Για πόσους μήνες έχουν αντισώματα όσοι κόλλησαν κορωνοϊό

Στον ιταλικό δήμο του Vo, όπου οι κάτοικοι εξετάστηκαν για SARS-CoV-2 κατά τη διάρκεια της επιδημίας την άνοιξη του περασμένου έτους, σχεδόν όλα τα άτομα που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν είχαν στο αίμα τους μετά από 9 μήνες ακόμη προστατευτικά αντισώματα κατά του κορωνοϊού, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Communications.

Όταν ο πρώτος Ευρωπαίος πέθανε από COVID-19 στις 21 Φεβρουαρίου του 2020 στην πόλη Vo στην επαρχία της Πάδοβας, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πάδοβας έσπευσαν στην πόλη για να ελέγξουν και τους 3.275 κατοίκους.

Τα ρινοφαρυγγικά επιχρίσματα ελήφθησαν από 2.812 κατοίκους (85,9%) σε 9 ημέρες, ενώ το 71,5% του πληθυσμού συμμετείχε σε μια δεύτερη εξέταση επιχρίσματος.

Εκείνη την εποχή, η μελέτη επιβεβαίωσε τον φόβο ότι πολλοί άνθρωποι στο Vo το 42,5% ήταν ασυμπτωματικοί και ως εκ τούτου δεν κατάλαβαν ότι μετέδιδαν τον ιό.

Αυτή η γνώση αποτέλεσε τη βάση για τα εκτεταμένα μέτρα για τον περιορισμό της επιδημίας.

Οι ερευνητές επανεξέτασαν τους κατοίκους τον Μάιο και τον Νοέμβριο.

Αυτή τη φορά, χρησιμοποιήθηκαν τρεις διαφορετικές εμπορικές δοκιμές για την αναζήτηση αντισωμάτων έναντι του SARS-CoV-2 στα δείγματα αίματος.

Τον Νοέμβριο διαπιστώθηκε ότι το 98,8% των κατοίκων εξακολουθούσαν να έχουν αντισώματα κατά του SARS-CoV-2.

Η συγκέντρωση είχε μεν μειωθεί ελαφρώς, αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν πως η προστασία των αντισωμάτων έναντι της νέες λοίμωξης διαρκούσε τουλάχιστον 9 μήνες.

Επιπλέον, σε μια εξέταση της ανοσοποιητικής κατάστασης σε ολόκληρο τον πληθυσμό έδειξε ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν υψηλότερος στις οικογένειες σε ποσοστό 26%.

Η μελέτη επιβεβαίωσε επίσης την ύπαρξη υπερ-μεταδοτών.

Συνολικά, το 79,1% των λοιμώξεων προκλήθηκε έτσι από το ένα πέμπτο των πιο μολυσματικών ατόμων.

Ωστόσο, σε αριθμητικούς όρους, οι περισσότερες από τις λοιμώξεις εμφανίστηκαν εκτός των οικογενειών.

Αυτές οι περιπτώσεις δεν εντοπίστηκαν ως επί το πλείστων ακόμη και μέσω εξετάσεων.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι μια επιδημία με SARS-CoV-2 δύσκολα μπορεί να σταματήσει χωρίς μαζικές δοκιμές και περιορισμούς.

Πηγή: ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Στρασβούργο: Κώστας Δαβάνης

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.