Πανδημία: Η χρυσή εποχή της πορνογραφίας

Η πορνογραφία είναι μια βιομηχανία που ταιριάζει στην καραντίνα. Σε μεγάλο βαθμό, το προϊόν διακινείτο, ήδη από πριν, μέσω διαδικτύου και οι καταναλωτές είναι άνθρωποι που συχνά αυτο-απομονώνονται. Τώρα, σύμφωνα με τον Mike Stabile από το Free Speech Coalition (FSC), λεγεώνες ανθρώπων είναι κολλημένοι στο σπίτι και αναζητούν πορνογραφικό περιεχόμενο στο διαδίκτυο. Τα περισσότερα διαδικτυακά πορνογραφικά site είναι δωρεάν. Τον περασμένο μήνα, η κίνηση στο Pornhub για παράδειγμα, αυξήθηκε κατά 22% σε σύγκριση με τον Μάρτιο. Αλλά αυτή η κίνηση δίνει ώθηση και σε μικρότερους ιστότοπους, οι οποίοι πρέπει και αυτοί με τη σειρά τους να προσαρμοστούν.

Είναι δύσκολο να μάθουμε ακριβώς πόσο καλά πάνε οι δουλειές. Ο Gene Munster, διευθύνων σύμβουλος της Loup Ventures, μιας αμερικανικής εταιρείας επενδύσεων, εκτιμά ότι από την έναρξη της πανδημίας, οι δαπάνες για πορνογραφικό υλικό παγκοσμίως σχεδόν διπλασιάστηκαν. Αυτό μπορεί να είναι και υπερεκτίμηση. Λίγα πορνογραφικά site αποκαλύπτουν τα έσοδά τους, αφενός γιατί ανήκουν σε ιδιώτες, αφετέρου γιατί κανείς δεν θέλει να δείξει ότι κερδοσκοπεί από την μοναξιά και τα άλλα δεινά του κόσμου. Η Andra Chirnogeanu του Studio 20, μια εταιρεία που εδρεύει στο Βουκουρέστι και παράγει βίντεο με γυμνά μοντέλα, παραδέχεται ότι τα κέρδη έχουν αυξηθεί μαζί με τις συζυγικές συγκρούσεις και τους χωρισμούς κατά την καραντίνα.

Οι κανόνες για τον περιορισμό της μετάδοσης του ιού επιταχύνουν τις αλλαγές στον κλάδο της πορνογραφίας. Οι περιορισμοί έχουν βάλει εμπόδια στα γυρίσματα στις περισσότερες εταιρείες παραγωγής. Τα στούντιο μοντάρουν και δημοσιεύουν παλιά βίντεο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Πολλοί παραγωγοί στέλνουν τώρα επαγγελματικές κάμερες και φωτιστικά σε ηθοποιούς που ζουν μαζί και ως εκ τούτου μπορούν κάνουν γυρίσματα μόνοι τους. Για να βοηθήσει τους ηθοποιούς να βιντεοσκοπήσουν και να επεξεργαστούν το υλικό, το Free Speech Coalition παρέχει διαδικτυακά μαθήματα. Όμως, τα πλάνα που προκύπτουν είναι πιο ερασιτεχνικά και, όπως λέει και ο Stabile, δίνουν μια αίσθηση «πιο ωμή».

Παρά τις προσπάθειες των καθιερωμένων παραγωγών, η καραντίνα ενθαρρύνει τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις μικρότερες εταιρείες. Οι ηθοποιοί αποκόπτονται όλο και περισσότερο από τους παραγωγούς και ανεβάζουν υλικό, που έχουν τραβήξει με τα κινητά τους τηλέφωνα, σε social media “ενηλίκων”. Σε αυτούς τους επί πληρωμή ιστοτόπους, οι χρήστες ηλικίας άνω των 18 ετών πληρώνουν συνδρομές για να παρακολουθούν τους ηθοποιούς. Οι ιστότοποι παίρνουν μια προμήθεια επί των συνδρομών, συνήθως το 20%.

