Όχι «φίμωτρο» στο Ίντερνετ λόγω fake news!

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ιδέα επιβολής κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο (!) με το 84% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αντίθετοι σε κάτι τέτοιο

Εμείς και τα fake news (για άλλη μια φορά…) Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχαν στη ζωή μας. Ότι η τεχνολογία είχε βρει τον μαγικό τρόπο για να τα… εξαφανίσει. Ότι επρόκειτο για μια φάρσα. Τι θα συνέβαινε; Θα ήμασταν κάθε φορά εκατό τοις εκατό βέβαιοι ότι όλα όσα διαβάζουμε, ακούμε ή βλέπουμε στο Διαδίκτυο προέρχονται από αυθεντικές πηγές;

Ακόμα κι αν αισθανόμασταν πως πίσω απ’ τους ποταμούς της ενημερωτικής πληροφορίας, που ρέουν προς πάσα κατεύθυνση, υπάρχει πάντα ένα μίνιμουμ αξιοπιστίας, πως θα μπορούσαμε να μείνουμε αλώβητοι από την πιθανότητα όλη αυτή η πληροφορία να παράγεται, να αναπαράγεται και να «διαχέεται» με ελεγχόμενο τρόπο;

Το Διαδίκτυο και οι αόρατες «μηχανές» του, που «ταξινομούν» την ενημερωτική πληροφορία, έχουν κάνει τον κόσμο πολύ πιο καχύποπτο απέναντι στην ηλεκτρονική ενημέρωση, αλλά την ίδια ώρα -κι αυτό μαρτυρά πόσο έντονη παραμένει η πίστη στην ατομική κρίση- οι χρήστες αντιτίθενται μαζικά στην ιδέα επιβολής κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο.

Παγκόσμια δημοσκοπική έρευνα του BBC καταλήγει σ’ αυτό το δυνάμει «αντιφατικό» συμπέρασμα: διαπιστώνεται παγκοσμίως αυξανόμενη ανησυχία μεταξύ των χρηστών του Διαδικτύου για τις ψευδείς ειδήσεις, αλλά ταυτόχρονα καταγράφεται αυξανόμενη αντίθεση στην ιδέα επιβολής ρυθμιστικού ελέγχου από τις κυβερνήσεις.

Μεταξύ των 18 χωρών που συμμετείχαν στην έρευνα, το 79% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι ανησυχούν για το τι είναι ψευδές και τι είναι αληθινό στο Διαδίκτυο, αλλά σε μόλις δύο, την Κίνα και τη Βρετανία, η πλειονότητα δήλωσαν πως θέλουν οι κυβερνήσεις τους να παρέμβουν και να επιβάλουν ρυθμιστικούς κανόνες. Μάλιστα το ποσοστό εκείνων που εναντιώνονται στην ιδέα ελέγχου του Ίντερνετ αυξήθηκε και έφτασε στο 58% από 51% που ήταν την τελευταία φορά που έγινε παρόμοια έρευνα πριν από επτά χρόνια, το 2010.

Ελληνικό όχι στον έλεγχο Διαδικτύου

Ένα αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό που αποτύπωσαν τα στατιστικά δεδομένα είναι ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ιδέα επιβολής κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο (!) με το 84% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, ακολουθούμενοι στα ίδια υψηλά ποσοστά από τη Νιγηρία με 82%.

Η Ελλάδα είναι επίσης η πρώτη χώρα όπου οι χρήστες αισθάνονται λιγότερο άνετοι στο να εκφράζουν on line τις απόψεις τους και η δεύτερη -μετά τη Βραζιλία- στα ποσοστά όσων δηλώνουν ότι η πρόσβαση στο Διαδίκτυο θα πρέπει να αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα, ακολουθούμενη από την Ινδία.

Προβληματισμός

Ο προβληματισμός των χρηστών για το τι είναι αληθινό και τι όχι στο Διαδίκτυο έχει αυξηθεί κατακόρυφα τον τελευταίο χρόνο καθώς ο όρος «ψευδείς ειδήσεις» -fake news- καθιερώθηκε και έγινε κοινός παγκοσμίως, αλλά και τόσο κερδοφόρος για ορισμένους, καθώς οι ψεύτικες ιστορίες που διαμοιράζονται στα social media φέρνουν μεγάλα κέρδη στους δημιουργούς τους μέσω, φυσικά, της διαφήμισης.

Η δημοσκόπηση δείχνει τους Βραζιλιάνους να είναι εκείνοι που προβληματίζονται περισσότερο από την ασαφή γραμμή μεταξύ αληθινού και ψευδούς στο Ίντερνετ, με το 92% να εκφράζει σχετική ανησυχία. Σε αρκετές άλλες αναπτυσσόμενες χώρες υπήρξε επίσης υψηλό επίπεδο ανησυχίας, με 90% στην Ινδονησία, 88% στη Νιγηρία και 85% στην Κένυα. Στον αντίποδα η Γερμανία ήταν η μοναδική χώρα της έρευνας όπου η πλειονότητα των ανησυχούντων για τα fake news ήταν οριακή, μόλις 51%.

Η δημοσκόπηση αποτελούνταν από δύο σκέλη: Από ερωτήσεις που αφορούσαν τις ολοένα αυξανόμενες ανησυχίες για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων στο Ίντερνετ και την προοπτική παρέμβασης των κυβερνήσεων για τον έλεγχο της χρήσης του Διαδικτύου.

Η έρευνα έγινε από την εταιρεία Globescan σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 16.000 ενηλίκων την περίοδο Ιανουαρίου – Απριλίου 2017. Το BBC είχε πραγματοποιήσει παρόμοια έρευνα το 2010.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα ο πρόεδρος της Globeascan Νταγκ Μίλερ σημειώσε πως «η εποχή των ψευδών ειδήσεων μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην υποβάθμιση της αξιοπιστίας των ηλεκτρονικών πληροφοριών, ιδιαίτερα μετά τις αποκαλύψεις του Έντουαρντ Σνόουντεν για τα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ».

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι υπάρχουν έντονες ανησυχίες όσον αφορά την ελευθερία του λόγου στο Διαδίκτυο και το κατά πόσον οι πολίτες μπορούν να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και χωρίς συνέπειες ή λογοκρισία. Το 53% των ερωτηθέντων απάντησε ότι δεν αισθάνεται ασφάλεια όταν εκφράζεται στο Διαδίκτυο, σε σύγκριση με το 49% που είχε απαντήσει με τον ίδιο τρόπο στην ίδια ερώτηση το 2010.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών με την πιο εχθρική στάση απέναντι στην ιδέα επιβολής κυβερνητικού ελέγχου στο Διαδίκτυο (!) με το 84% των ερωτηθέντων να δηλώνουν αντίθετοι σε κάτι τέτοιο, ακολουθούμενοι στα ίδια υψηλά ποσοστά από τη Νιγηρία με 82%

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.