Μελέτη: πότε και γιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο

Οι άντρες έχουν την τάση να τρώνε περισσότερο, όταν βρίσκονται μαζί με άλλους άντρες και έχουν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη, σύμφωνα με νέα έρευνα κι εμείς, κάπου στο βάθος ακούμε συλλογικά τη φωνή όλων των γυναικών αυτού του πλανήτη, να αναστενάζει το κλασικό: “Άντρες, παιδί μου. Τι περιμένεις;”.
Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Cornell Food and Brand Lab, οι άντρες υπέρ-καταναλώνουν, όταν βρίσκονται σε κοινωνικές καταστάσεις, ακόμη και όταν δεν υπάρχει ιδιαίτερο κίνητρο για να φάνε τόσο πολύ, εξαιτίας του εγωισμού τους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Frontiers in Nutrition και σύμφωνα με αυτά, τα αρσενικά έχουν την τάση να καταναλώνουν “δραματικά περισσότερο” από το φυσιολογικό, όταν θεωρούν ότι έχουν ευκαιρία να αποδείξουν την αξία τους σε συνθήκες διαγωνισμού, ακόμα και όταν δεν έχουν να κερδίσουν κάτι ξεκάθαρα σημαντικό.
Με λίγα λόγια… οι άνδρες καταβροχθίζουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους, όταν τρώνε πολλοί μαζί και κάποιος τους κοιτάει.
“Τα αποτελέσματά μας φωτίζουν πρόσφατες ανακαλύψεις, ότι οι άνδρες τείνουν να υπέρ-καταναλώνουν σε διάφορες κοινωνικές καταστάσεις, όταν έχουν την ευκαιρία να κάνουν επίδειξη”, γράφουν οι ερευνητές. “Αυτό μπορεί να εξηγεί τη διατροφική συμπεριφορά, ειδικά νέων ανδρών, σε πάρτι, δείπνα με πολλούς καλεσμένους, φαΐ με παρέα και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις”.
Η μελέτη
Για να καταλήξουν σε συμπεράσματα, οι ερευνητές κάλεσαν φοιτητές παρόμοιου βάρους, διατροφικών συνηθειών και ηλικίας να συμμετάσχουν στη μελέτη τους. Οι φοιτητές χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και πήραν μέρος σε δύο ξεχωριστούς διαγωνισμούς φαγητού. 
Μελέτη: πότε και γιατί οι άνδρες τρώνε περισσότερο
Η μία ομάδα έπρεπε να καταναλώσει όσες περισσότερες φτερούγες κοτόπουλου μπορούσε σε μισή ώρα, ενώ ταυτόχρονα ένα κοινό παρακολουθούσε. Η δεύτερη ομάδα κλήθηκε να κάνει το ίδιο, αλλά χωρίς την παρουσία κοινού. Το βραβείο για τους νικητές κάθε διαγωνισμού ήταν ένα πλαστικό μετάλλιο (καμίας υλικής αξίας).
Παράλληλα, μία τρίτη ομάδα (ομάδα ελέγχου), αποτελούμενη από φοιτητές επίσης παρόμοιων χαρακτηριστικών με τους παραπάνω, απλά κλήθηκε να καταναλώσει όσες φτερούγες κοτόπουλου ήθελε/μπορούσε, σε μισή ώρα.
Τα αποτελέσματα
Τα αποτελέσματα έδειξαν πως γενικά οι συμμετέχοντες στους διαγωνισμούς έφαγαν περίπου τέσσερις φορές περισσότερο κοτόπουλο από τους αντίστοιχους συμμετέχοντες στην ομάδα ελέγχου. Λογικό αποτέλεσμα, ωστόσο, υπήρξε μία διαφορά μεταξύ ανδρών και γυναικών, όταν υπήρχε και όταν δεν υπήρχε κοινό σε κάθε διαγωνισμό.
Ειδικότερα, οι άνδρες διαγωνιζόμενοι που έτρωγαν μπροστά σε κοινό, έφαγαν 30% περισσότερο φαγητό από τους άνδρες διαγωνιζόμενους που έτρωγαν χωρίς την παρουσία κοινού. Αντιθέτως, οι γυναίκες διαγωνιζόμενες που έτρωγαν μπροστά σε κοινό, έτρωγαν λιγότερο φαγητό σε σχέση με τις γυναίκες διαγωνιζόμενες που έτρωγαν χωρίς κοινό.
Επιπλέον, οι άνδρες που έτρωγαν μπροστά σε κοινό, χαρακτήρισαν τη διαδικασία προκλητική, συναρπαστική και φοβερή, ενώ οι αντίστοιχες γυναίκες τη χαρακτήρισαν ελαφρώς ντροπιαστική.
Ανδρισμός, φαΐ και… μπρα-ντε-φέρ
Ένα πείραμα που ακολούθησε, πάντως, υποδεικνύει ότι οι άνδρες και οι γυναίκες ενδεχομένως κάτι περισσότερο να ξέρουν, όταν βλέπουν το φαΐ οι μεν ως ευκαιρία επίδειξης και οι δε ως πιθανά ντροπιαστική διαδικασία. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα αυτού του πειράματος, οι συμμετέχοντες σε διαγωνισμούς φαγητού γίνονται γενικά αντιληπτοί ως δυνατοί και ανδροπρεπείς.
Πάντως, όπως σημειώνεται στο σχετικό δελτίο τύπου, ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Brian Wansink, ενημερώνει τους άντρες πως αυτή η τάση υπέρ-κατανάλωσης ενέχει κινδύνους και παρατηρεί: 
“Αν θέλετε να αποδείξετε πόσο macho είστε, προσκαλέστε έναν φίλο σας σε ένα υγιές μπρα-ντε-φέρ, αντί να προσπαθήσετε να τον κερδίσετε στο φαγητό”.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.