Έρευνα: Ο κορωνοϊός δεν ανιχνεύεται στο ανθρώπινο σπέρμα

Αμερικανοί επιστήμονες και ερευνητές της Cryos International Sperm & Egg Bank, διεθνούς τράπεζας σπέρματος και ωαρίων με έδρα τη Δανία διερεύνησαν κατά πόσον το ανθρώπινο σπέρμα μπορεί να περιέχει τον κορωνοϊό και συνεπώς να μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή.

Σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης, διαφάνηκε πως η μόλυνση δεν μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σπέρματος, κάτι που καθησυχάζει όσους υποβάλλονται σε θεραπείες γονιμότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε στο περιοδικό για θέματα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής «Journal of Assisted Reproduction and Genetics», εξέτασε δείγματα σπερματικού υγρού 18 ανδρών με μέση ηλικία 32 ετών, οι οποίοι είχαν διαγνωστεί θετικοί στη COVID-19, με καθόλου έως μέτρια συμπτώματα και χωρίς ανάγκη νοσηλείας.

Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε με μοριακή εξέταση PCR του σπερματικού υγρού.

Ο μέσος χρόνος ανάμεσα στην πρώτη θετική διάγνωση και στην ανάλυση του δείγματος ήταν έξι μέρες.

«Διαπιστώσαμε με ευχαρίστηση ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος μόλυνσης που να συνδέεται με το σπέρμα των ανδρών που έλαβαν μέρος στην μελέτη, αποτέλεσμα σίγουρα καθησυχαστικό για εμάς, ως η μεγαλύτερη διεθνής τράπεζα σπέρματος, για τις κλινικές που συνεργαζόμαστε και ιδιαίτερα για τους ασθενείς μας», δήλωσε η ερευνήτρια Saghar Kasiri, διευθύντρια ευρωπαϊκών επιχειρήσεων της Cryos στην Κύπρο.

Στην αρχή της πανδημίας COVID-19, οι θεραπείες γονιμότητας αναστάλθηκαν σε όλο τον κόσμο για προληπτικούς λόγους.

«Όλοι ανέμεναν με ανυπομονησία περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτόν το νέο ιό», δήλωσε η Kasiri.

«Η γνώση ότι δεν υπάρχει πιθανότητα μετάδοσης του ιού SARS-CoV-2 στο σπέρμα που χρησιμοποιείται για θεραπείες γονιμότητας, είναι καθησυχαστική», συμπλήρωσε.

Υπό διερεύνηση βρίσκονται οι τυχόν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού στην ποιότητα του σπέρματος.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.