Συμβουλές μακροζωίας για να ανοίξτε την αγκαλιά σας στην καλή υγεία το 2017

Θέλετε να έχετε μία υγιή, καλή χρονιά, και να προσθέσετε χρόνια στη ζωή σας; Τότε φροντίστε να αγκαλιάζεστε συχνά, να μην χρησιμοποιείτε ξυπνητήρι και να αποφεύγετε όποιον σας χαλάει την ψυχική διάθεση.

Αυτές είναι μερικές από τις συμβουλές μακροζωίας που προτείνει ένας κορυφαίος αμερικανός ειδικός στον καρκίνο, σε άρθρο του που δημοσιεύεται στην βρετανική εφημερίδα «Daily Mail» με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου.


Το βιβλίο, που τιτλοφορείται «The Lucky Years» και θα αρχίσει να πωλείται στο Amazon στις 5 Ιανουαρίου 2016, είναι αφιερωμένο στα «τυχερά χρόνια» που έρχονται χάρη στην ιατρική επανάσταση που έχει καταστήσει ιάσιμα ακόμα και θανατηφόρα νοσήματα, όπως γράφει ο δρ Ντέιβιντ Μπ. Άγκους.


Ο δρ Άγκους, ο οποίος είναι καθηγητής Ιατρικής και διευθυντής του Κέντρου Εφηρμοσμένης Μοριακής Ιατρικής και του Κέντρου Καρκίνου Westside Norris στο Πανεπιστήμιο τηςΝότιας Καλιφόρνιας (USC), λέει πως σε καθημερινή βάση πάνω από το 40% των πράξεών μας οφείλεται στη συνήθεια και όχι σε συνειδητές αποφάσεις.


Λίγες μέρες πριν την Πρωτοχρονιά, λοιπόν, καλό είναι να αποφασίσουμε να αποκτήσουμε μερικές καλές συνήθειες. Να ποιες συνιστά:


* Να αγκαλιάζεστε περισσότερο.


Η αγκαλιά έχει τη δύναμη να βελτιώσει τον καρδιακό παλμό, να μειώσει την αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα της κορτιζόλης (είναι η ορμόνη του στρες), να ενεργοποιήσει την έκκριση στον εγκέφαλο χημικών ουσιών που προκαλούν ευεξία και να διεγείρει τον ιππόκαμπο (είναι η δομή του εγκεφάλου που ελέγχει τη μνήμη).


Μελέτη του 2014 έδειξε επίσης ότι μειώνει τα συμπτώματα των ιώσεων.


* Να αποφεύγετε τους φίλους που σας «ρίχνουν».


Είναι πλέον τεκμηριωμένο πως η θετική στάση απέναντι στη ζωή μπορεί να κάνει θαύματα στην ψυχική και την σωματική υγεία.


Επομένως, όπως χαλάει την ψυχική σας διάθεση με την συνεχή γκρίνια, τα «μούτρα» και την απαισιοδοξία του, βλάπτει σοβαρά την υγεία σας.


* Πετάξτε το ξυπνητήρι.


Ή – με απλούστερα λόγια – μάθετε να μπαίνετε νωρίς στο κρεβάτι, ώστε να ξυπνάτε μόνοι σας, χωρίς ξυπνητήρι.


Να θυμάστε ότι ο ύπνος είναι φάρμακο για τον οργανισμό και η έλλειψή του (ή η κακή ποιότητά του) σχετίζονται με κάθε είδος πρόβλημα υγείας, από την παχυσαρκία έως το εγκεφαλικό και την διαταραχή της μνήμης.


Για να μάθετε πόσο ύπνο χρειάζεστε, να μπαίνετε επί δύο εβδομάδες για ύπνο αμέσως μόλις νιώθετε κουρασμένοι, δίχως να χρονοτριβείτε (π.χ. για να τελειώνει η ταινία ή για να πλύνετε τα πιάτα) και να σημειώνετε πόσο κοιμάστε κάθε φορά, προσθέτοντας στον βραδινό ύπνο και τον μεσημεριανό.


Αναλόγως με τις ώρες που θα βρείτε και το πρόγραμμά σας, κανονίστε τι ώρα θα κοιμάστε το βράδυ.


* Να αποφεύγετε τα πρόσθετα των τροφίμων.


Τα βακτήρια στο σώμα μας είναι δεκαπλάσια από τα κύτταρά του και συνολικά αποτελούν το μικροβίωμα το οποίο καθορίζει σε μεγάλο βαθμό αν θα ζήσουμε μέχρι τα βαθιά μας γηρατειά.


Αν και η μελέτη του μικροβιώματος βρίσκεται σε νηπιακά στάδια, τα έως τώρα στοιχεία υποδηλώνουν πως η ισορροπία του είναι σημαντική για την πρόληψη και θεραπεία πολλών χρονίων νοσημάτων.


Ωστόσο ορισμένα χημικά πρόσθετα των τροφίμων, όπως οι γαλακτοματοποιητές, μπορούν να το διαταράξουν, σύμφωνα με μελέτη του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζώρτζια που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Nature».


Προσπαθήστε λοιπόν να τρώτε τρόφιμα με την μικρότερη δυνατή επεξεργασία και κατά προτίμησιν φαγητά που θα έχετε παρασκευάσει εσείς στο σπίτι.


* Μειώστε τα χάπια που παίρνετε.


Καταγράψτε οτιδήποτε παίρνετε σε μορφή χαπιού ή δισκίου (από συνταγογραφούμενα φάρμακα και βιταμίνες έως βότανα, συμπληρώματα, παυσίπονα και δισκία για το στομάχι) και αναρωτηθείτε γιατί τα παίρνετε.


Αν δεν σας τα έχει δώσει ένας γιατρός και συνειδητοποιήσετε ότι δεν τον έχετε ενημερώσει και τα παίρνετε από συνήθεια (δηλαδή επί μήνες ή χρόνια), πρέπει νασυμβουλευθείτε τον γιατρό σας.


Να θυμάστε ότι κάθε τι που παίρνετε από το στόμα μπορεί να επηρεάσει την υγεία σας, καθώς και ότι τα βότανα συχνά αλληλεπιδρούν με τα φάρμακα, με απρόσμενες συνέπειες. Χώρια που ακόμα και το πιο απλό παυσίπονο, μπορεί να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, ακόμα κι αν λαμβάνετε καθημερινά για λίγες εβδομάδες.


* Να περπατάτε καθημερινά.


Το να έχει το σώμα αρκετή μυϊκή μάζα είναι εξίσου ζωτικό για την υγεία με το φαγητό και τον ύπνο.


Επιπλέον, ουδείς αμφισβητεί πλέον πως οι μύες μας φθίνουν με το πέρασμα του χρόνου όχι εξαιτίας της ηλικίας, αλλά εξαιτίας της αχρηστίας.


Επομένως, φροντίστε να περπατάτε καθημερινά, με όσο το δυνατόν πιο γρήγορο βήμα, για τουλάχιστον 1 ώρα (μελέτη στην επιθεώρηση «JAMA Internal Medicine» έδειξε πως χρειαζόμαστε 450 λεπτά άσκηση την εβδομάδα για να ζήσουμε πολλά και καλά χρόνια).


ygeia.tanea.gr

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.