Ποια είναι η γενιά των baby boomers

Οι Μπέιμπι μπούμερ (αγγλικά: Baby boomers, γνωστοί και ως μπούμερ) είναι όρος που έχει καθιερωθεί στην αγγλόφωνη αργκό αλλά πρόσφατα και στον πιο επίσημο προφορικό και γραπτό λόγο για τη δημογραφική ομάδα η οποία ακολουθεί την “Ήσυχη Γενιά” και προηγείται της “Γενιάς Χ“.

Η γενιά των μπέιμπι μπούμερ ορίζεται συνήθως ως τα άτομα που έχουν γεννηθεί ανάμεσα στο 1946 και το 1964. Τα περισσότερα χαρακτηριστικά που έχουν συσχετιστεί με τους μπούμερς δεν ισχύουν εκτός της Αμερικής και της Δυτικής Ευρώπης για τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κάτι που έχει ως αποτέλεσμα και το νόημα του όρου να μην είναι απόλυτα ομοιόμορφο.

Ως ομάδα, οι μπέιμπι μπούμερ ήταν πλουσιότεροι, πιο ενεργοί και πιο γυμνασμένοι από οποιαδήποτε προηγούμενη γενιά. Ήταν η πρώτη γενιά που είδε την κατάσταση του κόσμου να βελτιώνεται όσο μεγάλωνε. Ωστόσο, αυτή η γενιά έχει επίσης επικριθεί για τον υπερκαταναλωτισμό της, γεγονός το οποίο θεωρείται από άλλους ως υπερβολικός.

Στη δεκαετία του 1960 και του 1970, ένα σχετικά μεγάλος αριθμός ατόμων ενηλικιώθηκαν. Οι μεγαλύτεροι έκλεισαν τα 18 το 1964. Αυτοί, και εκείνοι γύρω τους, δημιούργησαν μια πολύ συγκεκριμένη ρητορική γύρω από την ομάδα τους και τις αλλαγές που επέφερε αριθμητικά το μέγεθος τους. Αυτή η ρητορική είχε σημαντικό αντίκτυπο στην αυτοαντίληψη των μπούμερ, καθώς και την τάση τους να ορίζουν τον κόσμο με βάση τις γενεές, το οποίο ήταν ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Ο όρος μπέιμπι μπούμερ έχει περιγραφεί ποικιλοτρόπως.

Αξιοσημείωτα γεγονότα της εποχής που διαμόρφωσαν τον πολιτισμό των μπέιμπι μπούμερ της εποχής εκείνης είναι ο Ψυχρός Πόλεμος, διάφορα κινήματα (π.χ. περιβαλλοντικό – οικολογικό, αντιπολεμικό κλπ.) και άλλα. Μια γνωστή φράση για την απόρριψη ή διακωμώδηση συμπεριφορών που οι νέοι αποδίδουν στερεοτυπικά στους μπέιμπι μπούμερ είναι η OK Boomer.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.