Αυτά είναι αντισεισμικά μέτρα που είχαν λάβει στην αρχαία Τροία

Το θέμα του σεισμού επέστρεψε στο προσκήνιο και πάλι τις τελευταίες ημέρες έπειτα από τον σεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών πριν από μια εβδομάδα, ο οποίος συγκλόνισε την ακτή Καραμπουρούν της Σμύρνης, αυξάνοντας τους φόβους για το πόσο καλά έχει προετοιμαστεί η Τουρκία στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού.
Σήμερα, νέα ευρήματα καταδεικνύουν ότι το θέμα του σεισμού απασχολούσε τόσο τους κατοίκους, όσο και τους αρχιτέκτονες της αρχαίας πόλης της Τροίας πριν από τρεις περίπου χιλιετίες.
«[Οι κάτοικοι της Τροίας] πήραν μαθήματα από τους προηγούμενους σεισμούς και έχτισαν ισχυρά αμυντικά συστήματα και τείχη ήδη από το 1700 π.Χ., όταν η Τροία βρισκόταν ήδη στο απόγειό της. Εξετάζοντας τις τεχνικές κατασκευές, μπορούμε να δούμε τα προληπτικά μέτρα που είχαν πάρει πριν από χιλιάδες χρόνια στο ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Χάρη σε αυτά τα μέτρα επιβίωσαν για χιλιάδες χρόνια τα υπέροχα τείχη της αρχαίας πόλης», δήλωσε ο Ρουστέμ Ασλάν καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τσανάκκαλε, ακαδημαϊκός και επικεφαλής των ανασκαφών στην ιστορική πόλη της Τροίας, σημειώνοντας ότι «μπορούμε να πάρουμε μαθήματα από τις προσπάθειες των κατοίκων της αρχαίας Τροίας να προφυλαχθούν από τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τους σεισμούς».
Ακόμη είναι ορατά τα ίχνη των προληπτικών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση των σεισμών στην αρχαία πόλη, νοτιοδυτικά των Δαρδανελίων, τα ερείπια της οποίας βρίσκονται στην επαρχία Τσανάκκαλε της βορειοδυτικής Τουρκίας.

Πηγή: Daily News, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.