Δικαίωμα στο θάνατο; 14 διάσημοι που κατέφυγαν στην ευθανασία

Το θέμα της ευθανασίας προκαλεί ακόμη συζητήσεις και διαμάχες. Κατά το παρελθόν υπήρξαν άνθρωποι που υπερασπίστηκαν το δικαίωμα σε έναν αξιοπρεπή θάνατο. Κάποιοι το κέρδισαν, κάποιοι όχι προχωρώντας ωστόσο οι ίδιοι στο τέλος. Ορισμένοι εξ αυτών ήταν ποιητές, ακτιβιστές, ποδοσφαιριστές, αλλά και απλοί άνθρωποι που έγιναν διάσημοι μέσα από τη μάχη τους για αυτό το δικαίωμα.
Terri Schiavo
Ίσως είναι η πιο διάσημη περίπτωση ευθανασίας στις ΗΠΑ. Η Schiavo έπαθε καρδιακή προσβολή το 1990, η οποία την άφησε «φυτό», με σχεδόν ανύπαρκτη εγκεφαλική λειτουργία. Παρέμενε στη ζωή μέσω ενός τροφοδοτικού σωλήνα για πάνω από μία δεκαετία, προτού ο σύζυγός της ξεκινήσει εκστρατεία που θα της επέτρεπε να πεθάνει. Ήταν μία υπόθεση που πήρε μεγάλη έκταση συγκεντρώνοντας τόσο υπερμάχους, όσο και επικριτές. Κάποιοι ένιωθαν ότι το να την κρατούν στη ζωή χωρίς ελπίδα να ξυπνήση, απλώς παρέτεινε την ταλαιπωρία της, ενώ άλλη ένιωθαν ότι το να την «σκοτώσουν» ήταν ανήθικο. Στις 18 Μαρτίου 2005 αποσυνδέθηκε επισήμως και νομίμως από τον τροφοδοτικό σωλήνα.
Vinayak Damodar Savarkar
Ινδός ακτιβιστής, πολιτικός ποιητής, συγγραφέας και σεναριογράφος. Ήταν ο άνθρωπος που έδωσε τέλος στο σύστημα της κάστας του ινδικού πολιτισμού και σε ένα βαθμό κατηγορήθηκε για συμμετοχή στη δολοφονία του Μαχάτμα Γκάντι. Την 1η Φεβρουαρίου 1966 και με βεβαρυμένη υγεία ξεκίνησε να αρνείται φαγητό, νερό και τη χορήγηση φαρμάκων που θα τον κρατούσαν στη ζωή. Έμεινε νηστικός μέχρι το θάνατό του στις 26 Φεβρουαρίου της ίδιας χρονιάς.
Γεώργιος ο Ε’
Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου από το 1910 μέχρι το θάνατό του το 1936. Στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο τραυματίστηκε σοβαρά, όταν έπεσε από άλογο, ένα ατύχημα το οποίο επιδείνωσε τα ήδη υφιστάμενα αναπνευστικά του προβλήματα, λόγω του καπνίσματος. Τόσο τα τραύματά του όσο και άλλες ασθένειές του τον οδήγησαν σε μία μακρά αποχή μέχρι το θάνατό του. Στις 20 Ιουνίου 1936 ο βασιλιάς Γεώργιος ήταν σε τόσο άσχημη κατάσταση, που ο γιατρός του τού χορήγησε τη μοιραία ένεση κοκαΐνης-μορφίνης που οδήγησε στο θάνατό του.
Hugo Claus
Επιφανής Βέλγος συγγραφέας, σεναριογράφος, ποιητής και σκηνοθέτης. Ο θάνατός του με ευθανασία θεωρήθηκε ιδιαίτερα αμφιλεγόμενος εκείνη την εποχή, αν και η διαδικασία στο Βέλγιο είναι νόμιμη. Ο Claus είχε χτυπηθεί από τη νόσο Αλτσχάιμερ, η οποία εκφύλισε πλήρως ένα σπουδαίο μυαλό. Ζήτησε να του κάνουν ευθανασία στις 19 Μαρτίου 2008.
Annie M. G. Schmidt
Ολλανδή συγγραφέας παιδικής ποίησης, λογοτεχνίας και θεάτρου. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συγγραφείς όλων των εποχών στην Ολλανδία και της είχε αποδοθεί ο τίτλος «βασίλισσα της ολλανδικής παιδικής λογοτεχνίας». Μία ημέρα μετά τα 84α γενέθλιά της έδωσε τέλος στη ζωή της με υποβοηθούμενη ευθανασία με χάπια που σταμάτησαν την καρδιά της.
Edward Brongersma
Ολλανδός ακτιβιστής, ευρύτερα γνωστός για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδόφιλων. Κατά τη διάρκεια της ζωής του εργάστηκε για την νόμιμη ηλικία στα 16 για τη σύναψη σχέσεων μεταξύ ομοφυλοφίλων, όπως ίσχυε για τα ετερόφυλα ζευγάρια. Αντιμετώπισε προβλήματα καρδιάς που τον οδήγησαν στην απόφαση να δώσει τέλος στη ζωή του με ευθανασία το 1998. Στο σπίτι του είχε βρεθεί συλλογή αρχείων παιδικής πορνογραφίας.
