Κορωνοϊός – Με πόσα αντισώματα είμαστε ασφαλείς και πόσο συχνά χρειάζεται να κάνουμε τεστ

Πόσα αντισώματα αποκτούμε μετά από εμβολιασμό ή νόσηση από κορωνοϊό και πόσο καιρό διαρκούν, είναι ερωτήσεις που διατυπώνονται συχνά από πολίτες που σπεύδουν να κάνουν τεστ αντισωμάτων προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο είναι προστατευμένοι.

Ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας και η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξηγούν ότι κάθε ανθρώπινος οργανισμός λειτουργεί διαφορετικά.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Ζαφειρόπουλος ξεκαθάρισε ότι «η φυσική διαδικασία είναι αρχίσουν να δημιουργούνται τα αντισώματα για ένα καινούργιο παθογόνο».

Όπως εξήγησε ο κ. Ζαφειρόπουλος, «τα αντισώματα φτάνουν σε ένα μέγιστο και μετά ο οργανισμός μας ρίχνει τα αντισώματα γιατί δεν έχει νόημα να τα κρατήσει ψηλά επ’ άπειρο. Είναι μια φυσιολογική διεργασία».

Τι συμβαίνει με τα τεστ αντισωμάτων

«Ο ιός μπαίνοντας μέσα μπορεί να φτιάξει πάνω από 100 αντισώματα. Είναι μια πολυκλωνική απάντηση. Εμείς, όταν μετράμε τα αντισώματα σε ένα διαγνωστικό κέντρο, μετράμε 1 – 2 αντισώματα.

Πρέπει να έχουμε κατά νου ότι αυτό είναι μόνο ένα κομμάτι της ιστορίας. Δεν σημαίνει ότι είμαστε απροστάτευτοι. Υπάρχει, επίσης, και η κυτταρική ανοσία που είναι πολύ σημαντικό κομμάτι του αμυντικού μας συστήματος».

 

Να εμβολιάζονται όσοι νόσησαν;

Σχετικά με τον εμβολιασμό όλων όσοι έχουν ήδη νοσήσει ο επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας τάχθηκε υπέρ αυτής της πρακτικής. «Είναι μια πολύ σωστή απόφαση. Θέλουμε να ενισχύσουμε την ανοσολογική απάντηση ώστε να παραμείνει υψηλή, όσο γίνεται περισσότερο, γιατί βοηθάει το άτομο να αποφύγει σοβαρή νόσο».

Αναφορικά με το επιθυμητό επίπεδο αντισωμάτων σε έναν οργανισμό ο κ. Ζαφειρόπουλος επισήμανε ότι αυτός «φτάνει σε ένα μέγιστο αριθμό μερικούς μήνες μετά τη νόσηση και μετά αρχίζει να πέφτει», δίχως όμως να αναφέρει συγκεκριμένο αριθμό.

Δεν χρειάζονται πολλά τεστ αντισωμάτων

Από την πλευρά της η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών-Πειραιώς, επέκρινε την τακτική πολλών να κάνουν συχνά τεστ αντισωμάτων.

«Δεν έχει νόημα να πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο να μετράνε αντισώματα. Ο κάθε οργανισμός είναι ξεχωριστός. Εξαρτάται και τι υποκείμενο νόσημα έχεις. Είναι η ιδιαιτερότητα του κάθε οργανισμού».

Και όπως είπε η γιατρός, «οι ομάδες των καρκινοπαθών έχουν λιγότερα αντισώματα συγκριτικά με έναν άλλο οργανισμό. Αυτά είναι συγκριτικά στοιχεία και φαίνονται από τις μελέτες».

«Ο ιός, όπως και το εμβόλιο, όταν μπαίνει μέσα στο σώμα δημιουργεί μια πλειάδα αντισωμάτων, που διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο«, δήλωσε στην ΕΡΤ ο Αλέξανδρος Ζαφειρόπουλος, επίκουρος καθηγητής κλινικής ιολογίας, ενώ η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, δήλωσε ότι ο αριθμός τους εξαρτάται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του καθενός.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.