Διαβήτης τύπου 2: O δοκιμασμένος τρόπος να απαλλαγούμε από τη νόσο

Και όμως είναι δυνατό να απαλλαγούμε από τον διαβήτη τύπου 2 χωρίς φάρμακα, αλλά επιτυγχάνοντας να χάσουμε το 10% του βάρους μας και να το διατηρήσουμε υποστηρίζει νέα έρευνα

Η υποστροφή του διαβήτη τύπου 2 είναι εφικτή μέσω της απώλειας βάρους υποστηρίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge.

Οι άνθρωποι που πετυχαίνουν  απώλεια βάρους της τάξεως του 10% του βάρους τους την πρώτη πενταετία μετά τη διάγνωση του διαβήτη τύπου 2 έχουν πολλές πιθανότητες να δουν τη νόσο να υποχωρεί σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου  Cambridge.

Σύμφωνα με τα ευρήματα είναι εφικτό να απαλλαγούμε από τη νόσο χωρίς να χρειαστούν εντατικές αλλαγές στον τρόπο ζωής ή αυστηροί θερμιδικοί περιορισμοί.

Ο διαβήτης τύπου 2 αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νόσων, εγκεφαλικού επεισοδίου, τύφλωσης και ακρωτηριασμών. Παρότι η νόσος μπορεί να ελεγχθεί με ένα συνδυασμό αλλαγών του τρόπου ζωής και φαρμακευτικής αγωγής, είναι επίσης πιθανό τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα να επανέλθουν σε φυσιολογικά επίπεδα μέσω σημαντικού θερμιδικού περιορισμού και απώλειας βάρους. Μια εντατική δίαιτα χαμηλών θερμίδων (700 ημερησίως) για 8 εβδομάδες έχει σχετιστεί με υποστροφή του διαβήτη σε σχεδόν εννιά στους δέκα πρόσφατα διαγνωσμένους διαβητικούς και στο 50% όσων ήδη ζουν χρόνια με τη νόσο.

Ωστόσο είναι λιγοστά τα στοιχεία που αφορούν το κατά πόσο το παραπάνω αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί με λιγότερο δραστικές και πιο προσιτές παρεμβάσεις. Αυτό ακριβώς επιχείρησαν να διερευνήσουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cambridge μελετώντας στοιχεία από τη μελέτη ADDITION-Cambridge, μια κοόρτη 867 ατόμων πρόσφατα διαγνωσμένους με διαβήτη ηλικίας 40-69 ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι 257 συμμετέχοντες (30%) ήταν ελεύθεροι της νόσου στην πενταετή παρακολούθησή τους. Όσοι πέτυχαν απώλεια βάρους 10% ή παραπάνω μέσα στα πρώτα πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να απαλλαχθούν από τη νόσο συγκριτικά με του ανθρώπους που διατήρησαν το βάρος τους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι είναι δυνατό να απαλλαγούν οι ασθενείς από τη νόσο για πέντε τουλάχιστον χρόνια με μια λιγότερο δραστική απώλεια βάρους της τάξεως του 10%, και όχι με δραστικές υποθερμιδικές αγωγές που είναι δύσκολο να ακολουθηθούν υποστηρίζουν οι ερευνητές.

Προκειμένου να αποσαφηνιστεί ο καλύτερος τρόπος να βοηθήσουν τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 2 να πετύχουν απώλεια βάρους η ερευνητική ομάδα αναμένεται να διερευνήσει σε επόμενο στάδιο την πιο προσιτή και φιλική μέθοδο που θα βοηθήσει τους ασθενείς να πετύχουν απώλεια βάρους.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.