Herbert Fux
Αυστριακός ηθοποιός που πρωταγωνίστησε σε περισσότερες από 140 ταινίες στην καριέρα του. Συνήθως έπαιζε σε χαμηλού κόστους ταινίες, β’ διαλογής ενώ είχε κάνει ένα πέρασμα και από αισθησιακές ταινίες.
Πέθανε στα 79 του με τη βοήθεια ενός ελβετικού οργανισμού υπέρ της ευθανασίας.
Karen Ann Quinlan
Σε ηλικία 22 ετών και ενώ επέστρεφε σπίτι της από πάρτι, κατέρρευσε και σταμάτησε να αναπνέει. Είχε καταναλώσει αλκοόλ σε συνδυασμό με κοκτέιλ φαρμάκων. Δεν ανέπνεε για μεγάλο χρονικό διάστημα κάτι που προκάλεσε ζημιά στον εγκέφαλό της και την κατέστησε «φυτό».
Την κρατούσαν στη ζωή στο νοσοκομείο με μηχάνημα αναπνευστικής υποστήριξης, μέχρι οι γονείς της να ζητήσσουν να της δοθεί το δικαίωμα της ευθανασίας. Το Ανώτατο Δικαστήριο του Νιου Τζέρσεϊ έδωσε το πράσινο φως στο αίτημα και η κοπέλα αποσυνδέθηκε από το μηχάνημα.
Friedhelm Konietzka
Γερμανός ποδοσφαιριστής ο οποίος είχε το παρατσούκλι «Timo» λόγω της ομοιότητάς του με τον Σοβιετικό στρατηγό Σεμιόν Τιμοσένκο. Μετά το τέλος της καριέρας του εργάστηκε ως προπονητής στα τέλη της δεκαετίας του 70. Στα 73 του επέλεξε την ευθανασία με τη βοήθεια του διεθνούς οργανισού Exit.
Piergiorgio Welby
Ιταλός ποιητής, ζωγράφος και ακτιβιστής. Διαγνώστηκε με μυική δυσπλασία σε ηλικία 17 ετών, η οποία εξελίχθηκε με ραγδαίο ρυθμό μέχρι που το 1997 δεν μπορούσε να αναπνεύσει μόνος του. Τότε ήταν που πρωτοστάτησε για το δικαίωμα της ευθανασίας στην Ιταλία, συναντώντας την έντονη αντίδραση της Εκκλησίας.
Στις 20 Δεκεμβρίου 2006 τού δόθηκε το δικαίωμα να πεθάνει, ωστόσο λόγω της στάσης της Εκκλησίας απέναντι στην υποβοηθούμενη αυτοκτονία, αρνήθηκε θρησκευτική ταφή.
Eluana Englaro
Ιταλίδα που έπεσε έμεινε φυτό μετά από τροχαίο ατύχημα τον Ιανουάριο του 1992. Οι φίλοι της είχαν γνωστοποιήσει στο δικαστήριο και το νοσοκομείο ότι η ίδια στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι θέλει να πεθάνει σε κατάσταση αναισθησίας. Μετά από μία μακρά δικαστική διαδικασία τελικά της δόθηκε το δικαίωμα της ευθανασίας. Ο σωλήνας τροφοδοσίας της αφαιρέθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2008 και πέθανε στις 9 Ιανουαρίου 2009. .
Nancy Crick
Αυστραλή δικηγόρος που έγινε αντικείμενο διαμάχης όταν έδωσε τέλος στη ζωή της παρουσία 21 υποστηρικτών της ευθανασίας και φίλων. Ο λόγος που προχώρησε σε αυτήν την ενέργεια ήταν μία εξαιρετικά επώδυνη τομή στα σπλάχνα της, η οποία προκλήθηκε μετά από επέμβαση αφαίρεσης καρκίνου. Αν και είχε καθαρίσει από τον καρκίνο, οι αφόρητοι πόνοι από την ουλή της δυσκόλεψαν πολύ τη ζωή.
Giovanni Nuvoli
Ιταλός πρώην διαιτητής ποδοσφαίρου, ο οποίος έπασχε από τη νόσο Lou Gehrig. (ALS) Όταν η ιταλική κυβέρνηση αρνήθηκε να του δώσει το δικαίωμα στην ευθανασία προχώρησε σε απεργία πείνας που του στοίχισε τη ζωή στις 23 Ιουλίου 2007.
Chantal Sébire
Γαλλίδα δασκάλα η οποία έπασχε από μία σπάνια μορφή καρκίνου που της προκάλεσε παραμόρφωση στα μάτια και το πρόσωπο, ενώ είχε χάσει τρεις αισθήσεις: της όρασης, της γεύσης και της όσφρησης. Είχε ζητήσει δικαίωμα ευθανασίας από τη γαλλική κυβέρνηση, η οποία το είχε απορρίψει.
Στις 19 Μαρτίου 2008 βρέθηκε νεκρή έχοντας καταναλώσει κοκτέιλ φαρμάκων που δεν ήταν διαθέσιμα στη Γαλλία, γεγονός που έκανε πολλούς να συμπεράνουν ότι ο θάνατός της ήταν ιατρικώς υποβοηθούμενη αυτοκτονία.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.