Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί: Μην χρησιμοποιείτε υποκατάστατα ζάχαρης για απώλεια βάρους

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέδωσε νέες οδηγίες, σύμφωνα με τις οποίες όλοι όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρος πρέπει να σταματούν να χρησιμοποιούν υποκατάστατα ζάχαρης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, μια συστηματική ανασκόπηση των διαθέσιμων στοιχείων υποδηλώνει ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς ζάχαρη (NSS), «δεν προσφέρει κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά». Η ανασκόπηση έδειξε επίσης ότι ενδέχεται να υπάρχουν «δυνητικές ανεπιθύμητες ενέργειες» από τη μακροχρόνια χρήση υποκατάστατων ζάχαρης, όπως αυξημένος κίνδυνος διαβήτη τύπου 2 και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Τα συνήθη γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη (NSS) περιλαμβάνουν την ακεσουλφάμη Κ, την ασπαρτάμη, την αντβαντάμη, τα κυκλαμικά, τη νεοτάμη, τη σακχαρίνη, τη σουκραλόζη, τη στέβια και τα παράγωγα της στέβιας.

«Η αντικατάσταση των ελεύθερων σακχάρων με γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν βοηθά στον έλεγχο του βάρους μακροπρόθεσμα. Οι άνθρωποι πρέπει να εξετάσουν άλλους τρόπους για να μειώσουν την πρόσληψη ελεύθερων σακχάρων, όπως η κατανάλωση τροφών με φυσικά σάκχαρα, όπως φρούτα, ή τρόφιμα και ποτά χωρίς ζάχαρη», δήλωσε ο Francesco Branca, διευθυντής του ΠΟΥ για θέματα διατροφής και ασφάλειας τροφίμων.

«Τα γλυκαντικά χωρίς ζάχαρη δεν είναι απαραίτητοι διατροφικοί παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Οι άνθρωποι θα πρέπει να μειώσουν τη γλυκύτητα της δίαιτας εντελώς, ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή τους, για να βελτιώσουν την υγεία τους», συμπλήρωσε ο Branca.

Ζάχαρη

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τόνισε ότι αυτή η σύσταση ισχύει για όλους τους ανθρώπους εκτός από αυτούς με προϋπάρχοντα διαβήτη.

«Αυτή η νέα οδηγία βασίζεται σε μια ενδελεχή αξιολόγηση της τελευταίας επιστημονικής βιβλιογραφίας και τονίζει ότι η χρήση τεχνητών γλυκαντικών δεν είναι μια καλή στρατηγική για την επίτευξη απώλειας βάρους μέσω της μείωσης της διατροφικής πρόσληψης ενέργειας», δήλωσε ο ερευνητής διατροφής Ian Johnson, επίτιμος συνεργάτης στο Quadram Institute Bioscience, πρώην Ινστιτούτο Έρευνας Τροφίμων, στο Νόριτς, Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως ένδειξη ότι η πρόσληψη ζάχαρης δεν έχει καμία σχέση με τον έλεγχο του βάρους», είπε ο Τζόνσον σε δήλωση. Αντίθετα, θα πρέπει να περιορίσει κανείς τη χρήση ποτών με ζάχαρη και να προσπαθήσει να χρησιμοποιεί «ωμά ή ελαφρώς επεξεργασμένα φρούτα ως πηγή γλυκύτητας», πρόσθεσε ο Τζόνσον.

Ο Δρ. Keith Ayoob, επιστημονικός σύμβουλος για το Συμβούλιο Ελέγχου Θερμίδων, μια διεθνή ένωση που εκπροσωπεί τη βιομηχανία τροφίμων και ποτών με χαμηλές θερμίδες, ανέφερε στο CNN  ότι «η επιμονή του ΠΟΥ στην εστίαση μόνο στην πρόληψη της ανθυγιεινής αύξησης βάρους και των μη μεταδοτικών ασθενειών είναι τουλάχιστον, άστοχη».

Ο Robert Rankin, πρόεδρος του Συμβουλίου Ελέγχου Θερμίδων, δήλωσε ότι «τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων ή και χωρίς θερμίδες είναι ένα κρίσιμο εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει τους καταναλωτές να διαχειριστούν το σωματικό βάρος και να μειώσουν τον κίνδυνο μη μεταδοτικών ασθενειών».

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.