Όμορφα κτίρια στον φακό

Εκτός από τα βραβεία αρχιτεκτονικής, υπάρχουν και βραβεία αρχιτεκτονικής φωτογραφίας… Τα Arcaid* είναι από τα πιο σημαντικά και αυτοί είναι μερικοί από τους φιναλίστ.
1. ΗΠΑ
Black Rock Lighthouse
Φωτογράφος: Tom Stahl
Κατηγορία: Aίσθηση του χώρου
Η κατηγορία είναι κάπως αόριστη, γι’ αυτό οι κριτές εξήγησαν ότι ψήφισαν με «φιλοσοφικά» κριτήρια. Ο φωτογράφος Tom Stahl αναζήτησε έμπνευση ανάμεσα στα ιδιαίτερα κατασκευάσματα που στήνονται στο πλαίσιο του ετήσιου καλλιτεχνικού φεστιβάλ Burning Man, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στα τέλη καλοκαιριού στην έρημο της Νεβάδα. Και τη βρήκε σε ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα 15 φάρων, τους χώρους των οποίων μπορούσαν να περιηγηθούν οι επισκέπτες. Με τη λήξη του φεστιβάλ το ομώνυμο έργο «Burning Man» καίγεται, ενώ κάποια ταξιδεύουν σε διάφορα μέρη.


Φωτογραφία: © David Borland/arcaidimages.com/Sto
2. ΔΑΝΙΑ
Μουσείο Τέχνης ARoS Aarhus Kunstmuseum
Φωτογράφος: David Borland
Κατηγορία: Κτίριο σε χρήση
Ο Βρετανός David Borland θα διαγωνιστεί στον τελικό με τη φωτογραφία του που δείχνει τον κυκλικό πεζόδρομο «Your rainbow panorama» στην ταράτσα του μουσείου τέχνης ARoS Aarhus Kunstmuseum στην Κοπεγχάγη. Η πολύχρωμη «εγκατάσταση» του Δανού καλλιτέχνη Olafur Eliasson, γνωστού για τα μεγάλου μεγέθους φωτιζόμενα έργα του, έδωσε τεράστια ώθηση στην επισκεψιμότητα του μουσείου και ώθησε τον φωτογράφο να απεικονίσει την ασυνήθιστη βόλτα στο «ουράνιο τόξο».


Φωτογραφία: ©  Fabio Mantovani/arcaidimages.com/Sto
3. KINA
Πολυκατοικία Choi Hung
Φωτογράφος: Fabio Mantovani
Κατηγορία: Αίσθηση του χώρου
Ο Ιταλός Mantovani επιχείρησε να δείξει τη δική του οπτική με ένα παλιό κτίριο, την πολυκατοικία-ουράνιο τόξο, στο Χονγκ Κονγκ και κέρδισε τελικά το ενδιαφέρον των κριτών. Το πολύχρωμο οικοδόμημα Choi Hung χτίστηκε το 1964 από τις τοπικές αρχές για να δώσει λύση στο οικιστικό πρόβλημα των πολιτών με χαμηλό εισόδημα. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά αξιοθέατα της πόλης, προσελκύοντας χιλιάδες τουρίστες που φτάνουν έως εκεί για να το φωτογραφίσουν.


Φωτογραφία: ©  Adam Letch/arcaidimages.com/Sto
4. ΑΦΡΙΚΗ
Παρεκκλήσι της Εκκλησίας της Αποστολής
Φωτογράφος: Adam Letch
Κατηγορία: Εξωτερική μορφή κτιρίου
Ένα από τα κριτήρια της επιτροπής του διαγωνισμού ήταν οι δισδιάστατες εικόνες των φωτογράφων να αιχμαλωτίζουν και να προβάλλουν την αίσθηση του τόπου, την ατμόσφαιρα και τη χρήση της κλίμακας. Η γλυπτική μορφή που σχεδίασε το Steyn Studio γι’ αυτό το παρεκκλήσι στο Κέιπ Τάουν μοιάζει με μικρογραφία του τοπίου που το περιβάλλει, καθώς οι καμπύλες της οροφής –που είναι και τοίχοι– μοιάζουν να αντανακλούν τις κοιλάδες και τις πλαγιές του αμπελώνα όπου βρίσκεται. 


