Κορωνοϊός: Τα τρία πιο συχνά συμπτώματα – Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται

Κορωνοϊός: Τα τρία πιο συχνά συμπτώματα – Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται

Ποια είναι τα συμπτώματα της λοίμωξης COVID-19 και ποιος ο μέσος χρόνος εμφάνισής τους από τη στιγμή της μόλυνσης;

Ιδιαίτερα απαιτητικός αποδεικνύεται ο φετινός χειμώνας λόγω του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Παρά το γεγονός ότι σε λίγες ημέρες, στις 31 Δεκεμβρίου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον εντοπισμό στην Ουχάν της Κίνας των πρώτων λοιμώξεων και την προσπάθεια των επιστημόνων να αποκωδικοποιήσουν τα πάντα για τον νέο αυτό ιό, ακόμα και σήμερα οι πληροφορίες για τα συμπτώματα της νόσου COVID-19 είναι πολλές φορές συγκεχυμένες. Κι αυτό διότι πολλά εξ αυτών μοιάζουν με τα συμπτώματα του κοινού κρυολογήματος και της εποχικής γρίπης.

Κορωνοϊός: Τα τρία πιο συχνά συμπτώματα – Σε πόσες μέρες εκδηλώνονται

Από τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, η μόλυνση από τον SARS-CoV-2 εμφανίζει μεγάλο εύρος και ετερογένεια κλινικών εκδηλώσεων που περιλαμβάνουν από την ασυμπτωματική λοίμωξη έως τη σοβαρή πολυσυστηματική νόσο.

Η πλειονότητα των ασθενών εμφανίζει ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού και αναρρώνει χωρίς να απαιτείται εισαγωγή στο νοσοκομείο. Η περίοδος επώασης κυμαίνεται από 2-14 ημέρες, ενώ ο μέσος όρος εμφάνισης των συμπτωμάτων από τη στιγμή της μόλυνσης υπολογίζεται σε 5-6 ημέρες.

Τα συμπτώματα ανάλογα με τη συχνότητα εμφάνισης τους

  • Συχνότερα: πυρετός, βήχας, κόπωση,
  • Λιγότερο συχνά: μυαλγίες-αρθραλγίες, φαρυγγαλγία, διάρροια, ναυτία ή έμετος, επιπεφυκίτιδα, πονοκέφαλος, αγευσία ή/και ανοσμία, εξάνθημα, οίδημα ή αποχρωματισμός δακτύλων,
  • Σοβαρά συμπτώματα: δύσπνοια, θωρακικό άλγος ή αίσθημα θωρακικού βάρους, αφασία ή διαταραχές κινητικότητας, σύγχυση, αδυναμία εγρήγορσης ή υπνηλία, κεντρική κυάνωση.

Απάντηση

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.