Βίντεο με τις δέκα πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία της ανθρωπότητας

Πριν από λίγα χρόνια ήρθε και πάλι στο προσκήνιο ο Έμπολα, ένας θανατηφόρος ιός που στην τελευταία του έξαρση στην Δυτική Αφρική είχε προκαλέσει τον θάνατο πάνω από 7.300 ανθρώπων.

Αλλά ο Έμπολα δεν μπαίνει καν στην 10άδα με τις πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία του ανθρώπινου είδους.

Η ραγδαία ανάπτυξη της ιατρικής και της φαρμακευτικής επιστήμης τον τελευταίο αιώνα έχει περιορίσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους θανάτους από ασθένειες που σήμερα τις θεωρούμε, “απλές” ή “παιδικές”, αλλά κάποτε κόστιζαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπων.

Δείτε τις 10 πιο θανατηφόρες ασθένειες στην ιστορία όπως τις κατέταξε το geobeats.com:

Ευλογιά: Για πάνω από 10.000 χρόνια η ανθρωπότητα δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει την ευλογιά, η οποία κόστισε συνολικά τη ζωή σε εκατομμύρια άτομα.

Εγκεφαλικά επεισόδια: Μόνο στις ΗΠΑ χάνουν τη ζωή τους 140 χιλιάδες άνθρωποι κάθε χρόνο, ενώ ο αριθμός αυτός είναι μεγαλύτερος σε αναπτυσσόμενες χώρες που δεν έχουν αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Ιλαρά: Από το 1980 και μετά η αντιμετώπισή της είναι “παιχνιδάκι”. Παλιότερα όμως προκαλούσε πολλές φορές τον θάνατο. Υπολογίζεται ότι 2,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πεθάνει από ιλαρά πριν ανακαλυφθεί το εμβόλιο. Από το 1980 και μέχρι το 2011 έχουν αναφερθεί 150 χιλιάδες θάνατοι από την ασθένεια παγκοσμίως.

Μαλάρια: Περίπου 300 – 500 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως ασθενούν με μαλάρια και περίπου το 1 εκατομμύριο εξ’ αυτών πεθαίνει.

Φυματίωση: Όπως η μαλάρια, έτσι και η φυματίωση σαρώνει τις πιο φτωχές χώρες του πλανήτη. Μόνο μέσα στο 2012 υπολογίζεται ότι πάνω 1 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν από φυματίωση.

AIDS: Πάνω από 35 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως είναι φορείς του ιού HIV ή έχουν εκδηλώσει πλήρως τα συμπτώματα της ασθένειας του AIDS. Από αυτούς, τα 1,5 εκατομμύρια πεθαίνουν.

Τύφος: Μπορεί σήμερα να έχει εξαλειφθεί ουσιαστικά η ασθένεια, αλλά μόνο στη Ρωσία πέθαναν 3 εκατομμύρια άνθρωποι στις αρχές του 20ού αιώνα.

Καρκίνος: Κοστίζει τη ζωή σε περίπου 7,6 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Βουβωνική πανώλη: Ο “μαύρος θάνατος” όπως είχε χαρακτηριστεί, είχε σαρώσει την Ευρώπη τον 14ο αιώνα και κόστισε τη ζωή σε πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ισπανική γρίπη: Η χειρότερη πανδημία γρίπης που έχει γνωρίσει ποτέ η ανθρωπότητα. Υπολογίζεται ότι 50-100 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν σε λιγότερο από δύο χρόνια (1918-1919). Αυτό το νούμερο είναι μεγαλύτερο και από το σύνολο των θανάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.