«Βόλτα» στις παλιές ντισκοτέκ της Θεσσαλονίκης (φωτο)

«Βόλτα» στις παλιές ντισκοτέκ της Θεσσαλονίκης

Δεκαετίες ’70, ’80, ’90. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στα «καλύτερά» της και τα νυχτερινά μαγαζιά ανοίγουν το ένα μετά το άλλο. Το κέντρο της πόλης κατακλύζεται από disco και οι Θεσσαλονικείς ξεφαντώνουν στους ρυθμούς της συγκεκριμένης μουσικής. 

https://i0.wp.com/ellada.press/wp-content/uploads/2020/12/disco_new_03-2.jpg?w=1211&ssl=1

Lavalbone, Crypton, Cronos, Amnesia, Palladium, αυτά είναι μερικά μόνο από τα μαγαζιά που αναφέρθηκαν στο προηγούμενο . Επειδή, όμως ένα ρεπορτάζ είναι μικρό για να χωρέσει όλα τα μαγαζιά που έγραψαν ιστορία στη Θεσσαλονίκη, ακολουθήστε μας σε ένα δεύτερο ταξίδι, σε μια εποχή που ο κόσμος ήξερε να διασκεδάζει «πραγματικά». Ακολουθούν φωτογραφίες και αποκόμματα από Blue Sky, L’ Apogee, Calcana’s, Figaro, Basement, Cocos, Golden Gate, Nani Nani, Smeraldo, Acropol Palace.

disco new 01

Calcana’s, Figaro, Tiffany’s- Η Θεσσαλονίκη στους ρυθμούς της ντίσκο

Ο Ηλίας Ντεβέλι, γνωστός dj, μιλάει για τη «χρυσή» εποχή της διασκέδασης στη Θεσσαλονίκη. «Εργάστηκα ως dj από το 1979 μέχρι το 2000. Ο κόσμος τότε έβγαινε κάθε βράδυ και ήξερε να διασκεδάζει. Χόρευαν στην πίστα μέχρι το πρωί.

disco new 01

Τα πιο γνωστά στέκια των Θεσσαλονικιών ήταν η Tiffany’s στην Ικτίνου, η Figaro στην Παλαιών Πατρών Γερμανού, η Make up, το Studio 51 στην Προξένου Κορομηλά που αργότερα μετονομάστηκε σε Wellington και μετέπειτα σε OZ, η Palladium, η Fame στην Αρετσού και πολλές άλλες.

disco new 01

Οι disco ήταν η μόδα της εποχής, ακολουθούσαν το ρεύμα αισιοδοξίας που υπήρχε τότε. Ο κόσμος έβγαινε εκεί ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, ήταν για όλα τα γούστα. Μπορεί να είχαν λίγα λεφτά αλλά τα ξόδευαν για να διασκεδάσουν».

https://i0.wp.com/ellada.press/wp-content/uploads/2020/12/disco_new_11.jpg?w=1211&ssl=1

«Βόλτα» στις παλιές ντισκοτέκ της Θεσσαλονίκης

Όσο για την δική του αμοιβή, ο Ηλίας Ντεβέλι αναφέρει: «Έζησα τις χρυσές εποχές της νύχτας. Τότε οι Dj της Θεσσαλονίκής ήμασταν λίγοι και πληρωνόμασταν πολύ καλά. Για να καταλάβετε το μεροκάματο που έπαιρνα αντιστοιχούσε στο μισό μηνιάτικο ενός εργάτη».

disco new 01

Μπορεί οι εποχές να έχουν αλλάξει και ο τρόπος διασκέδασης να διαφέρει πολύ από εκείνη την εποχή, ωστόσο ακόμα και οι νεότεροι θα πρέπει να παραδεχτούν πως εκείνα τα χρόνια είχαν μια διαφορετική αθωότητα και γοητεία που, δυστυχώς σήμερα έχει εκλείψει.

disco new 01

disco new 01

disco new 01

disco new 01

disco new 01

 

disco new 01

«Βόλτα» στις παλιές ντισκοτέκ της Θεσσαλονίκης

Ρεπορτάζ: Χριστίνα Φωτεινάκη

Αν είστε γυναίκα και δεν έχετε φορέσει πλεκτή μπλούζα με βάτα και αν είστε άντρας και δεν έχετε βάλει την πλεκτή μπλούζα μέσα απ’ το  παντελόνι …να σέβεστε!

