Γερμανία: Ο Έλληνας μετανάστης από την Πιερία που έκανε το μεράκι του… ραδιόφωνο

Ήταν αρχές της δεκαετίας του ’80, όταν ένας νεαρός φαντάρος -που σήμερα μένει μόνιμα στη Γερμανία– πήρε μετάθεση για τη Θεσσαλονίκη και σε μια έξοδό του επισκέφθηκε παρέα με έναν φίλο του ένα μαγαζί με ταπετσαρίες αυτοκινήτου, από όπου εξέπεμπε ένας πειρατικός ραδιοφωνικός σταθμός.

Συνέντευξη: Βίκυ Καλοφωτιά

Από εκείνη τη στιγμή, όπως εκμυστηρεύεται στο enikos.gr ο Αναστάσιος Τζιόκας, ο Έλληνας μετανάστης από την Πιερία, δεν χρειάστηκε τίποτε άλλο για να «κολλήσει το μικρόβιο» και να αρχίσει να σχεδιάζει σταδιακά τα δικά του βήματα, κάνοντας τις δικές του εκπομπές. «Θυμάμαι μέχρι σήμερα ότι με το που δίναμε, τότε, την μία και μοναδική γραμμή στον αέρα, έπαιρνε «φωτιά» το τηλέφωνο!» λέει, καθώς ξετυλίγεται η συζήτησή μας.

ραδιοφωνικός σταθμός

Γερμανία: Το ellinadiko.eu εκπέμπει από μια χώρα που δεν είναι η πατρίδα μου

Τα χρόνια πέρασαν, οι καιροί δυσκόλεψαν και όταν οι συνθήκες στην πατρίδα έφτασαν στο απροχώρητο, έβαλε σε μια βαλίτσα όλα τα όνειρα και τις λιγοστές οικονομίες του και έβγαλε το εισιτήριο για τη Γερμανία. Στόχος του ήταν να αναζητήσει μια καλύτερη ζωή. Ακριβώς όπως είχαν κάνει λίγα χρόνια νωρίτερα οι γονείς του, που αναγκάστηκαν να επιλέξουν την ξενιτιά, μακριά από τον ήλιο της Ελλάδας.

Νυρεμβέργη Γερμανία

Σήμερα, ο ίδιος είναι ιδιοκτήτης ενός από τους πιο επιτυχημένους διαδικτυακούς ραδιοφωνικούς σταθμούς στη Γερμανία, το ellinadiko.eu, που εκπέμπει όλο το 24ωρο, μεταφέροντας τον παλμό της Ελλάδας! Πολλά άλλαξαν από την εποχή που εγκαταστάθηκε στη Νυρεμβέργη, όμως δύο πράγματα παρέμειναν το ίδιο έντονα με τότε: το μεράκι και η αγάπη του για το ραδιόφωνο και τη μαγεία του.

Καθημερινά δίνει το δικό του αγώνα, για να εκπέμπει «από μια χώρα που δεν είναι η πατρίδα μου», όπως τονίζει, επιδεικνύοντας υπερήφανα το μπλε, εμβληματικό χρώμα που κοσμεί το λογότυπο του ραδιοφωνικού «παιδιού» του. Έχει κάνει ήδη αρκετές φορές αίτηση στους αρμόδιους φορείς στη Γερμανία, έτσι ώστε να καταφέρει να εξασφαλίσει την άδεια για να εκπέμψει στα Fm και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «δεν πρόκειται να τα παρατήσω μέχρι να το πετύχω!».

ράδιο νυρεμβέργη ελλάδα

Ελληνικές και ξένες επιτυχίες, εκπομπές για την επικαιρότητα στη Γερμανία, εμπειρίες από την καθημερινότητα των Ελλήνων που ζουν εκεί, σχολιασμοί, δώρα, συζητήσεις με καλεσμένους από την τοπική κοινωνία της πόλης αλλά και συνδέσεις με την πατρίδα είναι ένα δείγμα από όσα μπορεί κανείς να απολαύσει, όταν συντονιστεί στη συχνότητα που εκπέμπει ελληνικά. Στη συχνότητα του σταθμού που δημιουργήθηκε το 2012 και δεν έχει σταματήσει να είναι στον αέρα, ούτε λεπτό.

«Είμαστε μια ομάδα από ανθρώπους που αγαπούν αυτό που κάνουν και ο καθένας βάζει τη δική του χαρακτηριστική σφραγίδα με σεβασμό στον κάθε ακροατή ξεχωριστά» επισημαίνει και συνεχίζει, προσθέτοντας: «Είναι πολύ σημαντικό το να μιλάς και να μεταφέρεται η φωνή σου σε όλον τον πλανήτη, να σε ακούνε παντού και ας μην έχεις γνωριστεί μαζί τους από κοντά».

ραδιοφωνικό στούντιο

Κάθε Τετάρτη, ζωντανά από το στούντιο που έχει δημιουργήσει και το οποίο εξελίσσει συνεχώς, ο Α. Τζιόκας παίρνει τη θέση του πίσω από το μικρόφωνο μαζί με το συνεργάτη του, τον Σωτήρη και καλησπερίζουν τους απανταχού Έλληνες, κρατώντας τους ραδιοφωνική συντροφιά.

Η νοσταλγία για την Ελλάδα: Μου λείπει το ουζάκι, το να γυρνάς από τη θάλασσα με την άμμο στο σώμα

Λίγο πριν ολοκληρώσουμε την τηλεφωνική κουβέντα μας, του ζητάμε να απαντήσει σε μια τελευταία ερώτηση. Τι είναι αυτό που του λείπει από την Ελλάδα και κυρίως από την ιδιαίτερη πατρίδα του, το Μακρύγιαλο Πιερίας.

μακρύγιαλος πιερίας

Κοιτάζοντας έξω από το παράθυρό του, όπου όπως λέει, μόλις άρχισε να χιονίζει και η θερμοκρασία είναι στους 5 βαθμούς Κελσίου, παίρνοντας μια βαθιά ανάσα, απαντά χωρίς δεύτερη σκέψη:

«Οι αληθινοί φίλοι, ο καιρός, τα ψάρια, η κουζίνα μας, το να γυρνάς από τη θάλασσα με την άμμο στο σώμα, το ουζάκι! Ανυπομονώ να λήξει όλη αυτή η περιπέτεια που περνάμε λόγω του κορονοϊού και να έρθω ξανά στην Ελλάδα το καλοκαίρι!»

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.