Ρεκόρ που… κόβει την ανάσα: Κράτησε την αναπνοή του για 24 λεπτά και 33 δεύτερα κάτω από το νερό!

Το στοίχημα να «ξεπεράσει» τον εαυτό του για μία ακόμη φορά κέρδισε ο Μπούντιμιρ Μπούντα Σόμπατ, ο οποίος στα 54 του χρόνια κατάφερε να κρατήσει την αναπνοή του κάτω από το νερό για 24 λεπτά και 33 δευτερόλεπτα.

Σύμφωνα με την Daily Mail, ο αποφασιστικός Κροάτης κατέρριψε το περασμένο Σάββατο το ρεκόρ που κατείχε ο ίδιος, «αντέχοντας» για σχεδόν 20 δευτερόλεπτα.

Η επιτυχημένη του προσπάθεια που κάνει τον γύρο των διεθνών ΜΜΕ πραγματοποιήθηκε σε πισίνα της πόλης Σισάκ της Κροατίας

, παρουσία γιατρών, δημοσιογράφων και υποστηρικτών του που βρίσκονταν στο σημείο για να τον ενθαρρύνουν και να τον στηρίξουν.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον άθλο του, τα λεπτά πριν ξεκινήσει να κρατά την αναπνοή του ο Σόμπατ υπέβαλε το σώμα του σε υπεραερισμό με χρήση καθαρού οξυγόνου. Με τον τρόπο αυτό αυξάνεται το επίπεδο της οξυγόνωσης στο κορμί και καθίσταται δυνατή η συγκράτηση της αναπνοής για τόσο μεγάλο διάστημα.

Ο πρώην μποντιμπίλντερ, που διαπρέπει τα τελευταία χρόνια στην στατική κατάδυση με προηγούμενη χρήση καθαρού οξυγόνου, έχει εκπαιδεύσει το σώμα του με ειδικές μεθόδους να επωφελείται στο έπακρο από το οξυγονωμένο αίμα, και να αντέχει αρκετή ώρα χωρίς αναπνοή. Η εκπαίδευσή του περιλαμβάνει και προετοιμασία για τους ακούσιους σπασμούς που προκαλούνται γύρω στο 18ο λεπτό κάτω από το νερό, λόγω της έλλειψης οξυγόνου. Ο Σόμπατ μετράει αυτούς τους σπασμούς, τόσο για να τους αντιμετωπίσει όσο και για να διατηρήσει τις αισθήσεις του κατά τη διάρκεια της κατάδυσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο ρεκόρ αφορά μόνο στο «παρακλάδι» της στατικής άπνοιας που περιλαμβάνει τη χρήση καθαρού οξυγόνου. Στη βασική και επίσημη κατηγορία της στατικής άπνοιας ωστόσο, που ο δύτης κρατάει την ανάσα του έχοντας βυθισμένες τις αναπνευστικές οδούς του για όσο το δυνατόν περισσότερο μπορεί, χωρίς να έχει εισπνεύσει προηγουμένως καθαρό οξυγόνο, το τρέχον ρεκόρ ειναι 11 λεπτά και 54 δεύτερα, και ανήκει στον Σέρβο Μπράνκο Πέτροβιτς.

Παρά τους κινδύνους που η συγκεκριμένη δραστηριότητα, ο Σόμπατ εξηγεί ότι εμπνεύστηκε να «σπάσει» το προηγούμενο ρεκόρ του από την 20χρονη κόρη του Σάσα, η οποία πάσχει από εγκεφαλική παράλυση, αυτισμό και επιληψία. Επίσης ελπίζει η δημοσιότητα από το νέο του κατόρθωμα να βοηθήσει στη συγκέντρωση χρημάτων για τη συγκεκριμένη περιοχή της Κροατίας, που επλήγη από έναν ισχυρό σεισμό τον Δεκέμβριο, και για τα παιδιά που επηρεάστηκαν. Ειδικότερα, ελπίζει πως αυτά τα χρήματα θα βοηθήσουν να ξαναχτιστεί το Room of Miracles του Συλλόγου ΑμεΑ της κομητείας Σισάκ-Μοσλαβίνα, οι εγκαταστάσεις του οποίου καταστράφηκαν στον σεισμό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.