Δεν ανήκετε στις χρυσές δεκαετίες της Disco. Οι Discotheque της Θεσσαλονίκης όμως μπορεί … «να σας έφεραν στον κόσμο».

Δεκαετίες ’70, ’80 και ‘90 …Αν ανήκετε όμως σε κάποια από τις τρεις, σίγουρα τα παρακάτω ονόματα σας φέρνουν αναμνήσεις.

1970
Ανοίγει  η Tiffanys στην Ικτίνου
το Club Δάφνες και Χλόη στην Αγ. Σοφίας,
η Spot στη Μητρ. Ιωσήφ,
η Disco Tottis Baby και τα ”Λαγουδάκια” στη Σοφούλη
και η Hawai στη Νέα Κρήνη.

1972
ανοίγει η Green Fish

1973
κάνει την εμφάνισή της η Luxembourg στο Ποσειδώνιο

1974
Η Disco Αφροδίτη ανοίγει στη Σταυρούπολη

1975
έχουμε την Space πίσω απ’ τον Ξαρχάκο κοντά στην έκθεση με τις 2 μικρές πίστες και τα πρώτα μηχανήματα καπνού!!!.
Την ίδια χρονιά ανοίγει η Panopticum στην Αγ. Σοφίας.

1976
ανοίγει η Imperial σε όροφο στη Λασσάνη
η Disco Pierro στα Ηλύσια και λίγο αργότερα μεταφέρεται  στον κινηματογράφο Ιφιγένεια, όπου θ’ αφήσει εποχή
Η Figaro ανοίγει στην Παλ. Πατρών Γερμανού
Η Disco Καρυάτις στον σιδηροδρομικό σταθμό
Η Golden Night στην Παπαναστασίου
Και η Disco Sahara στο Κορδελιό

1977
Ανοίγει η Studio 54, κοντά στον Λευκό Πύργο και για πρώτη φορά βλέπουμε να σχηματίζονται ουρές στην είσοδο
Η Καλκάνα στην Αγ. Σοφίας με Τσιμισκή
Η Golden Eyes  στην Παπαναστασίου
Η  Aspedo στο Καλοχώρι
Και η Esmeraldo στο Αεροδρόμιο

1978
Ανοίγει η Disco Jackie O στην Καστριτσίου (Αγ. Σοφίας)
Η Golden Gate στην Αριστοτέλους
και οι 9 Μούσες στη Σοφούλη.

1979
Ανοίγει η Disco Regine στην Πρ. Κορομηλά

1980
Ανοίγει η Disco Pierro στο Ιφιγένεια
Η Αποκάλυψη στο Ιπποκράτειο
Η Disco Paladium στην Μακεδονίας
Και ο Κρόνος με τα περίφημα βαρέλια

1981
Ανοίγει η Amnesia στο Αεροδρόμιο με τους τεράστιους φοίνικες και την πισίνα

1982

Ανοίγει η Disco Swing στο Αεροδρόμιο

1983
ανοίγει  η Studio 51 στην Πρ. Κορομηλά

1985
Ανοίγει  η καταπληκτική LaPoze στην Εθν. Αντιστάσεως
και η Cocos στη στροφή Επανομής

Οι χρυσές δεκαετίες 

Στις χρυσές δεκαετίες της disco ο κόσμος χόρευε, διασκέδαζε και πολλοί ήταν αυτοί που έβρισκαν την ευκαιρία να επιδείξουν τις χορευτικές τους ικανότητες στην πίστα. Η Δευτέρα δεν διέφερε από την Παρασκευή και όλοι ακολουθούσαν το ρεύμα αισιοδοξίας που υπήρχε τότε. Ο κόσμος έβγαινε και διασκέδαζε στις disco, ανεξαρτήτως ηλικίας ή οικονομικής κατάστασης, και η μουσική ήταν για όλα τα γούστα. Μπορεί να είχαν λίγα λεφτά, αλλά τα ξόδευαν για να διασκεδάσουν”.

