Έκθεση σοκ καταρρίπτει τα παραμύθια για ανάπτυξη το 2021!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για ύφεση 2,5% έως 4% και για το 2021 άφησε ο διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας, κατά την παρουσίαση της τρίτης τριμηνιαίας έκθεσης για την ελληνική οικονομία.

«Είμαστε λιγότερο αισιόδοξοι (σ.σ.: από το προσχέδιο του Προϋπολογισμού) για την προοπτική ανάπτυξης της οικονομίας το 2021» σημείωσε, εξηγώντας ότι, αν η Ευρώπη τεθεί σε ένα νέο lockdown και δεν βρεθεί εμβόλιο για την Covid-19, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα και μπορούμε να μιλάμε για ύφεση και το 2021. Η εκτίμηση αυτή βέβαια, όπως ανέφερε, αφορά την περίπτωση που επικρατήσει το δυσμενές σενάριο, δηλαδή επιδείνωση της πανδημίας. Σε διαφορετική περίπτωση οι εκτιμήσεις του ΙΟΒΕ για το επόμενο έτος κάνουν λόγο για ανάπτυξη της τάξεως 4%-4,5%.

Για το τρέχον έτος, με βάση τα δεδομένα αυτής της στιγμής, η πρόβλεψη του ΙΟΒΕ είναι ότι η ύφεση θα κυμανθεί στο 8%, ενώ, αν θα έχουμε νέο lockdown, αυτή μπορεί φτάσει το 10%.

Ο κ. Βέττας επισήμανε ότι, παρά την υγειονομική κρίση, η ανεργία το προηγούμενο διάστημα παρέμεινε σε σταθερά επίπεδα, κάτι το οποίο απέδωσε στα μέτρα ενίσχυσης των επιχειρήσεων, με ρήτρα τη διατήρηση των θέσεων απασχόλησης. Ωστόσο, σημείωσε ότι όταν τα μέτρα αυτά θα παύσουν θα χρειάζεται μεγάλη προσοχή, προκειμένου να αποφευχθεί η εκτίναξη της ανεργίας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.