Χαρούπι: 4 λόγοι για να προσθέσουμε το τρόφιμο… χρυσάφι στη διατροφή μας

Με ιδιαίτερη γεύση και άρωμα, το χαρούπι, – αν και παρεξηγημένο και σε πολλούς άγνωστο – είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά. Για χρόνια το χρησιμοποιούσαν στις ζωοτροφές, ενώ κατά την περίοδο της Κατοχής, ειδικά στη νότια Ελλάδα και στην Κρήτη, όπου ευδοκιμεί ήταν αυτό που έθρεψε χιλιάδες κόσμο που δεν είχε πρόσβαση σε άλλες τροφές χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία. Το χαρούπι είναι πλούσιο σε ασβέστιο, μάλιστα έχει διπλάσια ποσότητα από το γάλα, περιέχει υδατάνθρακες, μαγνήσιο, σίδηρο, κάλιο, βιταμίνες Α, Β1 και Β2, φυτικές πρωτεΐνες, πολυφαινόλες και τανίνες, που έχουν αντιοξειδωτική δράση, πηκτίνη και λιγνίνη, ενώ δεν περιέχει γλουτένη. Επίσης δεν περιέχει οξαλικό οξύ, που εμποδίζει την αφομοίωση του ασβεστίου.
Για να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας μπορείτε να το προμηθευτείτε ως χαρουπάλευρο ή χαρουπόμελο.
Πώς ωφελεί όμως η προσθήκη του στη διατροφή μας;
Βοηθά στην πέψη και την καλή λειτουργία του εντέρου χάρη στην πηκτίνη και τη λιγνίνη που περιέχει.
Προστατεύει την καρδιά καθώς η κατανάλωσή του συμβάλλει στη μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερίνης.
Καταπολεμά τη διάρροια και δρα κατά του βήχα.
Δρα κατά της οστεοπόρωσης καθώς έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο.
Η σχέση του με το… καράτι
Οι σπόροι του χαρουπιού έχουν ακριβώς το ίδιο βάρος και για αυτό στην αρχαιότητα χρησιμοποιούνταν ως μονάδα μέτρησης του βάρους για το χρυσό και τους πολύτιμους λίθους. Μάλιστα η λέξη «καράτι» έχει προέλθει από το «κεράτιον», την αρχαιοελληνική λέξη για το χαρούπι.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.