Αυτοί είναι οι πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης για το 2023 – Είναι και ο δικός σας στη λίστα;

Ο πιο συνηθισμένος κωδικός πρόσβασης του 2023 αποκαλύφθηκε και δεν θα μαντέψετε ποιος είναι. Στην πραγματικότητα μπορεί και να καταφέρετε να τον βρείτε, γιατί είναι εξαιρετικά εύκολος για όλους. Προφανώς και για τους χάκερ.

Το password που χρησιμοποιήθηκε περισσότερο φέτος ήταν: «κωδικός πρόσβασης». Το χρησιμοποιήσαν περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι το 2023! Προφανώς δεν έχουν ακούσει για τη λέξη κυβερνοασφάλεια…
Ο δεύτερος πιο δημοφιλής κωδικός πρόσβασης παγκοσμίως και πρώτος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι ο «123456». Σε απόσταση αναπνοής, στην τρίτη θέση, ένας παρόμοιος: «123456789»
Τα προσωπικά δεδομένα σας είναι πολύτιμα και αν οι χάκερ αποκτήσουν πρόσβαση στους λογαριασμούς σας, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι καταστροφικό. Οι ισχυροί κωδικοί πρόσβασης είναι αναγκαίοι για να διατηρήσετε τον εαυτό σας ασφαλή στο διαδίκτυο.
Η έρευνα διεξήχθη από τη NordPass, την υπηρεσία διαχείρισης κωδικών πρόσβασης του NordVPN, της οποίας οι ειδικοί στον τομέα της κυβερνοασφάλειας μελέτησαν κωδικούς πρόσβασης που συλλέχθηκαν από δημοσίως διαθέσιμες πηγές – συμπεριλαμβανομένου του σκοτεινού ιστού, εκεί όπου τους βρίσκουν οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου.

Επίσης, είναι ενδιαφέρον ότι οι αναλυτές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι συνήθως χρησιμοποιούν ισχυρότερους κωδικούς πρόσβασης για λογαριασμούς email και social, σε σχέση με αυτούς που επιλέγουν για τις υπηρεσίες streaming όπως το Netflix, όπου η λέξη «netflix» ήταν ο πέμπτος πιο κοινός κωδικός πρόσβασης.

Κάθε χρόνο, στο 86% των επιθέσεων στο διαδίκτυο χρησιμοποιούνται κλεμμένα στοιχεία, επομένως είναι απαραίτητο να χρησιμοποιείτε κωδικούς που είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς.

Για παράδειγμα η φράση «Iloveyou», αν και χαριτωμένη, δεν είναι και τόσο μοναδική. Βρίσκεται στη 136η θέση στην παγκόσμια λίστα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, φαίνεται ότι η αγάπη για το ποδόσφαιρο κάνει τους χρήστες του διαδικτύου να χρησιμοποιούν ως password την αγαπημένη τους ομάδα. Έτσι η «Λίβερπουλ» είναι στην τέταρτη θέση με τους πιο συνηθισμένους κωδικούς και η «Άρσεναλ» στην έκτη.

Η Τσέλσι είναι δέκατη θέση και η λέξη «ποδόσφαιρο» στη 12η. Η λέξη «Rangers» ολοκληρώνει το top 20 του Ηνωμένου Βασιλείου – με όλους τους κωδικούς πρόσβασης που βρίσκονται στη λίστα να χρειάζονται λιγότερο από ένα δευτερόλεπτο για να σπάσουν.

Το πανάρχαιο κόλπο της αντικατάστασης γραμμάτων με αριθμούς συμβόλων δεν είναι πλέον η ασφαλής συνταγή που ήταν κάποτε, επομένως όσοι για παράδειγμα χρησιμοποιούν τον κωδικό πρόσβασης «P@ssw0rd» καλό θα ήταν να τον αλλάξουν.

Επίσης, αν έχετε για κωδικό τη λέξη«Test», αλλάξτε τον αμέσως, ενώ κανονικά θα έπρεπε να απαγορευτούν και τα εξής password: banned, Abcd1234, password1 και το qwerty.

Επιπλέον, η λέξη «τυρί» (cheese) που για κάποιον λόγο πολλοί χρησιμοποιούν για κωδικό, δεν είναι η ιδανική από άποψη ασφάλειας. Το ίδιο ισχύει και για τη λέξη «μυστικό» (secret).

Οι 20 πιο συνηθισμένοι κωδικοί πρόσβασης στο Ηνωμένο Βασίλειο

  1. 123456
  2. password
  3. qwerty
  4. liverpool
  5. 123456789
  6. arsenal
  7. 12345678
  8. 12345
  9. abc123
  10. chelsea
  11. qwerty123
  12. football
  13. dragon
  14. password1
  15. cheese
  16. letmein
  17. 1q2w3e4r
  18. monkey
  19. killer
  20. rangers

Πώς να είστε ασφαλής στο διαδίκτυο

  • Δημιουργήστε ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης από τυχαίες ακολουθίες γραμμάτων, αριθμών και συμβόλων, όχι λέξεις ή συνηθισμένες ακολουθίες. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακόμη και emoji.
  • Χρησιμοποιήστε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Ο μέσος άνθρωπος έχει πάρα πολλούς διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για διάφορες υπηρεσίες, επομένως είναι δελεαστικό να χρησιμοποιείτε λέξεις που είναι εύκολο να θυμάστε ή ίδιες για πολλούς ιστότοπους. Ένας διαχειριστής κωδικών πρόσβασης το λύνει αυτό.
  • Να ενεργοποιείτε πάντα τον έλεγχο ταυτότητας σε δύο βήματα όταν προσφέρεται. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη κι αν ένας χάκερ βρει τον κωδικό πρόσβασής σας, ο λογαριασμός σας θα πρέπει να είναι ασφαλής, επειδή ένας δεύτερος κωδικός θα σταλεί στο τηλέφωνό σας, σε μια εφαρμογή ή σε έναν ξεχωριστό λογαριασμό email
  • Δοκιμάστε τα passkeys (κλειδιά πρόσβασης). Πρόκειται για το πιο πρόσφατο βήμα στην ασφάλεια του διαδικτύου, που καταργεί την ανάγκη για κωδικούς πρόσβασης και σας δίνει τη δυνατότητα να χρησιμοποιείτε είτε δακτυλικό αποτύπωμα, σάρωση προσώπου ή PIN κλειδώματος οθόνης.

Πηγή: FOXreport.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.