Η επιστήμη «μίλησε» – Να γιατί οι άνδρες λατρεύουν το γυναικείο στήθος

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ για ποιο λόγο οι άνδρες, δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στο γυναικείο στήθος;

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταφέρει να βρουν μια ικανοποιητική εξήγηση σε αυτή την περίεργη εμμονή των ανδρών με το στήθος.

Πρόσφατα ένας νευροεπιστήμονας ανέπτυξε την δική του θεωρία, η οποία, ισχυρίζεται πως «βγάζει επιτέλους νόημα».

Ο λόγος για τον Larry Young, καθηγητή ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου Emory, ο οποίος μελετά τη νευρολογική βάση των σύνθετων κοινωνικών συμπεριφορών.

​Ο Young υποστηρίζει ότι κατά την εξέλιξη του ανθρώπου έχει αναπτυχθεί ένα αρχαίο νευρικό κύκλωμα, το οποίο αρχικά προέκυψε για να ενδυναμώσει τον δεσμό μητέρας-μωρού κατά τον θηλασμό, και πλέον χρησιμοποιείται ασυνείδητα από τον εγκέφαλο για να ενδυναμώσει τον δεσμό ανάμεσα στα ζευγάρια.

Οι άνδρες, λοιπόν, όπως και τα μωρά, αγαπούν το στήθος.

Όταν οι θηλές μιας γυναίκας διεγείρονται κατά τον θηλασμό, η νευροχημική ουσία οξυτοκίνη, γνωστή και ως «ναρκωτικό της αγάπης», πλημμυρίζει τον εγκέφαλο, βοηθώντας τη γυναίκα να επικεντρώσει την προσοχή και την φροντίδα της στο μωρό της.

​Ωστόσο, έρευνες των τελευταίων ετών έχουν δείξει ότι στους ανθρώπους, το κύκλωμα αυτό δεν περιορίζεται αποκλειστικά για τη βρεφική χρήση.

Πρόσφατες μελέτες έχουν βρει ότι η διέγερση των θηλών ενισχύει τη σεξουαλική διέγερση στην πλειοψηφία των γυναικών και ενεργοποιεί τις ίδιες περιοχές του εγκεφάλου όπως η κολπική και κλειτοριδική διέγερση.

Όταν ένας παρτενέρ αγγίζει, κάνει μασάζ ή πιπιλά το στήθος μιας γυναίκας, σύμφωνα με τον καθηγητή, ενεργοποιείται η απελευθέρωση οξυτοκίνης στον εγκέφαλο της γυναίκας, ακριβώς όπως συμβαίνει όταν θηλάζει το μωρό. Αλλά, στο πλαίσιο της ερωτικής συνεύρεσης, η οξυτοκίνη κατευθύνει την προσοχή της γυναίκας στον παρτενέρ της, ενισχύοντας την επιθυμία της να δεθεί μαζί του.

Οι άνδρες μπορούν να γίνουν πιο επιθυμητοί στις γυναίκες, διεγείροντας το στήθος τους κατά την διάρκεια των προκαταρτικών και του σεξ.

Η έλξη προς το γυναικείο στήθος “είναι μία επίδραση της εγκεφαλικής δομής, η οποία συμβαίνει στα ετεροφυλόφιλα αρσενικά όταν διανύουν την εφηβεία τους”, αναφέρει σχετικά ο Young.

​“Η εξέλιξη έχει επιλέξει για την συγκεκριμένη εγκεφαλική δομή τους άνδρες, και το να νιώθουν ερωτική έλξη για το γυναικείο στήθος, επειδή το αποτέλεσμα είναι ότι ενεργοποιεί το γυναικείο κύκλωμα δεσμού, κάνει δηλαδή τις γυναίκες να νιώθουν περισσότερο δεμένες μαζί τους”.

Ωστόσο υπάρχουν και ενστάσεις. Για παράδειγμα ο ανθρωπολόγος από το Πανεπιστήμιο Rutgers, Fran Mascia-Lees αναφέρει:

​“Δεν έλκονται όλοι οι άνδρες από το γυναικείο στήθος” και συμπληρώνει πως όταν κανείς προτείνει ανάλογες θεωρίες ανθρώπινων συμπεριφορών, θα πρέπει να λαμβάνει υπ’όψιν και τις πολιτισμικές διαφορές.

​Για παράδειγμα, σε κάποιες αφρικανικές φυλές, που οι γυναίκες κυκλοφορούν με το στήθος ακάλυπτο, οι άνδρες δεν το βρίσκουν τόσο… σκανδαλιστικό.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.