Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο και γιατί

Το σκόρδο γενικά θεωρείται ένα ασφαλές και θρεπτικό τρόφιμο. Ειδικά στην διάρκεια του χειμώνα θεωρείται ένα δημοφιλές superfood που προσφέρει σημαντικά οφέλη στον οργανισμό.

Ωστόσο υπάρχουν ορισμένα άτομα που χρειάζεται να αποφεύγουν το σκόρδο. Μπορεί να ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά το σκόρδο μπορεί να έχει κάποιες αρνητικές επιδράσεις σε ορισμένες κατηγορίες ανθρώπων.

Ποιοι άνθρωποι δεν πρέπει να τρώνε σκόρδο

  • Άτομα με ευαίσθητο στομάχι
  • Άτομα με αλλεργίες
  • Άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα
  • Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν
  • Άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις

Άτομα με ευαίσθητο στομάχι

Άτομα με αλλεργίες

Οι αλλεργίες στο σκόρδο είναι σπάνιες, αλλά υπάρχουν. Σύμφωνα με έρευνα, τα συμπτώματα αλλεργίας στο σκόρδο περιλαμβάνουν κνίδωση, φαγούρα, πρήξιμο και δυσκολία στην αναπνοή. Εάν παρουσιάσετε οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα μετά την κατανάλωση σκόρδου, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για να επιβεβαιώσετε την αλλεργία και να λάβετε οδηγίες.

Άτομα που παίρνουν αντιπηκτικά φάρμακα

Το σκόρδο μπορεί να αλληλεπιδράσει με ορισμένα αντιπηκτικά, όπως η βαρφαρίνη (Coumadin), αυξάνοντας τον κίνδυνο αιμορραγίας, σύμφωνα με μελέτη. Εάν παίρνετε αντιπηκτικά, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν το σκόρδο είναι ασφαλές για εσάς. Επίσης μπορεί να χρειαστείτε αναπροσαρμογή στην δοσολογία του φαρμάκου σας.

Έγκυες και γυναίκες που θηλάζουν

Το σκόρδο γενικά θεωρείται ασφαλές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού. Ωστόσο ορισμένοι ειδικοί συνιστούν να περιορίσετε την κατανάλωσή του λόγω της πιθανότητας να προκαλέσει συστολές στην μήτρα και να αλλάξει την ροή του γάλακτος. Επίσης το σκόρδο αλλάζει την γεύση και την μυρωδιά του μητρικού γάλακτος και μπορεί ένα νεογνό να αρνείται τον θηλασμό, σύμφωνα με μελέτη. Πάντα είναι σκόπιμο να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν θέλετε να κάνετε σημαντικές αλλαγές στην διατροφή σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Άτομα με σοβαρές ιατρικές παθήσεις

Εάν έχετε οποιεσδήποτε σοβαρές ιατρικές παθήσεις, όπως νεφρική νόσο ή ηπατικές παθήσεις, είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό σας εάν το σκόρδο είναι ασφαλές για σας να καταναλώσετε. Θα μπορούν να αξιολογήσουν την ατομική σας κατάσταση και να σας δώσουν εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις. Αν και η αιμορραγία που προκαλείται από το σκόρδο είναι ασυνήθιστη οι γιατροί θεωρούν ότι πρέπει να αποφεύγεται πριν τις ιατρικές επεμβάσεις. Σύμφωνα με έρευνα, άτομο αιμορραγία πριν την χειρουργική επέμβαση αφού έτρωγε τακτικά 12 γραμμάρια σκόρδου, περίπου 4 σκελίδες, την ημέρα.

Λάβετε σωστές αποφάσεις

Σε γενικές γραμμές, το σκόρδο είναι μία υγιεινή τροφή που μπορούν να απολαύσουν οι περισσότεροι άνθρωποι. Ωστόσο, γνωρίζοντας πιθανές αλληλεπιδράσεις και παρενέργειες, μπορείτε να λάβετε σωστές αποφάσεις για τον οργανισμό σας και να διασφαλίσετε ότι ταιριάζει με τις ατομικές σας ανάγκες και την κατάσταση της υγείας σας.

Πηγή: FOXreport.gr

Το σκόρδο, όπως και τα κρεμμύδια και το μπρόκολο, μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερικά προβλήματα ειδικά σε ανθρώπους με ευαισθησία στο στομάχι, όπως αναφέρει έρευνα. Σε ορισμένα άτομα μπορεί να προκαλέσει φούσκωμα, αέρια και στομαχικό πόνο. Εάν έχετε ευαίσθητο στομάχι, συνιστάται να καταναλώνετε σκόρδο με μέτρο ή γενικά να το αποφεύγετε. Επίσης τα άτομα που έχουν γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση μπορεί να αισθανθούν δυσφορία από την κατανάλωση του σκόρδου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.