Με τσίμπησε τσούχτρα – Τί πρέπει να κάνω;

Μια… τσούχρα και ένα τσίμπημα! Ο τρόμος και ο φόβος για να σου χαλάσει το μπάνιο.
Κολυμπάς ανέμελος στα καταγάλανα νερά και ξαφνικά… «πετάγεται» μια τσούχτρα και σε τσιμπάει! Τί πρέπει να κάνεις;
Προφανώς δεν πρέπει να αρχίσεις τις φωνές και τον πανικό. Απλά βγες έξω από τη θάλασσα σαν κύριος και αντιμετώπισέ το.
Πώς; Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Κουσκούκη, καθηγητή Δερματολογίας, π. Αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου, υπάρχουν συγκεκριμένες ενέργειες που πρέπει να κάνεις αν σε τσιμπήσουν τσούχτρες.
Τσούχτρες, μέδουσες, ανεμώνες και κοράλλια (Cnidarians κοιλεντερωτά): Χαρακτηρίζονται από παρουσία οργανυλίων (νηματοκύστες) με δηλητήριο, που αποτελεί ένα πρωτεϊνικό μείγμα με φλεγμονώδη, νεκρωτική, αιμολυτική και νευρολογική δράση, το οποίο εγχύουν μέσω της επαφής με το δέρμα. 
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια άμεση τοξική αντίδραση, αλλά και την ενεργοποίηση ανοσολογικών μηχανισμών. Κλινικά εμφανίζεται με έντονο καυστικό πόνο, ερυθρές αιμορραγικές πλάκες και κνιδωτικό, φυσαλιδώδες, αιμορραγικό ή ακόμη και νεκροελκωτικό εξάνθημα. 
Πιθανόν να εμφανιστούν συστηματικά συμπτώματα, όπως ναυτία, έμετος, δύσπνοια, συριγμός, αναπνευστική και καρδιακή δυσλειτουργία.
Αντιμετώπιση: Συστήνεται άμεση έξοδος από τη θάλασσα (αποφυγή πνιγμού), τοπικά χρήση ζεστού θαλάσσιου νερού ή ξυδιού και απομάκρυνση των νηματίων με πετσέτα. 
Αποφεύγουμε τη χρήση γλυκού νερού, αμμωνίας και οινοπνεύματος. Δεν τρίβουμε την προσβεβλημένη περιοχή και δεν αφαιρούμε τα πλοκάμια με γυμνά χέρια. Σε αλλεργική αντίδραση χορηγούνται από το γιατρό αντιισταμινικά, συστηματικά κορτικοστεροειδή και αδρεναλίνη.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.