Πέθανε ο πρώην Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ

Πέθανε ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ – Ήταν ο μακροβιότερος Καγκελάριος της Γερμανίας
Ο πρώην καγκελάριος Χέλμουτ Κολ, πατέρας της ενοποίησης της Γερμανίας, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών, έγραψε η εφημερίδα Bild.
Απεβίωσε «σήμερα το πρωί στην οικία του στο Λούντβιχσχάφεν» στη νοτιοδυτική Γερμανία, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι πρώην πρόεδροι των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους ο πρεσβύτερος και Μπιλ Κλίντον, είχαν χαρακτηρίσει τον Χέλμουτ Κολ ως την μεγαλύτερη ηγετική προσωπικότητα στην Ευρώπη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
Ο Χέλμουτ Κολ ήταν ο μακροβιότερος καγκελάριος στη μεταπολεμική Γερμανία, καθώς διετέλεσε επικεφαλής της γερμανικής κυβέρνησης από το 1982 έως το 1998. Στήριξε με σθένος την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.
«Θρηνούμε» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter το κόμμα της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), συνοδευόμενο από την φωτογραφία του πρώην καγκελαρίου.
Η υγεία του ήταν εύθραυστη και κινείτο με αναπηρικό αμαξίδιο έπειτα από μια άσχημη πτώση που είχε το 2008.
«Ο Χέλμουτ Κολ ήταν η ίδια η ουσία της Ευρώπης»
Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ ήταν «η ίδια η ουσία της Ευρώπης» επισήμανε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αντιδρώντας στην είδηση του θανάτου του.
«Ο θάνατος του Χέλμουτ Κολ με λυπεί βαθύτατα. Ο μέντοράς μου, ο φίλος μου, η ίδια η ουσία της Ευρώπης. Θα μας λείψει πάρα πολύ», έγραψε ο Γιούνκερ σε μήνυμα που ανήρτησε στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.
Ποιος ήταν ο Χέλμουτ Κολ
Ο Χέλμουτ Κολ, πατέρας της επανένωσης της Γερμανίας, πυλώνας του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και κάτοχος του ρεκόρ μακροβιότητας στον θώκο του καγκελαρίου μετά τον πόλεμο (1982- 1998) απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 87 ετών.
«Θα παραμείνει στη μνήμη μας ως ένας σπουδαίος Ευρωπαίος, ως ο καγκελάριος της ενότητας» της χώρας, δήλωσε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ από τη Ρώμη, χωρίς να κρύβει τη συγκίνησή της, για τον μέντορά της.
Ο Χέλμουτ Κολ πήρε υπό την προστασία του τη Μέρκελ που μεγάλωσε στην Ανατολική Γερμανία, μετά την επανένωση. Εκείνη τον διαδέχθηκε το 1999 στην ηγεσία του συντηρητικού κόμματος, του CDU, έπειτα από έριδες που ξέσπασαν στο εσωτερικό του κόμματος.
Σύμφωνα με τη Bild, πέθανε «ήρεμος», έχοντας στο πλευρό του τη δεύτερη σύζυγό του, Μάικα Κολ Ρίχτερ. «Η κατάσταση της υγείας του δεν ήταν καλή εδώ και πολλές ημέρες» σύμφωνα με την εφημερίδα.
Οι δημόσιες εμφανίσεις του ήταν ελάχιστες κι αντιμετώπιζε και σοβαρές δυσκολίες στην ομιλία.
Ο εκλιπών πολιτικός θα μείνει στην ιστορία καθώς πίεσε ασφυκτικά τους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης και των ΗΠΑ, Μιχαήλ Γκορμπατσόφ και Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, όπως επίσης τους Ευρωπαίους συμμάχους του, προκειμένου η πρώην Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας να ενωθεί με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας το 1990, λιγότερο από έναν χρόνο μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου.
Ο Κολ συνέβαλε στο τέλος της στρατιωτικής κατοχής της Γερμανίας, που είχαν επιβάλει οι νικήτριες δυνάμεις από το 1945 κι έθεσε τις βάσεις της ανάδυσης μιας ισχυρής Γερμανίας στη διεθνή σκακιέρα, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Εντούτοις, όταν σε ηλικία 52 ετών το 1982 πήρε τα ηνία της κυβέρνησης της δυτικής Γερμανίας, βρέθηκε στο επίκεντρο χλευασμών για την επαρχιώτικη πλευρά του και κανείς δεν μπορούσε να στοιχηματίσει στο ότι ο γιος ενός εφοριακού από μια αστική οικογένεια του Λουντβιχσχάφεν θα αποτελούσε κεφάλαιο της κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας.
Όμως την 9η Νοεμβρίου του 1989, το τείχος του Βερολίνου κατέρρευσε και ο συντηρητικός καγκελάριος, που τίθετο υπό αμφισβήτηση κι εντός του ίδιου του του κόμματος, φόρεσε, σύμφωνα με τον ίδιο, «τον μανδύα της Ιστορίας».
Αντιλήφθηκε πολύ σύντομα την επιθυμία των Γερμανών της ανατολικής Γερμανίας υπέρ της ενοποίησης των δύο κρατών και το κατάφερε ταχέως παρά τους φόβους που διατυπώνονταν.
Το τέλος της πολιτικής του καριέρας υπήρξε λιγότερο λαμπρό, καθώς αμαυρώθηκε από ένα σκάνδαλο με μαύρα ταμεία για την χρηματοδότηση του κόμματός του. Παραδέχθηκε ότι έλαβε μυστικές δωρεές και η Μέρκελ, η προστατευόμενή του, το εκμεταλλεύτηκε απομακρύνοντάς τον.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.