«Μαζί τα φάγαμε» ή απλά ”συμμετείχαμε” στα ψίχουλα;

«Η πορεία ξεκίνησε σαν χείμαρρος, κινούμενη από παλμό , ωθούμενη από τα νέα μέτρα της κυβέρνησης. Στην πρώτη γραμμή διέκρινα τον Μάκη, δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, τόσα χρόνια συνδικαλιστή τον ξέρω.
Δίπλα του η ξαδέρφη μου η Μάρθα από τα 37 της συνταξιούχος, γιατί είχε κλείσει 15ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο. Μαζί της η φίλη της η Στέλλα, που 30 χρόνια τώρα έπαιρνε σύνταξη σαν άγαμη θυγατέρα στρατηγού.
Παραδίπλα ο Στάθης, η εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120.000 ευρώ και τώρα αγωνιζόταν στο ψάρεμα.
Παραδίπλα ο Σωτήρης, ο Γρήγορης (40αρηδες) με το νόμο 3717/08 εθελουσία από την ΟΑ με 2,400 ευρώ το μήνα – το ποσό του εφ’ άπαξ δεν μας το αποκάλυψε – μόλις είχαν γυρίσει από ουζερί στη Καισαριανή.
Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, αεροπόρος από τη ΣΤΥΑ, που έχει καταθέσει εδώ και ένα μήνα τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να κατοχυρώσει σύνταξη γιατί τα χρόνια υπηρεσίας του ήταν “πολεμικά” και μετράνε διπλά λέει -έγινε κανένας πόλεμος και δεν το μάθαμε;-) και περιμένει εφάπαξ 120,000 ευρώ (μόνο) .
Δίπλα τους ο θειος μου o Βαγγέλης , δεξιός από σόι, που κατεβαίνει σε πορείες μόνο όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση.
Και από κοντά τα δυο αδέλφια: ο Στέλιος, που του είχε βάλει το ΠΑΣΟΚ τα 2 παιδιά στο Δημόσιο, και ο Γρήγορης, που έπαιρνε τα έργα του Δήμου υπερτιμολογημένα λόγω Δημάρχου γνωστού – του έδινε τις βιταμίνες του μας έλεγε γελώντας-.
Πίσω, στην δεύτερη σειρά, ακολουθούσε ο Γιάννης, πατέρας: εδώ και κάτι μήνες έκανε χρήση του νέου νόμου περί αδείας και του πατέρα στο Δημόσιο, μαζί με την γυναίκα του την Μάρω, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια.
Και από κοντά ο Μιχάλης. Εργολάβος με συνεργείο 27 ανασφαλίστους αλλοδαπούς και 3 έλληνες και ο Αγησίλαος που παίρνει εδώ και 20 χρόνια αναπηρική σύνταξη τυφλού αλλά οδηγεί ταξί και είναι έξαλλος με την απελευθέρωση του επαγγέλματος από τον Ραγκούση.
Στα δεξιά τους ο Λάκης: φοιτητής ετών 32, παρέα με τον Γιώργο, γιατρό, τον επονομαζόμενο και “ταχυδρόμο” από τα φακελάκια.Μαζί τους και ο Θόδωρος,
γιατρός του ΙΚΑ, που στο ιδιωτικό του ιατρείο δεν έκοβε ποτέ του αποδείξεις, με τον Κυριάκο Εφοριακό απόφοιτο Δημοτικού που παίρνει 3,200 ευρώ το μήνα και φοβάται ότι θα του κόψουν το. ΔΙΒΕΤ και κάθε 2 χρόνια αγόραζε και ένα διαμέρισμα.
Και φυσικά δεν θα έλειπε και ο Βασίλης, λιμενικός, πρώτος ταβλαδόρος στο τελωνείο. Να και ο Μηνάς έμπορος που είχε ξεχάσει ποτέ έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο, μαζί με τον Ορέστη επιδοτούμενο χρόνια αγρότη, που δεν ήξερε πού ήταν τα κτήματα του.
Όλοι μαζί με άλλους τόσους σήκωσαν τα χέρια ψηλά και με σφιγμένες τις γροθιές βροντοφώναξαν, ” Κάτω τα χέρια από τα ΛΕΦΤΑ ΜΑΣ !”
Ο Στέφανος, αδελφικός μου φίλος, άνεργος οικοδόμος με κοίταξε με γουρλωμένα μάτια:
“-Ρε, Κώστα, εμείς εδώ τι κάνουμε;”»…
Όσο και αν… «πονάει» αυτό το κείμενο που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο το 2012 περιγράφει σε μεγάλο βαθμό την διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας και φυσικά της οικονομίας. Και εξηγεί γιατί ο Θεόδωρος Πάγκαλος ένοιωσε πως είχε να δικαίωμα να εκστομίσει το περιβόητο «μαζί τα φάγαμε»!
Χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει πως για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας και την εφαρμογή Μνημονίων βασικοί υπαίτιοι ήταν όλοι όσοι φρόντιζαν να αποδεχτούν όλα όσα τους χορηγούσαν -χωρίς καμία αιδώ- οι εκάστοτε Κυβερνώντες υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών, εντούτοις αυτές οι πρακτικές έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο που φτάσαμε σήμερα…
Και όμως: Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουμε φροντίσει να διορθώσουμε την πηγή όλων των δεινών μας. Και συνεχίζουμε να σκεπτόμαστε μικροκομματικά λειτουργώντας προστατευτικά σε όσους απολάμβαναν ειδικά «προνόμια», διαιωνίζοντας κατ΄αυτό τον τρόπο την επιβολή δυσβάσταχτων φόρων επί δικαίων και αδίκων και την περικοπή μισθών και συντάξεων ακόμη και σε μη έχοντες….
ΣΧΟΛΙΟ Δ.Ε.
:Βρήκα αυτό το κείμενο απο το 2012 που μας δείχνει τη μια πλευρά του νομίσματος,για μερίδα συνανθρώπων μας που ”νομιμα” πήραν αυτά που πήραν αδιαφορώντας για το τι συμβαίνει γύρω τους.
Ομως ήταν όλοι αυτοί  ένα πρόβλημα (μικρό ή μεγάλο) στην καταρρέουσα οικονομία μας.
Αν ο κυριος Πάγκαλος θεώρησε αυτούς το ”μοιραίο” κακό,μάλλον ο τεως υπουργός ήθελε απλά να ενοχοποιήσει τον Ελληνικό λαό και να καλύψει το ΕΝΟΧΟ πολιτικό σύστημα της εποχής του!!!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.