Είναι η εποχή που η άσπρη κάλτσα φωσφορίζει κάτω από το παντελόνι και ο DJ μιξάρει το «κολεγιάλα»…. Είναι η εποχή του Στάθη, του Σταμάτη, της Σοφίας και του Πάνου…. Μια εποχή που όλοι χαμογελούσαν και χόρευαν….

Η μεταπολιτευτική γενιά εμφανίζεται δειλά δειλά και ψάχνει τρόπους και τόπους για διασκέδαση. Οι φοιτητές συχνάζουν σε ταβέρνες στα  κάστρα και στα ρεμπετάδικα. Ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Διονύσης Σαββόπουλος είναι το μουσικό σήμα κατατεθέν τους. Εμφανίζονται οι πρώτες pub. Η πιο γνωστή η pub Fox στη Μητροπολίτου Ιωσήφ και η Ανατολή του Ζήκα.

Στην άλλη όχθη μια άλλη φυλή. Η φυλή της Disco. Καλοντυμένα, κουστουμαρισμένα αγόρια και κορίτσια με στρας σκουλαρίκια ετοιμάζονται για νύχτες τρελού χορού. Για πολλούς η εποχή είναι πιο αθώα. Ρεαλιστικά το πνεύμα της εποχής «διψάει» για χαρά και η πηγή είναι πάντα οι νέοι. Μια ολόκληρη γενιά Θεσσαλονικέων θα «γαλουχηθεί» εκεί.

Lavalbone, Palladium, disco 51, Tango και Basement φέρνουν την επανάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση και πρωτοπορούν για την εποχή  αλλάζοντας τη διακόσµηση και αφαιρώντας τα φωτορυθμικά, βγάζοντας τη χορευτική πίστα  και τα περιμετρικά καθίσµατα. Στον χώρο μπαίνει και η ροκ µουσική και οι θαμώνες χαλαρώνουν. Αυτός που θέλει να διασκεδάσει δεν χρειάζεται πια να ντυθεί γαμπρός για να βγει έξω. Το casual σιγά σιγά γίνεται  must µε µπλουτζίν, φούστες και µπουφάν και μπορείς πλέον να πας να πιεις το ποτό σου όρθιος. Οι Djs είναι είδωλα ακριβοπληρωμένα και κάνουν καριέρα σε Clubs και ραδιόφωνα

Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80 αρχίζει και η δύση της Disco.Το ελληνικό ρεπερτόριο κερδίζει έδαφος µε τη δηµιουργία του ChorusLive, όπου τραγουδά η Άλκηστις Πρωτοψάλτη µε τρομερή επιτυχία και ανατέλλει πλέον η εποχή των μουσικών σκηνών. Τα μπουζούκια όμως είναι πάντα αθάνατα και οι νύχτες της Θεσσαλονίκης έχουν τη δική τους σχολή που  στη μαρκίζα της ανάβουν τα ονόματα του Βασίλη Καρρά, του Πασχάλη Τερζή και του Ζαφείρη Μελά. Ήρθε η ώρα που ο Αντώνης Ρέµος, η Νατάσα Θεοδωρίδου, ο ∆ηµήτρης Χρυσοχοΐδης θα αρχίσουν να δημιουργούν τον μύθο τους. Μαζί τους  και άλλα καλά παιδιά.

Disco top ten

Αυτή είναι η λίστα με τα 10 καλύτερα disco τραγούδια, έτσι όπως ψηφίστηκαν από τους αναγνώστες του αμερικανικού περιοδικού RollingStone.

1. Stayin’ Alive (1977) – BeeGees

2.  I Will Survive (1979) – Gloria Gaynor
3. «I Feel Love» (1978) – Donna Summer
4.  «Last Dance» (1978) – Donna Summer
5. «Miss You» (1978) – The Rolling Stones
6. « Disco Inferno» (1976) – TheTrammps
7. «You Should Be Dancing» (1976) – Bee Gees
8. «Don’t Leave Me This Way» (1977) – Thelma Houston
9.  «Night Fever» (1977) – BeeGees
10.  «Le Freak» (1978) – Chic

Από το φύλλο της THESSNEWS #42 (25/02/2017-26/02/2017)

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.