Καλοκαίρι και καταιγίδα

Είμαστε πλέον στην αρχή του καλοκαιριού . Ωραίο το καλοκαίρι αλλά πολλές φορές το απόλυτο καλό κρύβει μέσα του και το κακό.
Αυτό πέρα από της πυρκαγιές μέσα στο καλοκαίρι είναι και τα Έντονα καιρικά φαινόμενα που πολλές φορές τέτοια εποχή είναι πιο επικίνδυνα και χειρότερα από τον χειμώνα , όπως η καλοκαιρινές καταιγίδες .
Πρέπει όλοι μας να ξέρουμε κάποιες γενικές οδηγίες , και όταν λέω όλοι μας , εμείς προσωπικά αλλά και τα μέλη της οικογένειας μας.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να έχετε συνεχή προσέγγιση όταν έρχεται κακοκαιρία με το ραδιόφωνο , την τηλεόραση , τα κοινωνικά δίκτυα ότι έχετε στην διάθεση σας ώστε να παίρνετε τις πληροφορίες για ότι συμβαίνει στην περιοχή που βρίσκεστε.
Η Ε.Μ.Υ και η Γ.Γ πολιτικής προστασίας είναι οι πηγές που πρέπει να ακούμε.
Θα συνιστούσα όλους τους αριθμούς Εκτάκτου Ανάγκης , Πυροσβεστικό Σώμα , Ελληνική Αστυνομία , ΕΚΑΒ , όλα τους τηλεφωνικούς αριθμούς που μπορεί να μας γίνου απαραίτητοι , να τους έχετε κάπου που θα μπορείτε να τους βρείτε , δηλαδή να είναι σε ένα σημείο που μπορείτε να τους δείτε. Αυτούς τους αριθμούς πρέπει να είναι σε σημείο που να τους βλέπετε συνέχεια με τρόπο που να μείνουν , να εγγραφούν στην μνήμη σας ,γιατί την ώρα την δύσκολη την ώρα του πανικού μπορεί να μην βλέπετε τίποτα που είναι μπροστά σας. Μπορεί όμως να δείτε κάτι που είναι γραμμένο στο μυαλό σας επειδή το βλέπετε συνέχεια.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.

Το μεγάλο θέμα είναι με τα παιδιά.

Τα παιδιά έχουν την δική τους λογική που δεν συμφωνεί με την δικά μας πολλές φορές. Είναι παράτολμα , δεν αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο και έτσι είναι δύσκολη η διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης .
Να βοηθήσουμε τα παιδιά να απομνημονεύσουν σαν ένα τραγούδι , σαν παιγνίδι τους αριθμούς ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ , τα οικογενειακά στοιχεία , την διεύθυνση , τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού μας , τον αριθμό ενός συγγενή που μένει κοντά.
Γνωρίζοντας ότι ερχεται μία καταιγίδα ή μας πρόλαβε στον δρόμο ή στο σπίτι πρέπει να ξέρουμε τι μπορούμε να κάνουμε για την καλύτερη ασφάλεια μας.
Όταν βρισκόμαστε στο σπίτι μας θα πρέπει να ασφαλίσουμε τα αντικείμενα που πιστεύουμε ότι μπορεί να παρασυρθούν , να ελέγξουμε οτιδήποτε μπορεί έχουμε τοποθετήσει ψηλά και είναι επικίνδυνο να επιφέρει τραυματισμό.
Ας έχουμε ασφαλισμένα τις πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού.
Στις καταιγίδες συνήθως υπάρχουν και πολλοί κεραυνοί ,θα ήταν καλό εκείνες τις στιγμές να μην κρατάμε ηλεκτρικές συσκευές και τηλέφωνο γιατί είναι επικίνδυνο. Ποιο σωστό θα ήταν να έχουνε αποσυνδέσει τις συσκευές από το ρεύμα και την τηλεόραση από την κεραία..
Θα σας συνιστούσα να μην αγγίζουμε τις σωλήνες των υδραυλικών του σπιτιού , όλοι γνωρίζουμε ότι είναι καλός αγωγός του ηλεκτρισμού.
Μπορεί όμως όταν έρθει η καταιγίδα να μας βρει στο αυτοκίνητό μας.Θα πρέπει να ακινητοποιήσουμε το αυτοκίνητό μας στην άκρη του δρόμου μάλιστα μακριά από δέντρα που μπορεί να πέσουν.
Ας μείνουνε μέσα σε αυτά και να ανάψουμε τα φώτα στάσης ( φώτα έκτακτης ανάγκης)
Κλειστά τζάμια και ας αποφεύγουμε να ακουμπάμε τα μεταλλικά μέρη του οχήματος.
Όταν βλέπουμε σημεία που έχουν πλημμυρίσει θα πρέπει να τα αποφεύγουμε . Είναι πολύ επικίνδυνα . Ας απομακρυνθούμε κοντά από ποτάμια, λίμνες και άλλα μέρη που γνωρίζουμε ότι μαζεύει νερό.
Μπορεί η καταιγίδα να μας πετύχει σε μια βόλτα , οπότε θα είναι ασφαλές να βρούμε ένα κτίριο ή κάπου αλλού για προστασία.. Διαφορετικά θα πρέπει να κάτσουμε στο έδαφος , αλλά όχι να ξαπλώσουμε.
Σε περίπτωση που είμαστε σε δάσος ένα χαμηλό δέντρο με συμπαγή κλαδιά είναι πιο ασφαλές από ένα ψηλό δέντρο σε ανοικτό χώρο.
Το σημείο που θα πάμε να προστατευτούμε να μην είναι σε χαμηλά εδάφη μπορεί να κινδυνεύουμε από πλημμύρες.
Μην στέκεστε κοντά σε πυλώνες , ηλεκτρικά καλώδια , τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Όπως και στο σπίτι και στο αυτοκίνητο , έτσι και τώρα δεν πρέπει να ακουμπάμε μεταλλικά αντικείμενα.
Σίγουρα είναι ασφαλές να βγούμε από την θάλασσα όταν βλέπουμε ότι ερχεται καταιγίδα.
Όσο μικρότερη είναι η επιφάνεια του σώματός μας και λιγότερη η επαφή του με το έδαφος όταν καταλαβαίνουμε ότι θα πέσει κεραυνός είναι καλύτερα και βέβαια ας αφήσουμε δίπλα μας και όχι επάνω μας μεταλλικά αντικείμενα που μπορεί να έχουμε μαζί μας.

Όπως καταλαβαίνετε πρέπει να έχετε στο σπίτι σας , στο αυτοκίνητό σας είδη πρώτης ανάγκης , όπως ένα κουτί πρώτων βοηθειών , ένα φακό πιο δυνατό από αυτών του κινητού , ένα φορητό ραδιόφωνο με μπαταρίες , μπαταρίες και αν μπορείτε νερό και τροφή .
Ας φροντίσουμε αυτούς που αγαπάμε πιο πολύ , δηλαδή τα παιδιά , τα δικά μας τα παιδιά και τους γονείς μας.

Η δράση δεν πηγάζει από την σκέψη αλλά από την ετοιμότητα μας για την προστασία την δικιά μας και της οικογένειας μας

Στάθης Ανθόπουλος
Ειδικός Συμβουλος ΙΔΑΦΚ
Εθελοντης Σ.Ε.Π.Π.Β/Α .Τ.ΥΜΗΤΤΟΥ
Απόστρατος Πυροσβεστικού Σώματος

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.