Πόσες φορές την ημέρα χτυπάει η καρδιά μας;

Η καρδιά μας είναι ένας μυς που εργάζεται ακατάπαυστα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας, χωρίς εμείς να καταβάλλουμε κάποια προσπάθεια. Κινείται δηλαδή ανεξάρτητα από τη θέλησή μας. Ακριβώς γι΄ αυτό είναι ένας πολύ ιδιαίτερος τύπος μυός – με αξιοθαύμαστες λειτουργίες.

Μια ισχυρή μυϊκή αντλία

Στην ουσία η καρδιά μας είναι μια ισχυρή μυϊκή αντλία, που εξασφαλίζει την κυκλοφορία του αίματος στον οργανισμό: Παίρνει το αίμα από τις φλέβες, στις οποίες βρίσκεται σε χαμηλή πίεση και το στέλνει στις αρτηρίες με υψηλή, ώστε μέσω αυτών να φτάσει σε όλα τα όργανα του σώματος.

Αποτελείται από τέσσερις μυώδεις κοιλότητες, δύο πάνω με λεπτά τοιχώματα που ονομάζονται κόλποι και δύο κάτω με παχύτερα τοιχώματα που ονομάζονται κοιλίες.

Ο δεξιός κόλπος δέχεται το αίμα από όλα τα μέρη του σώματος μέσω των μεγάλων φλεβών, το προωθεί στη δεξιά κοιλία και από εκεί στην πνευμονική κυκλοφορία με στόχο την οξυγόνωσή του. Στη συνέχεια, το πλούσιο σε οξυγόνο αίμα προωθείται από τους πνεύμονες στον αριστερό κόλπο και από εκεί στην αριστερή κοιλία. Η τελευταία αποτελεί το πιο «δυνατό» και σημαντικό τμήμα του μυοκαρδίου γιατί με τη συστολή της προωθεί το οξυγονωμένο πλέον αίμα σε όλο το σώμα, μέσω της αορτής και των μεγάλων αρτηριών.

Στην καρδιά υπάρχουν επίσης τέσσερις βαλβίδες, που χρησιμεύουν στο να επιτρέπουν τη δίοδο του αίματος προς μία μόνο κατεύθυνση και να εμποδίζουν την παλινδρόμησή του κατά τη διάρκεια της καρδιακής συστολής.

Χιλιάδες χτύποι κάθε μέρα

Η μέση καρδιακή συχνότητα σε έναν υγιή άνθρωπο που δεν γυμνάζεται είναι περίπου 75 σφύξεις ανά λεπτό. Έτσι η καρδιά χτυπά περίπου 108.000 φορές την ημέρα και περίπου 40.000.000 φορές τον χρόνο!

Ο χτύπος της καρδιάς είναι ο ήχος που παράγουν οι βαλβίδες, όταν κλείνουν.

[bimag.gr]

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.