβάν Σαββίδη και ότι για τους γνωστούς γεωπολιτικούς λόγους είχε επιλεγεί να εμφανιστούν δύο σχήματα; Πάσα εξήγηση δεκτή…

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.