Πήρε έγκριση νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ, που επιβραδύνει τη νόσο

Το νέο φάρμακο Leqembi για το Αλτσχάιμερ εγκρίθηκε από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. Το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει έως ένα βαθμό τη μείωση της γνωστικής ικανότητας στις αρχές της νόσου.

Όμως υπάρχουν και προειδοποιήσεις για κίνδυνο οιδήματος και αιμορραγίας του εγκεφάλου. Ειδικά για τους ασθενείς με γονιδιακή μετάλλαξη, η οποία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, αναφέρεται ότι είναι μεγαλύτερο το ρίσκο για οίδημα από τη θεραπεία.

Το νέο φάρμακο χορηγείται με ενδοφλέβια έγχυση κάθε δύο εβδομάδες και μελέτες αναφέρουν ότι είναι πιο ελπιδοφόρο από άλλα φάρμακα που κυκλοφορούν για το Αλτσχάιμερ.

Όμως αρκετοί είναι οι ειδικοί  που αναφέρουν ότι τα ιατρικά στοιχεία δεν είναι τέτοια που να αποδεικνύουν ότι μπορεί να επιβραδύνει αρκετά τη μείωση της γνωστικής ικανότητας, σε βαθμό που να το αντιληφθούν οι ασθενείς.

«Απαιτούνται μεγαλύτερες δοκιμές για τον προσδιορισμό της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειας του lecanemab στην πρώιμη νόσο του Αλτσχάιμερ» ανέφερε ακόμη και η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine, μετά από μια μεγάλη κλινική δοκιμή διάρκειας 18 μηνών, και τη συνέταξαν επιστήμονες της εταιρείας που ηγήθηκε της παραγωγής του φαρμάκου.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.