Δυνατή Ελλάδα

Μεγάλη μελέτη ΗΠΑ: Πιο επικίνδυνος ο κορωνοϊός για όσους έχουν αρρύθμιστη πίεση ή σάκχαρο

Τεράστια μελέτη, πιθανότατα η μεγαλύτερη στον τομέα αυτό, πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την οποία η λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός μπορεί να είναι πιο επικίνδυνη για όσους έχουν αρρύθμιστη υψηλή πίεση ή σάκχαρο.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν επιστήμονες διαπίστωσαν πως οι ασθενείς με αρρύθμιστη υπέρταση ή σακχαρώδη διαβήτη έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο και μάλιστα διασωλήνωση. Ειδικά οι ασθενείς με αρρύθμιστο σάκχαρο (ή φτωχό γλυκαιμικό έλεγχο, όπως είναι ο επιστημονικός όρος), διέτρεχαν και μεγαλύτερο κίνδυνο να χάσουν τη ζωή τους.

Η νέα μελέτη βασίσθηκε σε στοιχεία από σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άτομα στις ΗΠΑ. «Είναι η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί έως σήμερα επί του θέματος», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Sandra Jackson, από τα Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ και συνέχισε: «Τα ευρήματά μας εξαίρουν τη σημασία της ρύθμισης των χρονίων παθήσεων στη διάρκεια της πανδημίας».

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Journal of the American Heart Association. Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για 1.494.837 ανθρώπους που νόσησαν από κορωνοϊό μεταξύ Μαρτίου 2020 και Φεβρουαρίου 2022. Η μέση ηλικία τους ήταν τα 47 έτη. Το 43% εξ αυτών έπασχε από υπέρταση. Το 12% έπασχαν από σακχαρώδη διαβήτη. Για τους περισσότερους από αυτούς υπήρχαν δεδομένα για το πόσο καλά ρύθμιζαν τα υποκείμενα νοσήματά τους.

Τα ευρήματα

Όπως προκύπτει από την μελέτη, οι αρρύθμιστοι υπερτασικοί είχαν σχεδόν 30% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο όταν τους αρρώσταινε ο κορωνοϊός. Παράλληλα είχαν 30% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική, 32% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν διασωλήνωση για να αναπνέουν καλύτερα.
Αντίστοιχα, μεταξύ των συμμετεχόντων που είχαν υψηλό σάκχαρο (επομένως έπασχαν από διαβήτη) όσοι το είχαν πιο αρρύθμιστο είχαν σχεδόν 61% περισσότερες πιθανότητες να χρειασθούν νοσηλεία στο νοσοκομείο, 42% περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στην εντατική, 12% περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν, 18% περισσότερες πιθανότητες να χάσουν τη ζωή τους.

Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες κινδύνου, που θα μπορούσαν να παίξουν ρόλο στην έκβαση της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τέτοιοι παράγοντες είναι η ηλικία, το ιστορικό καπνίσματος και άλλα συνυπάρχοντα νοσήματα.

«Η ιδιαιτερότητα της νέας μελέτης είναι ότι εξετάστηκε η ρύθμιση της πίεσης και του σακχάρου πριν νοσήσουν οι συμμετέχοντες από τον κορωνοϊό. Οι προγενέστερες αντίστοιχες μελέτες είχαν εστιαστεί κυρίως στη ρύθμιση μετά την έναρξη της COVID-19», σχολίασε ο Dr. Sandeep Das, καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Southwestern του Τέξας.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.