Διαδίκτυο: Ανήλικοι δίχως έλεγχο

Διαδίκτυο: Ανήλικοι δίχως έλεγχο

Περισσότεροι από μισό εκατομμύριο Έλληνες χρήστες (για την ακρίβεια 537.093) εμφανίζονται –σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία επισκεψιμότητας- να έχουν επισκεφθεί στο διαδίκτυο ένα και μόνο site ερωτικού περιεχομένου από την ημέρα έναρξης του δεύτερου lockdown ως τις 27 Νοεμβρίου 2020.

Αναρωτήθηκε κανείς πόσοι από αυτούς βρίσκονται σε ηλικία, στην οποία ο νόμος απαγορεύει την πρόσβαση σε ιστοσελίδες με αντίστοιχο περιεχόμενο;

Θα μπορούσε κάποιος να θεωρήσει ενδεχομένως υπερβολικό να συζητάμε για καταστρατήγηση ηλικιακών ορίων και κανονισμών σε μια εποχή που τα κάθε λογής όρια και κανονισμοί βρίσκονται υπό αίρεση.

Από την άλλη, μία περίοδος σαν και αυτή, στην οποία δεκάδες χιλιάδες ανήλικοι βρίσκονται (συχνά δίχως την παρουσία ή επίβλεψη κάποιου ενήλικου) σχεδόν όλη την ημέρα «μόνοι στο σπίτι», δίπλα στο τάμπλετ ή τον υπολογιστή, αναδεικνύει στο πολλαπλάσιο το ζήτημα του ελέγχου πρόσβασης σε site και υπηρεσίες που κατά τη διεθνή ορολογία θεωρούνται «ηλικιακά ευαίσθητες» (age sensitive).

Είναι γεγονός πως στα περισσότερα περίπτερα έχει από καιρό αναρτηθεί το σχετικό –συνήθως χειρόγραφο- σημείωμα που ενημερώνει ότι η πώληση προϊόντων καπνού σε ανηλίκους απαγορεύεται (δίπλα σε εκείνο που αντίστοιχα ενημερώνει πως ο πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος να πληρώσει αν δε λάβει απόδειξη…).

Μόνο που στην συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων –όλοι το γνωρίζουμε ή το υποπτευόμαστε- η τήρηση του κανόνα επαφίεται στη …φιλοπατρία και την ευσυνειδησία του περιπτερά.

Διαδίκτυο: Ανήλικοι δίχως έλεγχο

 

Ειδικότερα αυτή την περίοδο όμως –με το lockdown και την έκρηξη των κάθε είδους τηλεφωνικών και ηλεκτρονικών παραγγελιών- είναι στην πράξη ανεξέλεγκτο π.χ. ποιος παραγγέλνει (ή ποιος παραλαμβάνει στο σπίτι…) οινοπνευματώδη από το σουπερμάρκετ ή την κάβα-που-κάνει-delivery.

Κι είναι πιο εύκολο από ποτέ για έναν ανήλικο να παραγγείλει ή να παραλάβει ένα κιβώτιο κρασιά ή «σκληρά» οινοπνευματώδη.

Ή να περιηγηθεί σε ένα στοιχηματικό site, στο οποίο «κανονικά» δεν θα έπρεπε να του επιτρέπεται η πρόσβαση.

Στα πρακτορεία του ΟΠΑΠ απαγορεύεται η είσοδος σε άνδρες και γυναίκες κάτω των 18 ενώ αντίστοιχα στα καζίνο το όριο ανεβαίνει στα 21.

Η απο-προσωποποίηση της συναλλαγής όμως (και η αντικατάσταση της face to face επαφής με την ηλεκτρονική) είναι φανερό ότι διευκολύνει εκείνους που θέλουν να παρακάμψουν τους ηλικιακούς κανόνες –όχι μόνο στην Ελλάδα, μα σε ολόκληρο λίγο-πολύ τον κόσμο.

Είναι τεχνικά δυνατός ένας έλεγχος της ηλικίας που θα «φιλτράρει» τις ηλεκτρονικές ή/και τηλεφωνικές παραγγελίες;

Ενδεχομένως ναι. Είναι κάτι τέτοιο νομικά θεμιτό; Επίσης ναι –με την έννοια πως δεν έχει νόημα ένα κράτος να ψηφίζει νόμους που δεν μπορεί ή δεν επιθυμεί να τηρήσει.

Είναι «της στιγμής» μια τέτοια συζήτηση;

Είναι πάντοτε στιγμή να κάνεις το σωστό!

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.