«Μην πετάς τα χαρτιά στη λεκάνη γιατί θα βουλώσει». Αυτή η φράση αποτελεί έναν κανόνα που μας ακολουθεί από πολύ μικρή ηλικία και μεταβιβάζεται από γενιά σε γενιά.
Όμως αν κάποιος ταξιδέψει στο εξωτερικό θα δει πως αυτός ο κανόνας δεν υπάρχει. Μαζί με αυτόν δεν υπάρχει φυσικά εκείνος ο μικρούλης κάδος απορριμμάτων που βρίσκεται σε κάθε ελληνικό μπάνιο για να πετάμε τα χαρτιά.
Γιατί όμως στο εξωτερικό μπορούμε να πετάμε τα χαρτιά άφοβα στη λεκάνη και όχι στην Ελλάδα;
Η ιστορία αυτή δικαιολογείται κυρίως λόγω του κακού συστήματος αποχέτευσης. Βασικά της παλαιότητάς του. Τα πιο παλιά κυρίως σπίτια διαθέτουν πολύ στενούς σωλήνες έτσι το… «βούλωμα» είναι υπαρκτός κίνδυνος.
Βέβαια, τα σύγχρονα χαρτιά υγείας καθώς και τα καινούργια σπίτια εξαλείφουν πλήρως αυτόν τον κίνδυνο. Το χαρτί υγείας από μόνο του διαλύεται εύκολα με την ροή του νερού. Αυτά που είναι επικίνδυνα για απόφραξη και δεν θα πρέπει να πετώνται στην λεκάνη, είναι τα μωρομάντηλα που μάλιστα οδηγούν και σε αποφράξεις του κεντρικού αποχετευτικόύ συστήματος των πόλεων. Το ίδιο φυσικά ισχύει και για σερβιέτες, ταμπόν και βαμβάκι καθαρισμού.
Επομένως αν πετάτε καμιά φορά κανά χαρτάκι στην τουαλέτα δεν θα γίνει και κάτι.