Οι 10 ασθένειες που μπορείτε να ανακαλύψετε… κοιτάζοντας τα πόδια σας

Γνωρίζατε πως τα πόδια μας, ανήκουν στα πιο παραμελημένα σημεία του σώματος, τα οποια, όμως, μπορούν όμως να δώσουν σημαντικές πληροφορίες για την υγεία μας;

Τα σημάδια στα πόδια μπορεί να συνδέονται με σοβαρές καταστάσεις όπως ο διαβήτης, οι παθήσεις του θυρεοειδούς και οι καρδιοπάθειες.

Παρατηρήστε προσεκτικά τα πόδια σας και δείτε τι από τα παρακάτω μπορεί να συμβαίνει:

Ξηρά πέλματα που ξεφλουδίζουν: Αν ενυδατώνετε τα πόδια σας και παρόλα αυτά είναι ξηρά και ξεφλουδίζουν, ίσως έχετε πρόβλημα με τον θυρεοειδή σας. Οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν τον μεταβολικό ρυθμό, την αρτηριακή πίεση, την ανάπτυξη του σκελετού και του νευρικού συστήματος, αλλά και τα επίπεδα υγρασίας της επιδερμίδας. Τα εύθραυστα νύχια μπορεί επίσης να οφείλονται σε πρόβλημα με τον θυρεοειδή.

Δάχτυλα ποδιών χωρίς τρίχες: Εάν το χνούδι στα δάχτυλα των ποδιών εξαφανιστεί ξαφνικά, μπορεί να είναι σημάδι κακής κυκλοφορίας του αίματος που προκαλείται από περιφερική αποφρακτική αρτηριακή νόσο, διαταραχή της κυκλοφορίας των κάτω άκρων λόγω στένωσης και απόφραξης των μεγάλου και μέσου μεγέθους αρτηριών του άκρου.

Πληγές που δεν επουλώνονται: Πρόκειται για κοινό σύμπτωμα διαβήτη. Όταν ο διαβήτης δεν ρυθμίζεται και τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα είναι υψηλά, μπορούν να βλάψουν τα νεύρα και να προκαλέσουν κακή κυκλοφορία, με αποτέλεσμα το αίμα να μη φτάνει στα πόδια. Όταν το αίμα δεν φτάνει στην πληγή, δεν μπορεί να θεραπευτεί σωστά. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που διαγιγνώσκονται με διαβήτη λόγω προβλημάτων στα πόδια τους. Άλλα συμπτώματα του διαβήτη είναι το μυρμήγκιασμα και το μούδιασμα των ποδιών.

Πρήξιμο και πόνος στο μεγάλο δάχτυλο: Πρόκειται για σύμπτωμα ουρικής αρθρίτιδας, ενός τύπου αρθρίτιδας που επηρεάζει την άρθρωση του μεγάλου δακτύλου. Τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε πουρίνες, χημικές ενώσεις που βρίσκονται στα κόκκινα κρέατα, τα ψάρια και το αλκοόλ, προκαλούν κρίσεις ουρικής αρθρίτιδας λόγω της αύξησης του ουρικού οξέος στον οργανισμό.

Μικρές κόκκινες γραμμές κάτω από τα νύχια: Ίσως πρόκειται για καρδιακή λοίμωξη. Οι κόκκινες ραβδώσεις κάτω από τα νύχια μπορεί να είναι σπασμένα τριχοειδή αγγεία. Συνήθως πρόκειται για ένδειξη ενδοκαρδίτιδας, μιας μόλυνσης του ενδοκαρδίου και των καρδιακών βαλβίδων, από την οποία κινδυνεύουν κυρίως οι πάσχοντες από καρδιακή ανεπάρκεια, όσοι φέρουν βηματοδότη ή έχουν κατεσταλμένο ανοσοποιητικό, π.χ. καρκινοπαθείς, διαβητικοί και ασθενείς με HIV. Η λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανεπάρκεια, εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Κύρτωση: Αν και είναι αρκετά σπάνια, η κύρτωση του νυχιού μπορεί να αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα του καρκίνου των πνευμόνων ή καρδιοπάθειας. Οι παθήσεις αυτές προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων κάτω από το νύχι, με αποτέλεσμα η πίεση που ασκείται σε αυτό να οδηγεί στην παραμόρφωσή του.

Βαθουλώματα: Αν τα νύχια παρουσιάζουν μικρά βαθουλώματα, ονυχόλυση (το νύχι διαχωρίζεται από την κοίτη με αποτέλεσμα να αποκολλάται από το δάκτυλο), λευκές ή καφέ κηλίδες, αυλακώσεις ή κορυφογραμμές, ίσως πρόκειται για ψωρίαση. Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι που εμφανίζουν ψωριασική ονυχία έχουν και ψωρίαση της επιδερμίδας, το 5% φέρουν συμπτώματα μόνο στα νύχια.

Νύχια σε σχήμα κουταλιού: Αν τα νύχια μοιάζουν με κουτάλι, δηλαδή αν τα πλάγια και το ελεύθερο άκρο τους είναι υπερυψωμένα τότε μιλάμε για κοιλονυχία. Πολλές φορές τα άτομα με αυτή τη διαταραχή μπορούν και συγκρατούν μία σταγόνα νερού πάνω στο νύχι τους. Παρατηρείται σε τραυματισμό του νυχιού και σε υπερβολική χρήση σαπουνιών ή ελαίων, αλλά και σε διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως αναιμία, υποθυρεοειδισμός, αιμοχρωμάτωση, συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, σύνδρομο Raynaud, δερματικές παθήσεις, ενώ μπορεί να είναι φυσιολογική στα μωρά και μικρά παιδιά.

Μαύρη γραμμή: Η εμφάνιση μιας σκουρόχρωμης λωρίδας, εγκάρσια στο νύχι, ίσως οφείλεται σε μελάνωμα. Το «υπονύχιο μελάνωμα», όπως ονομάζεται, είναι μια σπάνια μορφή καρκίνου του δέρματος, που αντιστοιχεί σε έως και το 3% των περιπτώσεων μελανώματος στους λευκούς ανθρώπους, Καυκάσιας προέλευσης, ενώ είναι πολύ πιο συχνό φαινόμενο (15-35%) σε εθνοτικές ομάδες με πιο σκούρο δέρμα. Πάνω από το 75% των υπονύχιων μελανωμάτων εκδηλώνονται είτε στο μεγάλο δάκτυλο στα πόδια ή στον αντίχειρα του χεριού.

Ψηλή καμάρα ποδιού: H κοιλοποδία, η κατάσταση κατά την οποία η ποδική καμάρα (το τόξο στο έσω χείλος του πέλματος) είναι ιδιαίτερα υψηλή, μπορεί να οφείλεται σε κάποια νευρομυϊκή πάθηση. Μια τέτοια είναι η πάθηση Charcot-Marie-Tooth (CMT), η πιο κοινή κληρονομική νευρολογική πάθηση που προκαλεί ζημιά στα περιφερειακά νεύρα, που μεταφέρουν σήματα από τον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη και αντίστοιχα αντανακλαστικά σήματα σαν τον πόνο και την αφή, στον εγκέφαλο και την σπονδυλική στήλη από το υπόλοιπο σώμα. Η πάθηση προκαλεί αλλοιώσεις στο βάδισμα, μούδιασμα των ποδιών, προβλήματα ισορροπίας κλπ.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.