Φωτογραφία: ©  David Crawford/arcaidimages.com/Sto
5. ΗΠΑ
Samsung Electronics HQ
Φωτογράφος: David Crawford
Kατηγορία: Εξωτερική μορφή κτιρίου
Η φωτογραφία από το αίθριο του κτιρίου της Samsung Electronics στο San Jose της Καλιφόρνιας έφερε τον Crawford στους φιναλίστ. Ένα από τα κριτήρια επιλογής των φωτογραφιών ήταν αυτές να αναδεικνύουν την τεχνογνωσία του οικοδομήματος και την πολυπλοκότητα της αρχιτεκτονικής με τρόπο ώστε οι δύο αυτές αξίες να γίνονται κατανοητές. Το κτίσμα καταλαμβάνει επιφάνεια 102.193 τ.μ., αλλά δεν τρομάζει με τον όγκο του, διότι οι ανοιχτοί χώροι δημιουργούν μια αίσθηση διαφάνειας και ελευθερίας. Επιπλέον, οι γοητευτικές απαλές καμπύλες του αίθριου μοιάζουν να δίνουν κίνηση στις μεγάλες επιφάνειες.


Φωτογραφία: © Terrence Zhang/arcaidimages.com/Sto
6. ΚΙΝΑ
Dongzhuang-Building Museum των Δυτικών Περιοχών
Φωτογράφος: Yao Li
Κατηγορία: Εσωτερικός χώρος κτιρίου
Η υψηλή αρχιτεκτονική δεν ασχολείται με τις εφήμερες τάσεις, αλλά εστιάζει στον πολιτισμό ενός τόπου και υιοθετεί αειφόρες προσεγγίσεις. Η φωτογραφία του Yao Li αποτυπώνει τον σχεδόν «διάφανο» σχεδιασμό, χωρίς σαφή όρια του εσωτερικού με τον εξωτερικό χώρο, του μουσείου DongZhuang-Building Museum. Για την ενσωμάτωση του όγκου του –που από μακριά μοιάζει με άσπρη πέτρα– στο περιβάλλον χρησιμοποιήθηκαν παραδοσιακές τεχνικές και απλά υλικά, ενώ το φυσικό φως αποδείχθηκε πολύτιμος συνεργάτης της αρχιτεκτονικής και της φωτογραφίας.Φωτογραφία: ©  Yao Li/arcaidimages.com/Sto

7. ΚΙΝΑ
Γυμναστήριο στο campus του Πανεπιστημίου Tianjin
Φωτογράφος: Terrence Zhang
Kατηγορία: Εσωτερικός χώρος κτιρίου
Στρέφοντας τον φακό του στο εσωτερικό των κτιρίων του αθλητικού συγκροτήματος, ο Zhang αιχμαλώτισε το φυσικό φως να διαθλάται πάνω στις επιφάνειες, μαλακώνοντας την τραχιά εικόνα των τεράστιων όγκων. Στους χώρους του γυμναστηρίου, της πισίνας και του σταδίου, που προορίζονται για την καθημερινή άσκηση των φοιτητών του Πανεπιστημίου Tianjin, ο Κινέζος αρχιτέκτονας Li Xinggang πάντρεψε παραδοσιακά και σύγχρονα σχήματα με υψηλή τεχνογνωσία, προκαλώντας το ενδιαφέρον του φωτογράφου. 
Tα βραβεία αρχιτεκτονικής φωτογραφίας Arcaid Images Architectural Photographer είναι ένας ετήσιος διεθνής διαγωνισμός που απευθύνεται σε επαγγελματίες φωτογράφους. Διοργανώνεται σε συνεργασία με το ετήσιο World Architecture Festival του Βερολίνου (15-17 Νοεμβρίου), όπου και θα ανακοινωθεί ο νικητής.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.