Το σύστημα φαίνεται να λειτουργεί. Η Ella Hughes, μια βρετανίδα πορνοστάρ, λέει ότι έχει σταματήσει να δουλεύει για τους παραδοσιακούς παραγωγούς, επειδή είναι πολλοί αυτοί  που πληρώνουν τώρα 12,99 $ το μήνα για να παρακολουθήσουν βίντεο που τραβά με τον εαυτό της στο σπίτι και ανεβάζει στον ιστότοπο OnlyFans. Ορισμένοι συνδρομητές πληρώνουν την  Hughes επιπλέον 40 έως 500 $ για σύντομα βίντεο κατά παραγγελία, που μόνο αυτοί μπορούν να δουν. Μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο έφτιαξε δέκα από αυτά, χρεώνοντας ακόμη περισσότερο για να αναφέρει το όνομα κάποιου ή να ικανοποιήσει κάποια φετίχ. Σχεδόν όλοι οι πορνοσταρ πωλούν τέτοιο υλικό online πλέον, λέει.

Τα έσοδα από την άμεση αλληλεπίδραση μεταξύ ηθοποιών και θεατών αυξάνονται εδώ και χρόνια. Όμως, η πανδημία covid-19 έδωσε νέα ώθηση. Πριν από δώδεκα χρόνια, περίπου τα τρία τέταρτα των κερδών των περισσότερων πορνοσταρ προέρχονταν από εταιρείες παραγωγής που πληρώνουν για γυρίσματα στα στούντιο τους. Το υπόλοιπο εν τρίτο προερχόταν από αυτές τις άμεσες συναλλαγές. Αυτές οι αναλογίες αντιστρέφονται τώρα, λέει ένα στέλεχος της Private, μιας μεγάλης εταιρείας παραγωγής πορνογραφικού υλικού στην Βαρκελώνη. Σήμερα, λέει, οι ηθοποιοί βλέπουν την επαγγελματικά παραγόμενη πορνογραφία ως διαφήμιση για να κατευθύνουν το κοινό στους premium λογαριασμούς τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η επισκεψιμότητα σε αυτά αυξάνεται. Αυτό δελεάζει κάθε είδους νέους πορνοσταρ να ανοίξουν λογαριασμούς, με την ελπίδα να δουν κέρδη στο διαδίκτυο. Τις επόμενες μέρες, το Berlin Strippers Collective, μια ομάδα χορευτών στριπτίζ, θα κινηματογραφήσει την πρώτη του παράσταση στο οποίο θα χορεύουν στον στύλο και θα διαβάζουν ταυτόχρονα Hermann Hesse και Edgar Allan Poe. Κατόπιν θα ανεβάσουν το βίντεο στην σελίδα τους στο Patreon, έναν premium ιστότοπο που φιλοξενεί συμβατικά έργα αλλά και περιεχόμενο για ενηλίκους. Η πρόσβαση σε αυτόν κοστίζει μεταξύ 5 € και 15 € το μήνα.

Πολλοί όμως δεν θεωρούν εύκολη την μετάβαση στο ψηφιακό στερέωμα. Η Μία, μια στριπτιζέζ από την ομάδα του Βερολίνου, φοβάται ότι δεν θα μπορεί να προωθήσει την δουλειά της χωρίς να το  ανακαλύψει η οικογένειά της στην Ισπανία. Εκτός αυτού, ο Έντι, στρίπερ από την ίδια ομάδα, σημειώνει ότι το υλικό online μπορεί να υποκλαπεί και να αναπαραχθεί με δυσάρεστα αποτελέσματα.

Οι πόρνες, από την πλευρά τους, δύσκολα θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν σε μια ψηφιακή εποχή. Το lockdown της Γαλλίας οδήγησε το ένα τρίτο των περισσότερων από 35.000 εκδιδόμενων της χώρας να αναζητήσουν εργασία στο διαδίκτυο, συνήθως μέσω ζωντανού βίντεο, σύμφωνα με το STRASS, μια γαλλική ένωση εργαζομένων στον χώρο του σεξ στο Παρίσι. Από αυτούς, μόνο ένας στους δέκα τα βγάζει πέρα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της ένωσης, τον επονομαζόμενο Amar Protesta.

Πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν το ταλέντο ή οτιδήποτε άλλο χρειάζεται για να πετύχουν την ικανοποίηση του πελάτη μέσω μιας κάμερας, αλλά πλήθος νέων ανέργων, γυναικών και ανδρών, αποφασίζει να το δοκιμάσει. Το Désir-cam, ένας σχετικά μικρός ιστότοπος με 3.200 γαλλόφωνους ερωτικούς “οικοδεσπότες”,που συνήθως χρεώνει 50 € για 15 λεπτά ιδιωτικής μετάδοσης, προσέλαβε 128 γυναίκες τον Απρίλιο, τρεις φορές περισσότερες από ότι συνήθως, λέει ο ιδρυτής της, André O ’ Bryan, που ζει στο Σίδνεϊ. Τα έσοδα τον περασμένο μήνα ήταν υπερδιπλάσια από αυτά του Φεβρουαρίου. Η Greed-ella, σταρ του Désir-cam που μένει στη Λυόν, λέει ότι τα κέρδη της έχουν τετραπλασιαστεί. Μερικά από τα “camgirls” του ιστότοπου βγάζουν τώρα 12.000 € τον μήνα.

Μεγαλύτεροι -και φθηνότεροι- ιστότοποι με live κάμερες, όπως τα Chaturbate, MyFreeCams και Streamate, είναι σε συνεχή ροή. Για να προσελκύσει νέα πρόσωπα, μια εταιρεία, η  BongaModels, προσφέρει το 5% των κερδών σε όσους είναι πρόθυμους να εργαστούν για την εταιρεία. Οι περισσότεροι δουλεύουν από το σπίτι τους, όμως πολλές εταιρείες έχουν και ειδικά στούντιο σε κτίρια με δεκάδες υπνοδωμάτια – που σε κάποιες περιπτώσεις έμειναν σε λειτουργία και κατά την διάρκεια της καραντίνας. Για παράδειγμα το ρουμανικό Studio 20, έχει τέτοια κτίρια στην Κολομβία, την Ουγγαρία και αλλού, κάθε ένα εκ των οποίων έχει από δέκα έως και 32 στούντιο. Για να τα κρατήσει σε λειτουργία, η εταιρεία τα προσέφερε ως χώρο διαμονής σε όσους ήθελαν να συνεχίσουν να δουλεύουν μπροστά στην κάμερα. Οι ηθοποιοί έδωσαν την συγκατάθεσή τους απλά μετακομίζοντας εκεί…

Και η τάση θα συνεχιστεί. Το FanCentro, ένας ιστότοπος με έδρα στην Βαρκελώνη και την Λεμεσό, (που προσφέρει social distancing “πρώτης κατηγορίας”), τους τελευταίους δύο μήνες προσέλαβε 19.000 νέα μοντέλα, φτάνοντας τον συνολικό αριθμό των 191.000. Η  Kat Revenga από το FanCentro αποδίδει την αύξηση στο lockdown, στο κλείσιμο πολλών εταιρειών και στην απόφαση της εταιρείας να μην κάνει μειώσεις μισθών. Στο επόμενο εξάμηνο το FanCentro αναμένει να ενεργοποιήσει μια λειτουργία που θα επιτρέπει στα μοντέλα να μεταδίδουν επίσης ερωτικές παραστάσεις, μόνες ή με συνεργάτες.

Η Ρέιτσελ Στιούαρτ, υποψήφια διδάκτωρ για θέματα σεξουαλικής εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Κεντ στη Βρετανία, πιστεύει ότι, βάσει εσόδων, η πορνογραφία μέσω live κάμερας θα εξαφανίσει τις παραδοσιακές εταιρείες παραγωγής. Οι πολέμιοι της πορνογραφίας, όμως, δεν θα χαρούν. Σύμφωνα με την Chirnogeanu του Studio 20, οι προσλήψεις αυξάνονται και οι μισοί από τους νέους εργαζόμενους δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε τέτοια εργασία. Επομένως, η πανδημία δεν αυξάνει απλώς την κατανάλωση της βιομηχανίας του πορνό. Επεκτείνει και διαφοροποιεί το εργατικό της δυναμικό.

Πηγή: Economist

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.